2022-08-02 2680 浏览
近排市况好番好多,大家都多咗出嚟活动、行街,虽然,每日新增确诊数字都喺高位横行,但无阻大家消费,小弟都多咗出嚟买吓嘢,无他嘅,要清一清呢消费券嘛!今晚同老友短聚,佢话好耐无食过点心,就平平嚟,嚟到深水埗嘅「黄金小馆」试试,睇佢风评不俗,价位又唔高,位处平民区,我哋两个麻甩佬又食得够自在。装修喺好基本𠮶啲,见到餐厅尾位似喺水吧,所以,有啲茶记格局,只喺墙上贴上大张食物相,但胜在够光猛整洁,而且,地方亦唔细,尤其啲卡位,都好阔落。而帮衬嘅,目测都喺街坊多,同啲阿姐有讲有笑,以及有唔少外卖客,相对,生客就少啲。枱面就摆好晒碗、茶杯,而筷子同匙羹就好似啲茶记咁,放晒晌枱侧嘅柜桶,不过,摆得有啲凌乱,哈哈!而食物嘅选择,唔好谂住好多惊喜嘢,都喺稳打稳扎嘅款式,蒸点、包点、肠粉……等等,不过,亦有啲住家蒸饭、养生炖汤供应,成为唔少街坊嚟食晚饭嘅心水。店内点心,全部都喺即叫即做,茶位收$5一位,无加一! 酥脆虾多士 $34脆口嘢,个个都钟意架啦,所以,先嚟一客香脆甘香嘅虾多士,件件炸得金黄,沾满芝麻,入口果然脆到不得了,而且,绝无油腻感,充满芝麻香之外,虾胶更喺厚身弹牙,有虾鲜味!XO酱鲜虾菜苗饺
酥脆虾多士 $34

酥脆虾多士
酥脆虾多士
XO酱鲜虾菜苗饺 $26

食完个炸嘅,食番啲清嘅,菜苗饺就够健康,一客3只,卖相晶莹,面头仲加咗少少XO酱作点缀,显得更精致。咬落外皮烟韧唔黏牙,虾肉鲜爽弹牙,菜苗刴得幼细又鲜嫩,做到皮薄馅靓。
XO酱鲜虾菜苗饺
XO酱鲜虾菜苗饺
怀旧鹌鹑蛋烧卖 $24

依家真喺好少见鹌鹑蛋烧卖,后生一辈可能唔知有呢款点心,所以,点都要点一客怀旧吓。其实食味唔会有咩大惊喜,都喺稳打嘅猪肉馅,算打得松化,包住一整粒鹌鹑蛋,蛋黄绵香,喺食出一份情怀。
怀旧鹌鹑蛋烧卖
香喷喷招牌流沙包 $24

饮茶又点可以少咗包点架,既然叫得招牌,就梗喺要试一试啦,果然做得有一手,拎上手热焫焫,一咬包身非常软熟,而中间嘅流沙馅澎湃咗涌出嚟,做得绵滑、香浓,甚富咸蛋嘅香气,真喺不失招牌之名。
怀旧鹌鹑蛋烧卖
香喷喷招牌流沙包
原笼椰汁黄金糕 $20

最来嚟一客甜点作结,就选上椰汁黄金糕,原因喺因为唔喺度度都有供应。黄金糕色泽金黄,入口口感烟烟韧韧,好有咬口,渗出清香嘅椰汁味,又无话过甜,食口糕,饮啖茶,几搭配架。
原笼椰汁黄金糕
虽然小店一间,但点心做得有水准,招呼亦唔错,当然唔好谂有咩优质服务啦,但感觉有啲亲和,最紧要喺价钱相宜,地点又就脚嘛。