2011-03-22
星期六一大班friend去完睇戏本想去食素,其中一个friend 见素食隔离舖有间叫马拉盏有好多明星帮衬过(门口有相),所以大家转去试下。餐纸好大张,好多食物,大家睇咗一轮都唔识叫,可能waiter见到我地唔识叫便主动介绍菜式比我们。终于叫咗肉骨茶、马拉盏通菜、蒜蓉椰菜、墨丸贡丸虾汤面、海鲜叻沙、正宗虾汤面、墨鱼汁鸡丝冷面、招牌鸡半只、冰镇黑木耳、麻辣拍青瓜、大并盆、肉碎豆腐、鸡油饭及十杯饮品。埋单大约每人$100 都好低食。以下是大家比的意见1.肉骨茶 : 清香当归味,猪肉松化但有一两旧硬左D,点肉骨的酱油一流2.马拉盏通菜 : 用煲仔上, 热腾腾好香, 味道不错3.蒜蓉椰菜 : 亦是用煲仔上, 没怎么特别4.墨丸贡丸虾汤面 : 虾汤味好重, 相信用咗好多虾煲,重要是感觉唔到有味精, 因我对味精好敏感, 所以我推荐这虾汤面5.海鲜叻沙 : 正, 味道跟新加坡一样, 我地一班人比90分6.正宗虾汤面 : 跟墨丸贡丸虾汤面味道一样(汤底一样)只系配料唔同7.墨鱼汁鸡丝冷面 : 味道一流不过唔识形容, 超好食啰8.招牌鸡 : 鸡肉超滑不妨一试有水准9.冰镇黑木耳 : 木耳冇怎么特别, 但用
以下是大家比的意见
2.马拉盏通菜 : 用煲仔上, 热腾腾好香, 味道不错