2023-07-15
今次就嚟到呢间手工甜品糕点主打的日式木系咖啡店,食佢哋嘅人气开心果冻糕!店舖细细的,排排坐的感觉。门口的蛋糕柜有好多款蛋糕,好吸引,另外一啲要雪住嘅蛋糕甜品就一条条字条咁挂住嚟睇。🍰 开心果terrine (HK$65).好厚切的方形冻糕,深浅绿2色有层次感的,配好多好多开心果仁,只看已经劲吸引🤤.浅绿色的口感比较软滑creamy,可能用咗比较多whipped cream🫢.深绿色的口感比较实正啲硬身啲啲,可能加多咗无盐牛油和酸忌廉,也食到微酸的味道,不过我也觉得质地好似胶一啲😅.我觉得开心果味可以再浓郁啲会更好食呀☕️ 单品可可茶 (HK$60).真系好浓郁的可可味,同而可以减少食冻糕的肥腻感.不过一路饮一路会怀疑,点解呢杯茶可以咁可可味但又不是可可粉冲㗎㖞😂走嘅时候,见到蛋糕柜仲有好吸引的蛋糕,令我忍唔住外卖咗两件🤤🍰 天使之铃 / 可丽露 (HK$36).当晚的饭后甜品,一切开听到𠮶种清脆声,真系外皮香脆可口,入面好靓的啫喱状的冧酒吉士酱,微微酒香的😋🍰 超浓厚黑朱古力蛋糕 (HK$55).蛋糕质地好松软,软绵,竟然一点也不觉得腻,真系有惊喜!.朱古力味香浓不太甜,但我觉得未去到「
🍰 开心果terrine (HK$65)
.我觉得开心果味可以再浓郁啲会更好食呀
☕️ 单品可可茶 (HK$60)
.真系好浓郁的可可味,同而可以减少食冻糕的肥腻感
🍰 天使之铃 / 可丽露 (HK$36)
🍰 超浓厚黑朱古力蛋糕 (HK$55)
.蛋糕质地好松软,软绵,竟然一点也不觉得腻,真系有惊喜!
.朱古力味香浓不太甜,但我觉得未去到「超浓」🫢