2024-10-28 280 浏览
聽說黃竹坑開咗間非洲菜餐廳「Act Africa Coffee & Tea」,就急不及待約朋友去試吓。老實說,非洲菜在香港真的少見,這令我非常期待😊店內的裝潢設計以木為主,門口有幾幅好有特色的畫,店內有些很非洲味道的小擺設,很賞心悅目。不過如果日間黎會好啲,因為會睇到海景,睇埋日落更正。Wellness plant-based salad $75(half)Chicken thigh +$18(Chickpeas, beetroot, cauliflower, avocado, corn, cherry tomatoes, quinoa with avocado lime dressing)雞肉上綠色醬汁有少少芥末味,但味道同雞肉很夾,與蔬菜食很配,好彩叫了半份,兩個人食很夠。South African stylePeri-peri baked chicken thigh $125被餐牌上的圖片吸引了,所以點了這個,雞肉一啲都唔鞋口,醬汁很濃味,味道都唔錯架,很配合香港人口味。Smoked salmon rolex $125有蛋同洋蔥同煙三文魚做餡,皮不是脆的,淋淋地既,我用刀叉食,但

Wellness plant-based salad  (half)

Chicken thigh +$18

South African style Peri-peri baked chicken thigh

South African style

Smoked salmon rolex

Smoked salmon rolex $125
有蛋同洋蔥同煙三文魚做餡,皮不是脆的,淋淋地既,我用刀叉食,但之後問店員其實點食,佢話用手搾住黎食,佢講完我就喺度諗啦......其實係咪應該入鄉隨俗呢?😆

Passionate summer

Passionate summer $48
熱情果果汁,酸酸甜甜好開胃

Apple juice

Apple juice $30
蘋果汁,唔錯

2024-10-24
Smoked salmon rolex
Passionate summer
Apple juice
  • Wellness plant-based salad
咁大個女第一次食非洲菜,滿心期待。#africacoffeeandtea 位於港𡷊南區,仲幾近我屋企添。估唔到甲級寫字樓上別有筒天餐廳裝潢上都充滿非洲特色,盡見店主嘅心事,除了畫作,每個角落也是當地擺設,值得欣賞。仲有最大嘅賣點係 ,可以看到無敵超超超靚黃昏美境😇🌯Ugandan Style Rolex 見到咁大碌就知用料有幾豐富,拎上手也感到其份量非凡,除咗煎蛋、三文魚,仲有不少蔬菜,甜椒,蕃茄,味道也超乎預期地好好味,而且好健康,超飽肚😋South African style peri-peri wha baked chicken thigh 燒雞辣辣地非常惹味,火候啱啱好。配上較為乾身椰汁印度米,加上紅腰豆和炒椰菜,估唔到非洲菜特別得黎又幾啱我口味☺️點做兩杯冇酒精飲品Passionate Summer Green Tea matcha latte 望住日落吃好東西,此刻無價 😇======================​​📍Africa Coffee and Tea📍​黃竹坑。香港💰$190
咁大個女第一次食非洲菜,滿心期待。

#africacoffeeandtea

位於港𡷊南區,仲幾近我屋企添。

估唔到甲級寫字樓上別有筒天
仲有最大嘅賣點係 ,可以看到無敵超超超靚黃昏美境😇

🌯Ugandan Style Rolex

燒雞辣辣地非常惹味,火候啱啱好。

點做兩杯冇酒精飲品

Passionate Summer
Green Tea matcha latte

望住日落吃好東西,此刻無價 😇

======================​

📍Africa Coffee and Tea
📍​黃竹坑。香港
💰$190
2024-11-16 0 浏览
門面擺放非洲風格傢俬窗口位看到香港仔避風塘亦看到中式神學院必試African lovebird 非洲鴛鴦African lovebird 非洲鴛鴦非洲鴛鴦由馬拉威熱帶洛神蜜桃白茶及非洲expresso調配而成。一入口有咖啡的酸味,亦帶有一股辛辣。咖啡味道被稀釋,卻有馬拉威熱帶洛神蜜桃白茶的花香。Ugandan-style Taco 餡是雞粒,雖然乾身,但有肉味。青芥末醬的微沖擊味道令味道不再單調。Ugandan-style Rolex - Smoked Salmon 捲餅皮薄,有點「淋」,跟土耳其的捲餅皮相似。捲餅入面有一層蛋,最中有三文魚。由於沒有醬汁,所以味道就是食物材料的原味,每一口都是淡淡的,就如住家食物物的感覺。Ethiopian-style Beef Stew燉牛肉色彩繽紛,第一眼已有好印象。材料有古絲米、lentiles、香菜和燉牛肉。這道菜有一股好濃烈的獨特香料味道,不似南美、印度、東南亞,亦非歐洲羅勒葉。
門面擺放非洲風格傢俬
窗口位看到香港仔避風塘
亦看到中式神學院
必試African lovebird 非洲鴛鴦
African lovebird 非洲鴛鴦
Ethiopian-style Beef Stew
2024-11-10
  • African lovebird 非洲鴛鴦
3K
2024-11-08 86 浏览
今晚朋友帶我去了一個非常好嘅地方晚膳,位置於黃竹坑地鐵站附近一商廈內,可瞭望香港仔海景,尤其日落時分最迷人。至於食物方面好特別,非洲菜,香港少有特色店之一。Ethiopian style beef stew粒粒呈金黃色嘅印度香米,油亮而不膩,微微的黃薑味,微妙得很。燉牛肉夠入味,香料調味恰到好處。配以大量蔬菜,均衡營養。Plant based Rolex鷹嘴豆泥,蕃薯,粟米,青瓜, 豆腐餡料超級豐富,滿滿的,有爽口,有綿滑…. 有層次。
至於食物方面好特別,非洲菜,香港少有特色店之一。

Ethiopian style beef stew
燉牛肉夠入味,香料調味恰到好處。
配以大量蔬菜,均衡營養。

Plant based Rolex
鷹嘴豆泥,蕃薯,粟米,青瓜, 豆腐
餡料超級豐富,滿滿的,有爽口,有綿滑…. 有層次。
2024-11-07
2024-08-12 745 浏览
This was the first time i came here with my family, we ordered East African Style Lamb Curry in Mild Spicy Curry, with tender lamb simmered with fresh herbs. Best enjoy with basmati rice and or chapati, therefore we ordered Basmati Rice (Yellow Rice), a soft & fluffy basmati rice mixed with turmeric, low-carb alternative to other rice made entirely from cauliflower and we ordered Jollof Rice as well, a traditional West Africa rice made with tomatoes, chillies and spices, which goes super well wi
a traditional West Africa rice made with tomatoes, chillies and spices, which goes super well with the curry, we also ordered Wellness Plant-based Salad (Chickpeas, beetroot, caulifiower, avocado, corn. cherry tomatoes, quinoa with avocado lime dressing), this was so so and we ordered smoked Salmon Rolex, not too bad, It's a rolled chapati wrap filled with omelette and vegetables, we also ordered Ugandan-style Taco (3pcs), it served with hummus base and lime avocado dressing with dice chicken, taste ok but if it can be more hot it will definitely taste better
2024-04-29 1416 浏览
我們於29/4(一)下午12:40左右到達餐廳,客人不多,氛圍感十足,咖啡店以非洲作主題,亦有不少擺設及裝飾,我們叫了2個lunch set,但其實沒有飲品或湯,要另外交錢(combo) 。❶Beyond Beef Spaghetti 🍝($120):有點像肉醬意粉,素肉粒好碎,配上蕃茄醬🥫好吃,但份量可以再多啲🤣❷Smoked Salmon Rolex Wrap 🌯& House Salad🌯($125):wrap卷住三文魚🐟奄列(有炒蛋🍳、紅椒、青椒🫑、洋蔥🧅等配料)有些少辣,果然有風味!抵食夾大件✌🏻沙律就有青瓜粒🥒、蘋果粒🍎、粟米粒🌽、藜麥等。坐低之後,店員會比了menu,但冇講係先去cashier付款還是叫侍應落單,我們都是望望下其他人點做先🤣先付款,要加一,反而非洲店主就熱情啲,仲同我地影相📸️
沙律就有青瓜粒🥒、蘋果粒🍎、粟米粒🌽、藜麥等。
先付款,要加一,反而非洲店主就熱情啲,仲同我地影相📸️
Beyond Beef Spaghetti
Smoked Salmon Rolex Wrap & House Salad
2024-04-29
Beyond Beef Spaghetti
🍽️I recently had the pleasure of trying out Africa Coffee & Tea for lunch, and it turned out to be a wonderfully unexpected experience. While the prices may seem a little high at first, the quality and flavor of the food more than made up for it. I highly recommend making a reservation in advance to ensure you don't miss out on this one-of-a-kind lunch experience. As someone who had never tried African cuisine in Hong Kong before, I was pleasantly surprised by the delicious offerings.
Baked Chicken Thigh
Ethiopien Beef Stew
Baked Chicken Thigh
2023-12-25 1932 浏览
今日嚟到港島南區終於食到聽聞咗一段時間嘅非洲餐廳餐廳佈置有驚喜,門口已經放咗好多非洲嘅擺設🛖🇿🇦入到去仲有大海景,環境好舒服餐牌首先食個非洲Brunch 一定離唔開咖啡Latte 個奶令咖啡口感層次提升超級鍾意💛💛之後叫咗Smoked Salmon Rolex一開始驚會偏鹹,但原來佢搭配咗好多蔬菜、燈籠椒同埋洋蔥喺入面,令成個味道好balanced,甜鹹適中,仲帶有少少蛋香同辣椒香,食落好清新舒服,讚💛💛!之後仲有Peri-peri Chicken thigh🍗雞肉雖然有少少乾,但配個Peri peri sauce 好夾😍Peri Peri sauce仲比起出邊嘅無咁辣反而蕃茄味較重少少,好啱香港人口味💛💛整體份量同味道都好好☺️後記:呢間餐廳無論係環境、食物、服務都好好有機會一定要再嚟💛☺️
今日嚟到港島南區
終於食到聽聞咗一段時間嘅非洲餐廳
餐廳佈置有驚喜,
門口已經放咗好多非洲嘅擺設🛖🇿🇦

入到去仲有大海景,環境好舒服

餐牌

首先食個非洲Brunch 一定離唔開咖啡
Latte 個奶令咖啡口感層次提升
超級鍾意💛💛
Latte

之後叫咗Smoked Salmon Rolex
一開始驚會偏鹹,
仲帶有少少蛋香同辣椒香,
食落好清新舒服,讚💛💛!
Smoked  Salmon  Rolex  &  House  Salad

之後仲有Peri-peri Chicken thigh🍗
雞肉雖然有少少乾,
但配個Peri peri sauce 好夾😍
Peri Peri sauce仲比起出邊嘅無咁辣
反而蕃茄味較重少少,好啱香港人口味💛💛
整體份量同味道都好好☺️
Peri-peri Chicken thigh

後記:
呢間餐廳無論係環境、食物、服務都好好
有機會一定要再嚟💛☺️
Latte
Peri-peri Chicken thigh
2023-08-19 2846 浏览
因為要入黃竹坑,見 OpenRice 有非洲菜餐廳,咁就要試一下非洲cafe😍Mama's East African Lamb Curry羊肉唔太乾、咖哩落咗非洲香料煮,真係非一般咖哩的味道!Pumpkin Ginger Soup 👍好香南瓜味、因為加咗薑,所以有少少薑嘅辣味👍南瓜湯好 creamy 👍Smoked Salmon Rolex & House Salad 👍一人份量都算多!Ginger Latte Dirty & Vegan Bliss Ball👍餐後嘆返杯咖啡加甜品,絕對係perfect match😍Vegan Bliss Ball👍最後都要外賣2粒返屋企慢慢嘆!

羊肉唔太乾、咖哩落咗非洲香料煮,真係非一般咖哩的味道!

Pumpkin Ginger Soup 👍
好香南瓜味、因為加咗薑,所以有少少薑嘅辣味👍

南瓜湯好 creamy 👍

一人份量都算多!

Ginger Latte

Dirty & Vegan Bliss Ball👍

餐後嘆返杯咖啡加甜品,絕對係perfect match😍

Vegan Bliss Ball👍
最後都要外賣2粒返屋企慢慢嘆!

2023-07-25 2067 浏览
除了吃東西,好像旁邊也有一些藝術品展覽的這個美景+ 美食 十分正一個人黎食會覺得好寫意對面是深灣9號 同 南灣推介:菠菜湯 同 煙三文魚卷色香味有齊店員友善真係非洲人主理架香港真係好少機會會品嚐到非洲菜Africa Coffee & Tea 是一間位於黃竹坑的樓上Cafe,距離黃竹坑站大約5分鐘的路程,單看地址「香葉道41號」可能有點難找,那座大樓是在雅格酒店(the Arca)旁邊,所以找到酒店就會找到Cafe!在大樓的門口位置也有宣傳指示Cafe在15樓,一星期7日都營業!
除了吃東西,好像旁邊也有一些藝術品展覽的

這個美景+ 美食 十分正

一個人黎食會覺得好寫意

對面是深灣9號 同 南灣

推介:菠菜湯 同 煙三文魚卷

色香味有齊

店員友善

真係非洲人主理架

香港真係好少機會會品嚐到非洲菜

• Smoked Salmon Rolex & House Salad
2023-04-18 1994 浏览
非洲人主理嘅餐廳門囗到餐廳內佈滿異國特色飽覽香港仔避風塘景色亦有好多特色畫·好Chill!!位於商業大廈高層全玻璃窗透光度十足環境開揚⋯望住個天空·海嘆住食一餐lunchOrder 食物要直接到吧枱落單比錢Veggie Rolex & House Salad $118依個喺“烏干達嘅食物似平時食嗰啲Wrap不過值得一讚·佢嘅饀料真係好足一個卷入面有蛋•煙三文魚•洋蔥•三色椒夾埋一齊好豐富同好煙靭☕️跟餐加$32 嘅Cappuccino 都好好味原來香港只得兩間非洲菜記得去之前最好先Book 位佢哋lunch Time 時段都座無虛席📍Wong chum Hang 🔛Africa Coffee &Tea
非洲人主理嘅餐廳
門囗到餐廳內佈滿異國特色
飽覽香港仔避風塘景色
亦有好多特色畫·好Chill!!

位於商業大廈高層

記得去之前最好先Book 位
佢哋lunch Time 時段都座無虛席

📍Wong chum Hang
🔛Africa Coffee &Tea
今天約了朋友到黃竹坑整手工,就在附近找間餐廳食個 quick lunch,來到 Africa coffee & tea,這裡的時裝修、擺設、食物都充滿非洲民族特色。香港主打非洲菜的餐廳實在不多,而且在公眾假期,辦公室休息的日子,餐廳也座無虛席,令人很期待試試這裡的食物呢 我們共試了兩道主菜和兩款飲品:Chicken Rolex:烏干達風味雞肉捲餅,少少辣的醬汁非常惹味,雞肉、雞蛋和蔬菜都幾豐富,足料Beef stew:牛肉炆得好淋好入味,,配上黃薑味非洲米,還有豆、蔬菜條,感覺好健康平衡Iced Africano:冰黑咖啡,用的是非洲咖啡豆,香味濃郁,不過當我問侍應House blend 是那裏的咖啡豆,她並不清楚答案S.A. Rooibos Matcha latte:南非國寶茶 matcha latte,香氣四溢而且能抗氧化,推介decaf 和注重健康人士試試 整體來說,餐廳的食物幾有特色,質素都好高,價錢唔算貴,又有海景,性價比都算高

我們共試了兩道主菜和兩款飲品:
Chicken  rolex

Beef  stew

Iced  africano

Rooibos  matcha  latte

2023-04-10
Chicken  rolex
Beef  stew
Iced  africano
Rooibos  matcha  latte
2023-03-23 1040 浏览
據我所知,香港係得兩間非洲人主理嘅餐廳,一間喺重慶大廈,另一間就係呢間。呢間餐廳相當隱蔽,喺黃竹坑一座工廈入面,出𨋢果陣仲以為行錯路!餐廳係可以睇到無敵大海景,亦有好多特色畫作,好chill!West African Chicken & Jollity rice $125呢個飯嘅米粒偏長身,口感相對較硬,而且用蕃茄、洋蔥、辣椒製成,好有風味!雞槌上面係滿滿嘅醬汁,醬汁係點到即止嘅辣,好味得嚟又唔會過辣!而其他配菜之中,啲豆又係辣辣地,反而係啲菜同蘿蔔就比較dry!Smoked salmon Rolex & house salad $118呢個卷物相對重料,有三文魚、洋蔥、三色椒等,味道唔會散收收,係blend得埋一齊。卷物有好輕微嘅香辣味,味道唔算特別但份量真係超級多!但如果只係嗌呢個做lunch又好似有啲dry,建議可以同朋友share嚟食!

2023-02-07 3498 浏览
🏨The Arca酒店隔離的商業大廈📍有間位於15樓高層的特色靚景 🇿🇦非洲菜Cafe 🚪門口到餐廳內部都佈滿非洲異國風情的擺設🪘🪟玻璃窗幕牆, 飽覽香港仔漁港景色⛴🔸Mama’s East African Lamb Curry $130 7/10Baked potatoes|Green beans|Basmati rice🐑羊肉咖喱份量幾大配料: 紅蘿蔔, 椰菜, 紅腰豆🫘🍚米用左印度香米, 乾爽分明加上黃薑粉🟡煮製而成感覺更健康~😆🔸South African Baked Chicken Thigh $120 7/10Spicy Peri Peri sauce|Baked potatoes|Green beans|Basmati rice🐔非洲烤雞用上Spicy Peri Peri Sauce調味🌶辣度唔算好強, 帶有微微蕃茄香, 十分惹味🍗雞髀肉有2大件肉質炆到好淋, 略為嚡身少少🤏🏻………………………………………….🔍Basmathi 印度香米🍚📈血糖指數比一般的大米低🔻☑️有助控制糖尿病人的血糖🩸🔸S. A. Rooibos Matcha Latte $45 7.5/10
🏨The Arca酒店隔離的商業大廈
📍有間位於15樓高層的特色靚景 🇿🇦非洲菜Cafe
🚪門口到餐廳內部都佈滿非洲異國風情的擺設🪘
🪟玻璃窗幕牆, 飽覽香港仔漁港景色⛴

🐑羊肉咖喱份量幾大
配料: 紅蘿蔔, 椰菜, 紅腰豆🫘
🍚米用左印度香米, 乾爽分明
加上黃薑粉🟡煮製而成
感覺更健康~😆

🌶辣度唔算好強, 帶有微微蕃茄香, 十分惹味
🍗雞髀肉有2大件
肉質炆到好淋, 略為嚡身少少🤏🏻
………………………………………….
🔍Basmathi 印度香米🍚
📈血糖指數比一般的大米低🔻
☑️有助控制糖尿病人的血糖🩸

平時抹茶latte🍵通常偏甜同奶味重🥛
呢杯特別加入咗非洲元素🇿🇦
除咗顏色上, 唔係綠色, 係淺棕色🤯
一度以為自己嗌錯嘢飲🤣🙈

味道上...
🍵茶底採用:
🇿🇦南非博士茶South African Rooibos Tea➡️取代綠茶
味道更清新🌱, 茶味香濃😚
冇咗平時個種甜膩感🥳
好特別~口感順滑😻

🔸Mocha (Iced) $48

🥳唔錯嘅體驗, 🇿🇦非洲菜比想像中易接受
😙有啲似中東x印度菜,
有機會會再試試其他非洲菜餐廳~
午餐
  • S. A. Rooibos Matcha Latte
2023-01-02 944 浏览
幾年前去過摩洛哥🇲🇦旅行,所以對非洲菜算係有少少認識,難得喺香港可以試到非洲菜,趁假期決定黎試下為2022年寫上完美嘅句號😋呢間餐廳位於黃竹坑嘅商業大廈入面,未入門口已經見到充滿非洲特色嘅裝修,入到去應該係老闆娘嘅人就好禮貌問我地有無book位。因為我地無book位嘅關係只可以坐望唔到海景嘅台,如果想一邊食飯一邊睇住避風塘靚景就要預早book檯喇!假期不設午餐,所有野都係散叫,我地兩個人叫左一份小食Falafel (係一個個炸波波嘅嘢再有一兜粉紅色嘅醬點)記得喺摩洛哥食過應該係蔬菜黎嘅,食落幾香口。 之後main我地叫左個lamb curry rice 個咖哩味道幾濃,但唔會太辣。另外見到其他人叫wrap都幾大份,如果女士黎到可以好似我地咁一個wrap一個小食share份量就啱啱好喇👍🏻