2024-10-28
聽說黃竹坑開咗間非洲菜餐廳「Act Africa Coffee & Tea」,就急不及待約朋友去試吓。老實說,非洲菜在香港真的少見,這令我非常期待😊店內的裝潢設計以木為主,門口有幾幅好有特色的畫,店內有些很非洲味道的小擺設,很賞心悅目。不過如果日間黎會好啲,因為會睇到海景,睇埋日落更正。Wellness plant-based salad $75(half)Chicken thigh +$18(Chickpeas, beetroot, cauliflower, avocado, corn, cherry tomatoes, quinoa with avocado lime dressing)雞肉上綠色醬汁有少少芥末味,但味道同雞肉很夾,與蔬菜食很配,好彩叫了半份,兩個人食很夠。South African stylePeri-peri baked chicken thigh $125被餐牌上的圖片吸引了,所以點了這個,雞肉一啲都唔鞋口,醬汁很濃味,味道都唔錯架,很配合香港人口味。Smoked salmon rolex $125有蛋同洋蔥同煙三文魚做餡,皮不是脆的,淋淋地既,我用刀叉食,但
Chicken thigh +$18
South African style
Smoked salmon rolex $125
有蛋同洋蔥同煙三文魚做餡,皮不是脆的,淋淋地既,我用刀叉食,但之後問店員其實點食,佢話用手搾住黎食,佢講完我就喺度諗啦......其實係咪應該入鄉隨俗呢?😆
Passionate summer $48
熱情果果汁,酸酸甜甜好開胃
Apple juice $30
蘋果汁,唔錯