2019-05-09
最近网上密密见到热石牛排介绍,心思思揾朋友一齐去试吓听同事讲平日夜晚都大排长龙,有人排成粒钟...所以都系lunch去好12:45左右去到,场内坐咗一半人,唔洗等位就即刻入得一入店就见到有部自助点餐机,食物款式只有唔同嘅牛部位,墙上面都有介绍唔同部位嘅分别,价钱$80-$330。因为lunch想食得经济d,我哋嗌咗最平果两款夹埋都唔洗$200,又可以试下唔同部位。贵嘅就留返晚餐再试点紧餐果阵,店员已经主动介绍话白饭、汤、沙律任食,保证食得够饱等紧牛嘅时候,就去咗拎沙律汤饭汤系传统面䜴汤,咸香同埋有唔少海带。特别推荐沙律菜,每条切到好幼细,好爽脆!加埋芝麻酱,超级开胃同埋食烧牛可以解油腻添咗两次沙律食等咗10分钟左右,主角都上菜喇牛肉上面放咗张厨房纸,好彩店员主动提我哋用即弃围裙,唔系就食完成身肉味牛排煎到表面微微1成熟,见到里面系粉红色,同埋有少少血水渗出上台时已经好香牛味200g同180g size差唔多,不过净肉眼就冇骨,啖啖食得,感觉切完份量多d咁,size大约一个拳头咁边切边食感觉比较赶时间咁,我哋一次过切晒,煎到5成熟放晒系碟,食个阵再放系热石上烫一两秒,食得冇咁赶时间台上有
12:45左右去到,场内坐咗一半人,唔洗等位就即刻入得
边切边食感觉比较赶时间咁,我哋一次过切晒,煎到5成熟放晒系碟,食个阵再放系热石上烫一两秒,食得冇咁赶时间台上有粗盐,略加少少用嚟提味
讲返块重点牛肉,牛肋骨排同牛肩肉眼肉味都好浓,煎完之后特别香浓好味,比一般餐厅嘅牛排好食!而且自己烧可以控制个熟成度,我哋煎到5成,食之前再烫两下,仍然有好多肉汁系入面,边位都烧过又唔怕太生冇血水
个人比较钟意牛肩肉眼多d,一黎因为冇骨比较易切,二黎肉眼入面有d部位有少少牛根位,特别重牛肉味,同埋口感丰富,带有些微韧度
自助区有酱汁可以拎,每只味都倒咗d,颜色最透明果款带微甜,用黎沾牛肉食嘅话,会比浓浓嘅牛味盖过,发现用嚟拌紫菜饭最好食另一款深色d嘅酱带微辣,最夹牛肉,入口更惹味反而芝麻酱就一般,会盖过牛味
整体性价比高,下次晚餐要试埋贵d嘅牛先得,不过lunch食就另有好处唔洗等位