2021-12-28 44 浏览
上个礼拜同朋友去湾仔觅食,喺厦门街发现Chotto Maki 呢间小店,佢地既招牌以红色为主,仲有一个好可爱嘅日本娃娃头。入到店内就见到一个零食架,睇落系专门卖干果、燕麦类嘅有营产品。另一边就放有几张餐枱,堂食嘅人比想像中多,不过更多嘅人都系叫外卖拎走🥡。餐枱前方有一个小小既位置放有豉油碟、筷子、芥末等,而旁边就系餐碟回收区域,实行自助形式。👍🏼自助区域对上有一个显示屏幕,正喺到播放新推出嘅菜式,例如炸鸡同埋龙虾卷。如果食到好口渴,仲可以点日本进口嘅饮品,例如白提子汁同埋苹果汁。我同朋友分别点左一份Lobster rolls、一份Black Magma rolls 同埋一客三件嘅三文鱼寿司🍣Lobster Roll $98朋友点左非常热门既龙虾卷,卖相好吸引!面头铺左炙烧三文鱼同埋充满营养嘅牛油果🥑,再沾左少少芥末酱汁。寿司卷中间夹住大大件嘅龙虾肉,同埋幼身青豆条。牛油果口感细滑,而烧过嘅三文鱼油脂被迫出🍣,充满鱼油香。最正系大大旧既龙虾肉,爽口鲜甜,值得一试 😋贴心嘅店员仲为食客提供左几粒韩式酸萝卜解腻 👍🏼Black Magma Roll $72我点嘅寿司卷系Black magma

Lobster Roll $98

贴心嘅店员仲为食客提供左几粒韩式酸萝卜解腻 👍🏼

Black Magma Roll $72

我点嘅寿司卷系Black magma rolls,佢所指既black magma 即系黑芝麻酱,另外再以鲜带子碎同埋蟹籽沙律酱作点缀。

点呢款饭卷既主要原因系我同朋友都好中意食吞拿鱼蓉,而呢道饭卷都冇令我地失望,分量十足,每一啖都食吞拿鱼蓉嘅鲜味同埋卜卜脆既蟹籽。😍

三文鱼寿司 🍣 $29

点左每人八旧饭卷之后,我地都系觉得意犹未尽,于是再追加左一客三件既厚切三文鱼寿司。每旧寿司上面都放左一片长长既三文鱼,三文鱼鲜甜肥美,我地食完都觉得好满足 ☺️

总括而言,三个字「平、靓、正」😋👍🏼 价钱唔算好贵,食物既味道同分量都好好,而且即叫即整,保证新鲜。下次要再黎试下其他款式嘅饭卷,希望都系咁高质咁好味。
2021-12-20
  • Lobster  roll