2019-01-04
过左超忙碌的12月,终于有时间约下朋友出黎食下饭倾下计。由于Lunch Time自己一个人啪左18件麦麦鸡加个包,夜晚真系想食Light D,所以我就拣左刚开左唔系好耐的夏威夷小店食鱼生Poke。Poke系夏威夷话,意思系切块。大家只需拣好主菜(三文鱼刺身粒/呑拿鱼刺身粒/熟八爪鱼粒/蘑菇粒),再自选3款配料,及酱汁。职员会将所有材料,整齐地放入一只大碗比大家享用。如果大嫌麻烦/有选择困难症的大家,都可以拣餐厅的推介组合架~我们两个人叫左两碗自选Poke Bowl⋯餐厅有大、小两个Size,我们拣的呢碗系大的,份量又真系几多。朋友个碗拣左挪威三文鱼刺身粒,拣了蛋丝、豆腐、青瓜外,更加$10要牛油果。D日本饭暖暖地,饿鬼朋友食完都够饱。三文鱼都几新鲜,玻璃肚的朋友食完都完全无问题。我食左碗丰富的豪华沙律,除左呑拿鱼刺身,仲有口感丰富的蟹子、Creamy的牛油果,香滑的牛油果及松身的蛋丝,加埋真心脆口的生茶及开胃的蜜糖醋汁,我比90分!呑拿鱼刺身无咩雪味,切的厚度又够,加埋蟹子真系几Fresh!除左Poke Bowl外,餐厅仲有D唔同的即炸小食,我今次就叫左份黄金蟹棒。本身有黄金呢个字系以
三文鱼威基基 (大)
呑拿鱼威基基 (大)
除左Poke Bowl外,餐厅仲有D唔同的即炸小食,我今次就叫左份黄金蟹棒。本身有黄金呢个字系以为有咸蛋黄,原来只系炸得金黄的外皮。同蟹柳唔同,呢枝蟹棒系粗好多架。
黄金蟹棒
另外,我们仲叫左一份海苔脆片,口感似薄的虾片,加上海苔粉及黑白芝麻,味道十分香口。
海苔脆片
饮品方面,餐厅有多款特饮可以选择,而且价钱比茶饮店更抵饮!芒菓"O"大,其实系芒果菠萝椰汁,味道重椰子味,而且加淡淡的芒果味,真心好饮。
芒菓"O"大
近排天气冻,餐厅有D未写出黎的热饮。今次我拣左杯热姜柠蜜。入口已经有浓浓的姜味,一睇个杯底⋯⋯
热姜柠蜜
哗!好多新鲜姜丝呀,而唔系用姜粉开!如果伤风/天气冻,暖身一流!
餐厅系铜锣湾区尽对系性价比高的餐厅,我会选择Encore的。
钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)