2024-01-19 381 浏览
朋友生日知佢钟意食泰国菜,就book咗位喺北角呢间餐厅食饭,餐厅嘅泰国菜非常有水准,餐厅装修亦好靓,好又系峇里岛嘅写意感觉,用嚟打卡都一流。香辣红咖喱-牛腩,呢个红咖喱系配牛腩,呢个配搭简直一流,红咖喱又香又辣,牛腩味浓又够腍,再加上薯仔,香叶,豆角和车厘茄。不论系食菜和味道都非常丰富。卤水猪脾饭,有我最钟意食嘅卤水猪脾,卤水冇得非常入味,食落去咸咸甜甜,油香丰富,真系要一食上瘾。仲有半只鸡蛋,用白饭捞埋个卤水汁和猪髀肉一齐食,真系人间美食。呢度嘅冬阴功明炉乌头真系一绝👍🏼,头先啱啱喺餐厅试咗,个汤头酸酸辣辣🌶,唔止提振食欲,仲有种说不出嘅鲜美。乌头鱼肉嘅滑润同鱼汤嘅浓郁完美结合💖,每一啖都能感受到𠮶种由内而外嘅滋味。菜式当中添加咗好多泰式香草同柠檬叶🍃,带出咗一种神秘嘅异国情调,而且乌头嘅肉质坚实又鲜嫩,每一口都令人回味无穷🐟。呢个菜喺视觉上都非常吸引👀,彩色缤纷嘅配料点缀喺乌头鱼上面,再加个汤汁嘅金黄色泽,视觉同味觉系同时被满足😍。喺食物嘅质感上,乌头鱼嘅腍滑同汤底嘅浓厚达到咗一个完美平衡🔥,而且每一啖都能尝到鱼嘅新鲜味道,而且完全无任何腥味👃🏼。绝对值得推介比钟意尝试新口味朋友嘅

绝对值得推介比钟意尝试新口味朋友嘅你🤗,无论系去到边个泰国菜餐厅,都应该试吓呢一味道醇厚、鲜美无比嘅经典泰国菜——冬阴功明炉乌头👌🏼。真系食到停唔到口,无论点赞赏都唔过份!

香辣猪颈肉生菜包🐖,猪颈肉甘香松化,仲发咗椒盐去炒,令味道更加惹味,而且猪颈肉嘅油脂均匀,食落去就好似猪油喺口里面溶化,但又唔系全部都系油真系特级正。如果怕油腻的话,用生菜包住一齐食更有效中和猪颈肉嘅油腻感。