年初三赤口出街走走,我哋去咗发掘港岛南区,简简单单行个南朗山🏞。出发前先食啲嘢,本身想帮衬熟食中心,但新正头好多都无开,我哋最终上网揾到有间叫「Africa Coffee & Tea」嘅餐厅有开,就一于试吓。由于唔熟呢区,开初我仲以为餐厅系喺工厦入面🙈,谁不知原来座落于新建嘅商厦内。同时,到访嘅客人数量亦远比想像中多,餐厅人气颇高的。餐厅占地面积唔大,不过环境就几舒适,望到避风塘海景绝对系加分位🌊。另一边厢,呢度嘅装修别具民族特色,舖内挂咗唔少喺非洲拍摄嘅相片,其中大墙身图内嘅建筑物系位于埃塞俄比亚嘅Rock-Hewn Churches of Lalibela。虽然自己未有机会去,但也长知识呢!餐厅主打非洲菜,老实讲真系完全唔知系食啲乜🙈,但望落餐牌上嘅食物都算大路,感觉似中东菜/印度菜。有唔少店员系外籍人士,幸好老板娘讲广东话,同声同气,佢嘅介绍令我哋更加了解菜式内容。South African Baked Chicken Thigh($120),原本想食咖哩羊,但竟然卖哂😭,有啲失望,唯有转战另一款饭。非洲烤鸡用上霹雳霹雳酱Spicy Peri Peri Sauce调味,辣度唔算好
South African Baked Chicken Thigh($120),原本想食咖哩羊,但竟然卖哂😭,有啲失望,唯有转战另一款饭。非洲烤鸡用上霹雳霹雳酱Spicy Peri Peri Sauce调味,辣度唔算好强,但就相当惹味,而且仲带点蕃茄香。🍗鸡髀肉Chicken Thigh有两大件,鸡皮烤得几香脆,肉质炆到好淋,食落一丝丝,颇有质感的,换句话讲即系有啲嚡,但个人几钟意。
呢道菜嘅主食系印度香米Basmati Rice🍚,印度米粒偏长身,而且干爽分明。香米用上黄姜煮制,所以散发住好重香料味,就咁食无𩠌配都好味道。虽则如此,但整体都系略嫌唔够汁捞饭食,唔知可唔可以要求多汁呢。饭以外仲有啲蔬菜🥕,包括薯仔、红萝卜同豆角,感觉健康。
Smoked Salmon Rolex & House Salad($118),劳力士除咗系名表之外,原来亦系乌干达嘅地道卷物小食🇺🇬。卷物好大碌,最外层用一块印度薄饼Chapati Flatbread包裹,唔知系咪加入咗蔬菜,所以呈绿绿哋色。馅料好丰富,基本配料有洋葱、蕃茄、三色椒同椰菜等,而当中最为突出嘅系奄列🍳,因为够厚身又浓蛋香。卷物有几款口味拣,例如素食、鸡肉同我哋拣嘅烟三文鱼Smoked Salmon,佢同其他馅好夹得嚟。
卷物食落几清新🌯,无印式咁重口味。另一样抵赞嘅地方系食物即叫即整,新鲜热辣送上,所以质感好软熟。伴旁有沙律菜🥗,但份量好少,不过酸酸哋都几开胃,而且更有藜麦粒添。
Tiramisu
Artisan Cake - Tiramisu($48),老板娘主动问及食唔食甜品,话有提拉米苏,咁就当然唔可以错过🤣。眼见系切饼心情即刻沉一沉,因为感觉会失色好多,做唔到应有嘅口感。不过事实上系唔可以咁武断,皆因呢件蛋糕好好味啊,而且仲好正宗添。
Tiramisu
白色层系马斯卡邦芝士Mascarpone Cheese🧀,质感细滑,食落更好似自身带啲咖啡味,咖啡豆嘅酸味。啡色层虽然唔系手指饼,但索汁嘅程度有过之而无不及。你睇我用叉轻轻一压,啲咖啡就吱晒出嚟☕️,但味道又唔会太苦,酒香恰到好处。作为提拉米苏专员嘅我认为呢度嘅出品值得推介,未必话系最好食,但就好有自家特色,又不失传统风味。
S. A. Rooibos Matcha Latte
S. A. Rooibos Matcha Latte($45),饮品方面亦注入咗非洲元素。呢杯抹茶拿铁🍵同平日认知嘅好唔同,因为佢唔系绿色之余,并用上南非博士茶South African Rooibos Tea取代绿茶成为茶底。味道几独特,茶香好出,口感顺滑,而且偏清淡,甜度较低。
总括嚟讲,今餐系一个唔错嘅体验,非洲菜比想像中易入口🇿🇦🇨🇫🌍。本身仲想试埋佢嘅鱼饼,但可惜同样售罄。餐厅咁受欢迎,下次如果再嚟帮衬睇怕要早啲。定价方面,我认为属中等水平,人均消费约二百蚊,但如果份量多啲就更好,毕竟我系女仔食完都觉得只系饱咗七成😝。
2022-02-03
S. A. Rooibos Matcha Latte