2016-08-14
非常大雨嘅初一,今日约咗大口仔一齐食斋.... 一入去就好似系饭厅咁,有餐台有电视,仲要有书架,后面就系厨房,好有屋企嘅感觉;喺厨房附近有自行添加嘅也饮品,今日系甜菊花茶,加上大到不得了嘅冷气,夏天嚟真系啱晒!青怡雪耳、青怡鸡腿菇、非基因改造粟米粒、毛豆羹比较钟意汤,虽然好多配料充足,而且羹本身比较杰身,但好容易入口,唔会觉得好腻,味道好清新,充满芹菜嘅香味。特别钟意一粒粒嘅毛豆,唔会煮到烂晒,口感非常好自家制姜蓉、腐皮鸡卷、青怡花菇、葵瓜子、时菜、红米饭 ($65)腐皮鸡卷即系好多块腐皮卷埋一齐,扎得好结实,唔会一咬即散;自家制姜蓉真系好有家嘅味道,外面好多姜蓉其实系葱蓉,但呢个完全系姜,仲要唔咸唔油但充满姜嘅天然辣味;捞咗葵瓜子及姜蓉嘅红米饭充满口感,好食到冇停过;特别要赞嘅系肉厚嘅大大旧花菇、浑圆饱满菇味香浓!咖哩汁烩有机豆腐、秋葵、菜 ($50)大口仔叫咗今日嘅set lunch,咖哩汁冇平时食开嘅咁咸,但咖哩味道都OK浓郁嘅;不过比较起上嚟,我𠮶个就吸引啲喇
青怡雪耳、青怡鸡腿菇、非基因改造粟米粒、毛豆羹
自家制姜蓉、腐皮鸡卷、青怡花菇、葵瓜子、时菜、红米饭
咖哩汁烩有机豆腐、秋葵、菜