2007-08-31
本来今日打算去银凤街食「SO记」车仔面,点知揾整都揾唔到,兜左两个圈都一样冇结果,真系鬼掩眼,最后唯有死死气在附近揾下其他野食。行过见到呢间野成两点半都仲几多人客,咁就同啤梨入去,起初以为只有「牛什部」,点知原来仲有「茶餐厅部」。难得两个人入到黎,不如就叫一中一西啦,我就叫「午餐」,啤梨就叫「腩河」,饮品叫左「冻奶茶」同「冻柠茶」。讲左个「午餐」先,内容有「火腿+炒蛋+多士」、「沙爹牛意」、「冻奶茶」。「火腿+炒蛋+多士」都系一向大路茶餐厅质素,还好的就是「炒蛋」不是炒定,而系即炒。「沙爹牛意」真系唔多掂,沙爹汁冇沙爹味、牛肉比梳打粉奄到分解晒,已经唔可以用「肉」黎形容,意粉入面有几条淋晒的生菜,还好意粉都系弹牙,唔系的话,呢碗野真系同食「糊仔」冇分别。「冻奶茶」冇茶味,D奶又唔香,唔似饮紧奶茶,似饮紧「奶水加冰」,唔掂。反而「牛腩」几焾,味道可以,相信「牛什」先系呢间店的强项。服务方面OK,起码有个婆婆要求杯滚水,阿姐都好有礼貌咁话冇问题,不过全店的伙记都全情投入「炒野」,炒乜野?知唔系今日又创新高的「股市」啰!!(唔知老板系未唔在场,定系同班伙记炒埋一份?)
反而「牛腩」几焾,味道可以,相信「牛什」先系呢间店的强项。