1️⃣凍抹茶鮮奶($53)抹茶香氣濃郁,每一啖都感受到濃濃的茶味。甜度啱啱好,唔會搶晒抹茶的風味,反而完美平衡咗茶既苦澀。鮮奶的醇厚和綿密的質地增添咗豐富的層次感!好味指數:🍡🍡🍡🍡2️⃣開心果Terrine($65)外層的開心果外殼散發住誘人的香氣,內餡的滑順同有超濃郁的開心果味!超級好食!好味指數:🍡🍡🍡🍡3️⃣ 芒果巴斯克蛋糕($55)呢款芒果巴斯克蛋糕雖然外觀吸引,有流心效果,但味道有啲失望。芒果的香氣同味道唔夠夠明顯,甜味偏重,口感有啲單一🥹好味指數:🍡🍡📍紅磡馬頭圍道63號啟岸地下15號舖🚇 港鐵土瓜灣D1 出口, 步行約6分鐘🕒 Mon-Fri:11:00-18:30 Sat-Sun : 10:30-18:30#香港#土瓜灣巴斯克蛋糕#巴斯克蛋糕#HongKong#foodiehk#香港美食#香港foodie #土瓜灣美食#香港美食#土瓜灣打卡

1️⃣凍抹茶鮮奶($53)
好味指數:🍡🍡🍡🍡

2️⃣開心果Terrine($65)
好味指數:🍡🍡🍡🍡

3️⃣ 芒果巴斯克蛋糕($55)

好味指數:🍡🍡

📍紅磡馬頭圍道63號啟岸地下15號舖
🚇 港鐵土瓜灣D1 出口, 步行約6分鐘
🕒 Mon-Fri:11:00-18:30
Sat-Sun : 10:30-18:30

2024-08-18
  • 開心果Terrine
OpenRice 寫餐廳營業到6:30pm話說今日去排隊用餐,那時時間約4:40pm。在門口等候了一會未有人招呼,全場滿座。然後搵到個職員A去講:唔該2位。職員A:等陣隔左一陣,聽到職員B叫號碼飛9號,先知道原來要取票,店面/門口又看不到有貼紙告示需取號😂 然後我又問職員B:係咪要攞籌職員B:係啊,等陣先等等等等等😂餐廳真係全場滿座,人手又不足。然後等到4:50pm再出聲問先有人比張飛同時我後面都仲有一組人想等位。取票後,職員A表示我們堂食至6點,我前面仲有2枱客先到我個籌,拎完飛就婉轉地話你知佢地堂食收6:00pm,暗示你自己決定等唔等,其實佢地應該要寫返有last order 4:30pm咪算,搞到d客傻更更企係門口呆等左陣先有人應😂言下之意我Get到係唔想做生意啦☺️ 不過佢嘅處理手法可以做得更好,真係失望,特登睇完啲Foodie介紹話甜品出色,先想去試下。其實我最後無食到,但基於個等待過程實在令人不愉快,所以先係OpenRice留個言😂😂😂
OpenRice 寫餐廳營業到6:30pm
話說今日去排隊用餐,那時時間約4:40pm。
在門口等候了一會未有人招呼,全場滿座。
然後搵到個職員A去講:唔該2位。
職員A:等陣
然後我又問職員B:係咪要攞籌
職員B:係啊,等陣先

等等等等等😂餐廳真係全場滿座,人手又不足。
然後等到4:50pm再出聲問先有人比張飛
同時我後面都仲有一組人想等位。

2024-07-15
因為開心果蛋糕而進入!很好味⋯⋯而且蛋糕不是只有甜味,開心果有開心果味嘅蛋糕,我覺得冧酒提子都幾好食呀👍整體嘅感覺服務很好,食物也很好!環境也不錯,店舖雖然不大,但也沒有逼迫澀澀的感覺啦,價錢也很合理呀👍1:30約咗朋友一齊來這間舖頭嘆下🍰☕️,大家太久沒見了😅不停聊天🥰其實有點不好意思舖頭環境不是很大,人流也算多,但我們坐到四點幾,自己都不好意思😅店主也沒有趕客🙏⋯⋯整體給我感覺我會介紹朋友和自己再來🥰開心的一個下午
因為開心果蛋糕而進入!很好味⋯⋯
2024-07-04
📍土瓜灣懷舊日系cafe‼️• 三重開心果甜品😋 — 伊間珈琲☕️·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_土瓜灣#pigfoodiexhk_cafe============================上星期嚟咗呢間位於土瓜灣嘅日系cafe,cafe座位唔算太多,不過當日平日嚟就唔算多人~cafe 提供多款甜品,例如曲奇、蛋糕等等😍———————————————————-⭐️開心果terrine $65整個甜品有三個層次,最面一層係好香嘅開心果碎,之後係開心果creamcheese,texture軟滑味道都幾濃郁😆最底係開心果terrine,質感較厚實,味道偏甜而且唔係好食到咩味🫨整體都ok但係試一次好了~——————————————————-賣相:3.8/5味道:4.2/5性價比:3/5推介度:3.5/5——————————————————-店舖資料📍 伊間珈琲 @imacoffee.hk 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下15號舖
#pigfoodiexhk_土瓜灣

店舖資料
📍 伊間珈琲 @imacoffee.hk
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下15號舖
2024-06-28 513 浏览
細細嘅cafe但有用心製作嘅甜品同嘢飲 🍵🍰💛極度推薦 pistachio terrine, basque cheesecake, genmaicha lattePistachio terrine 好似食緊開心果 cheesecake + 雪糕咁 口感香滑 加上大量嘅開心果碎 增加左成個層次感 但要留意返呢個只可以堂食Basque cheesecake 今次就試左柚子同奶茶味 相都已經見到佢流心 😋
細細嘅cafe但有用心製作嘅甜品同嘢飲 🍵🍰💛

• 開心果Terrine
𓍯 The Cozy Cafe | 🍰 Ima Coffee ☕️ 𓂃To Kwa Wan’s @imacoffee.hk is a cozy cafe offering coffee and cakes 🍰I’ve been to the sister cafe @goodday.hk and loved their desserts, hence visited with really high hopes 🥹 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗕𝗿û𝗹é𝗲 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 had a nice smokey flavour from the torched layer 🖤 cheesecake itself was creamy but the sesame taste was a bit mild imo, with the cream cheese flavour more prominent 🧀 Was a bit disappointed with the 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 tho, while the matcha flavour was strong, th

Was a bit disappointed with the 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 tho, while the matcha flavour was strong, there was also a strong vanilla aftertaste that wasn’t to my liking 😕

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Sesame Brûlée Basque Cheesecake ($57)
✧ Matcha Brownie ($55)
✧ Dirty ($47)
✧ Iced Matcha Latte ($53)

𖤥 Ima Coffee @imacoffee.hk
2024-04-09
  • 火炙黑芝麻巴斯克
2024-02-17 1211 浏览
伊間珈琲最出色的不是咖啡而是甜點。推薦開心果Terrine,濃濃的芝士,看上去份量少少,一個人吃其實會很飽!兩個人吃的這剛剛好不太膩,雖然不在餐牌上,來這裡的人都知道這個隱藏甜品。店員說因為凍糕只能堂食不能外賣,所以直接不寫在餐牌上。咖啡不差但不算太特別,有點Overpriced。店鋪不大而且客人不多,很適合一或兩個人慢慢享受食物和聊天。圖一 Dirty Coffe $47, 開心果Terrine $65圖二 甜點圖三 餐牌圖四 環境 圖五 位置:馬頭圍道63號地庫15號舖

圖二 甜點
圖三 餐牌
圖四 環境
圖五 位置:馬頭圍道63號地庫15號舖
開心果Terrine
一直好想試這間cafe日式木系裝修,小小的一間位於啟岸的美食小巷中。不起眼但走進店內,彷彿走進了另一個時空。桌子上有一張字條,鼓勵來到這裏的客人暫時放下工作,一小時的時間享受與自己獨處慢活的時光。---------其實我是被門面的蛋糕吸引進去的😮一行兩人我們點了Dirty 鮮奶很夠冷,與熱espresso交織碰撞流入口中。espresso屬於口感滑帶fruity清爽酸味,與牛奶結合不會太膩,整體飲下去順口👍美味度: 4/5分-----------Chocolate Muffin店員推介剛出爐的Muffin,整間舖圍繞著朱古力香氣。外層有果仁碎碎,頂頭帶點粗糙,輕輕爆開的。吃下去有強烈的麵粉味,有少少蓋過了朱古力味道,即使用了純道較高的朱古力(忘記了店員說是70/80%左右的朱古力),麵粉味道太重,感覺像吃麵包多過鬆餅。紮實的口感少了那種鬆化/濕潤的質感。美味度3.5/5-----------Matcha Brownie面層帶點鬆散,抹茶口味濃烈,口感但係一點點黏牙的,我很喜歡這種口感,不會太甜。只是兩個人真的吃不完整件,有點太膩。店員很好,幫我們切了一半做外帶。美味道4.5/5整體用餐
一直好想試這間cafe

---------

其實我是被門面的蛋糕吸引進去的😮
一行兩人我們點了
Dirty
鮮奶很夠冷,與熱espresso交織碰撞流入口中。
美味度: 4/5分

-----------
Matcha Brownie
美味道4.5/5

matcha brownie

整體用餐感覺及食物,都是中上水平。
如果想忙裏偷閒的話這裏也是一個不錯的下午茶選擇。我會再次幫襯!💜

一入咖啡店,空氣中已經飄嚟一陣甜香。嗱,今日特登嚟試下呢間咖啡店嘅嘢食。首先係招牌嘅開心果軟芝士蛋糕,濃郁嘅開心果香氣勁逼真,感覺得出材料嘅純正。啲開心果碎咬落去好過癮,仲可以話係當之無愧嘅招牌款!再講講個消化餅餅底,啖啖都係滿滿嘅牛油香,同軟滑嘅芝士配搭到好咁天衣無縫。呢度嘅朱古力蛋糕,質地真係夠Hum!濕潤得黎保持住企身,硬係叫人一啖接一啖。朱古力嘅味道又夠正,唔會太甜,令人完全投入喺嗰純粹嘅朱古力魅力之中。Hojicha Latte呢杯,冬天飲最正!焙茶嘅味兒香甜,加上少少薑嘅暖意,熱呼呼咖啡一流落喉嚨,等個身子暖笠笠嘅。至於青瓜Latte,真係創新得嚟又唔失傳統風味,輕輕嘅青瓜清香同咖啡嘅苦味拼出新滋味。走出來,諗緊下次仲要嚟試試其他,因為口味真係令人忘唔到!🍰☕️🍫

2023-12-03 626 浏览
一入cafe已經被門口啲cake同曲奇吸引住但今日目標係開心果terrine!店主好親切會問今日想食同飲啲乜,再做介紹同朋友分別叫咗flat white同gingerbread cinnamon latte咖啡幾有厚度肉桂香可以再出啲 會更正!甜品就決定食開心果!但曲奇真係非常吸引下次會試!開心果凍糕真係好開心果深色係介乎basque同奶凍嘅質感 微酸但冇cream cheese味淺色係開心果cream食落好滿足
一入cafe已經被門口啲cake同曲奇吸引住

但今日目標係開心果terrine!

店主好親切
會問今日想食同飲啲乜,再做介紹

咖啡幾有厚度
肉桂香可以再出啲 會更正!

甜品就決定食開心果!
但曲奇真係非常吸引
下次會試!
開心果凍糕真係好開心果

淺色係開心果cream
食落好滿足
2023-12-03
2023-11-11 542 浏览
身為一個開心果控,見今日有時間特登走入來朝聖一下個開心果Terrine順便飲杯咖啡chill一下。咁佢個開心果Terrine 係的確冇令我失望,不枉我專誠過來。佢係分兩層,一層係香滑cream cheese嘅Texture 另一層就係厚實嘅cheese cake Texture,開心果味重得來香滑又唔死甜到膩,開心果又香又脆,有驚喜。開心果愛好者我覺得絕對值得一試。而飲品方便我覺得咖啡真係一般,而且店舖細細,店員態度也是一般。整個用餐過程不是太開心。下刪100字。簡單來說我唔會為咗開心果Terrine再返轉頭。
2023-11-03 349 浏览
兩層嘅開心果terrine淡青色:cream cheese > 開心果味,開心果係偏甜不過好滑😋深色啲嗰層個texture 好得意🤣本來以為都係cream cheese 質地,但係偏膠質/ 生朱古力多啲,不過呢層就淨係食到白朱古力味🥲雖然是靚的如果烘一烘面頭嘅開心果碎就好🙈太淋身南瓜basque cheesecake唔係好食得出南瓜味🙈擺左過夜所以texture 變成咁(?)😢😢少少失望好似抹茶嘅甜品會表現好啲
兩層嘅開心果terrine

Pumpkin  cheesecake

少少失望
好似抹茶嘅甜品會表現好啲
2023-10-28 281 浏览
星期六想去飲杯咖啡hea 一hea 見到附近有一間又有甜品又有咖啡嘅小餐廳睇一睇個Menu 見到有個青瓜咖啡同埋青瓜梳打咖啡 覺得幾特別就入去試吓💯青瓜咖啡本身諗住隨意試吓,點知俾佢驚艷到🤤❤️本身咖啡偏nutty 但係加咗青瓜就中和左nutty 嘅感覺 感覺好清新 平時咖啡飲落有啲熱氣 加左青瓜就消解咗嗰種感覺! 好好奇究竟係咪用真青瓜打汁出嚟👀 下次試吓喺屋企效仿下先柚子檸檬鬆餅上枱前佢會用焗爐焗一焗 中間柚子味偏重 鬆餅就正常鬆餅整體唔會太甜 太油Pistachio terrine 開心果味道偏重啱晒我呢啲開心果控❤️成個糕點有三個層次一層應該係開心果cream 一塵應該係開心果cheese ? 因為食落去奶味有啲重 有啲乳酪味 😂上面就係開心果仁整體感覺偏甜同heavy 食完返去又要做運動🏋️環境係幾舒服嘅入到餐廳比我嘅感覺偏日系後來坐低就聽到佢播嘅嘢都係日文 門口又有日本雜誌 星期六四點去已經滿晒 大約等咗15分鐘 位置唔算好多 亦都冇限制坐幾耐🤣所以想嚟都係早啲嚟 或者平日可能好啲
星期六想去飲杯咖啡hea 一hea
見到附近有一間又有甜品又有咖啡嘅小餐廳

青瓜咖啡
本身諗住隨意試吓,點知俾佢驚艷到🤤❤️

柚子檸檬鬆餅

位置唔算好多 亦都冇限制坐幾耐
🤣所以想嚟都係早啲嚟 或者平日可能好啲
2023-10-28
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-10-21 257 浏览
前幾日同朋友去土瓜環區搵野食。經過呢間伊間咖啡,覺得個名幾特別幾鬼馬又咁啱行到有少少攰就入去試吓啦。我同朋友叫左一杯美式咖啡、一杯flat white 、一塊朱古力曲奇同一份朱古力蛋糕。咖啡沒什麼特別,不論香同味都唔突出,反而睇得出餅師好有誠意。曲奇同蛋糕都好軟熟,中間啲氣孔平均,唔會一大一細。同埋見到係新鮮出爐,特別開心。不過價錢嚟講其實都唔算平,同埋座位有啲少,有機會要等位。下次經過可能都未必會再食,周圍實在太多選擇,可能試吓其他咖啡店。
呢間餐廳座位唔算多,如果係繁忙時間嚟嘅話,可能要等位😗😗,而且有個90分鐘嘅用餐時間限制。⭐️ 開心果Terrine $65呢個甜品有啲似開心果芝士蛋糕同慕斯嘅結合。質地好滑順,口感好細緻。甜度適中,奶香濃郁,開心果嘅風味好鮮明,仲有開心果碎增添口感🤩🤩。份量都幾大,大概有一隻手掌咁闊,可以兩個人一齊分享😛😛。⭐️ 焙茶忌廉芝士曲奇🍪 $50呢個曲奇都幾大隻,好厚身。質地偏軟,有啲流質嘅曲奇口感,味道香濃,用咗高質素嘅麵粉同雞蛋👀👀。上面有焙茶味嘅忌廉芝士💛,同曲奇一齊食好好味。整體感覺唔太甜。如果你鍾意焙茶味,一定會好滿足💛💛! ⭐️ 火炙黑芝麻巴斯克🍰 $57最上面嘅層次燒得好脆口,食落去能夠明顯感受到火炙嘅濃郁香味🤤🤤,同芝麻巴斯克一齊食,口感好有趣。第一口食落去,芝麻湯圓嘅甜甜芝麻味先浸進味蕾,之後cream cheese嘅酸甜味道就出現喇,最後食到火炙嘅香味🙆‍♀️🙆‍♀️。如果芝麻嘅甜味更突出,芝麻味更濃郁,會更加出色🤔🤔。⭐️ 蜜桃抹茶梳打🍵 $53呢個飲品好少見喺其他地方,好特別嘅選擇,上枱嘅時候層次分明,好適合影相打卡📸📸。主要飲到蜜桃梳打嘅味道,可惜抹茶味道有啲淡😢😢,被蜜桃梳

⭐️ 開心果Terrine $65

⭐️ 焙茶忌廉芝士曲奇🍪 $50

⭐️ 火炙黑芝麻巴斯克🍰 $57

⭐️ 蜜桃抹茶梳打🍵 $53
呢個飲品好少見喺其他地方,好特別嘅選擇,上枱嘅時候層次分明,好適合影相打卡📸📸。主要飲到蜜桃梳打嘅味道,可惜抹茶味道有啲淡😢😢,被蜜桃梳打嘅味道蓋過。如果抹茶味可以再加強,平衡返多啲👀👀,會更加出色。

🍄 總括嚟講
每一樣甜品都經過精心設計同埋用心製作,可以感受到裡面嘅用心😻😻。加上餐廳環境舒適,你可以同時享受美食同享受生活😚😚。每款甜品都能夠品味到原材料嘅味道👍🏻👍🏻,唔會太甜,質素高。值得一試😆😆!

📍伊間珈琲 Ima Coffee
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下15號舖
Shop 15, G/F, The Vantage, 63 Ma Tau Wai Road, To Kwa Wan
蜜桃抹茶梳打
焙茶忌廉芝士曲奇