2024-02-18 1391 浏览
初七开年同事带食好嘢,尖沙咀食街中其中一间楼上小餐厅先黎头盘系汤: 杏汁花胶猪肺汤杏汁、花胶和猪肺为主要材料,加埋大白菜,初头睇见到大大块米色以为系白菜,原来系大大块鱼肚/(花胶?唔识分)总之大大盘好足料,汤渣都吓一跳,啲端士山区肺同鱼肚大块到吓亲,啲汤啖啖都饮到杏仁碎,丰富营养价值。不过我本人唔中意滑潺潺嘅嘢..所以静系饮左三碗汤😂味道:👅👅👅👅🫥一开始就黎料唔记影相。第二道黎嘅系蒜蓉蒸开边虾肠粉底以蒜蓉蒸虾蒸肠粉作为底部。就好似蟹粥咁,啲肠粉吸晒啲虾蒜嘅味,不二之选。呢道𩠌要提早订,我估系要订定啲肠粉,精华👍味道:👅👅👅👅👅第三样虾多士拼咕噜肉重点就系啲虾多,一啖一块嘅size,多士中间酿一啖虾滑,一啖脆卜卜多士一啖虾滑,静系挂住食多士冇食咕噜肉味道:👅👅👅👅👅(俾虾多士)再黎系酸菜鱼班腩,酸辣口味一流,汤汁好辣,有啲似潭仔五小辣,班腩鱼啖啖肉..非常厚肉地,起晒骨完全唔怕,酸菜好好味,唔觉系酸菜似甜菜,中和返啲辣,酸菜有惊喜。败笔系自己冇叫白饭味道:👅👅👅👅🫥第五系东江豆腐煲豆腐配返酸菜鱼啲汤味道升华左😂已经好饱同埋冇食鲮鱼球,静系食豆腐,豆腐够晒滑,夹落去又唔会烂晒味道:👅👅👅
初七开年同事带食好嘢,尖沙咀食街中其中一间楼上小餐厅

先黎头盘系汤: 杏汁花胶猪肺汤
不过我本人唔中意滑潺潺嘅嘢..所以静系饮左三碗汤😂
味道:👅👅👅👅🫥
一开始就黎料唔记影相。

第二道黎嘅系蒜蓉蒸开边虾肠粉底
味道:👅👅👅👅👅

第三样虾多士拼咕噜肉
味道:👅👅👅👅👅(俾虾多士)

第五系东江豆腐煲
味道:👅👅👅🫥🫥

第六样系咸蛋黄鲜鱿
咸蛋黄嘅香味包住鲜鱿嘅口感但唔韧好好咬,衰在又系冇叫白饭,少少咸。
味道:👅👅👅👅🫥

啫啫芥兰煲,金银蛋浸时蔬 上枱𠮶时因为已经饱左同埋到左吹水时间,变左只有相机食,自己食唔落

豉油王炒面 可能系面种嘅关系..炒上碟见佢系黄唔系闪令令或者系少油炒挂

瑶柱蛋白炒饭 粒粒米均衡就基本嘢同样唔系油淋淋

最后煎堆仔做甜品 外脆内软得黎唔甜,所以食饱左我都食到两粒🖖🏻

环境细啲,眼见三间间房大厅再黎六七张枱左右,听讲开瓶费唔理你带几多酒,系咁e收五十蚊,带其他饮品佢都系当睇唔到,当日可能人多又或者佢想俾时间你倾计,上𩠌稍为慢
抵食指数一百分..因为老细请唔洗自己俾都唔知几多钱🤣