同阿妈系北角汇一田SHOPPING,行到又攰又饿,见到买水果区隔离有间食日本拉面既舖头,毫不迟疑就入去叫碗拉面食!😌地方虽然唔算大,但格局好似日本拉面店,棕色木制装修同bar枱座位仿如返左乡下咁,坐得都舒适。拉面名似”虎”就为名,用颜色再分别各类汤底,有鸣虎、绿虎、赤虎(辛辣)、黑鸣虎(黑蒜味)和鸣虎海老(虾味);餐牌上除了拉面,还有丼饭和小食鸣虎 - 日本鱼干猪骨汤拉面汤底以加秘制猪骨汤加浓郁鱼介而淆煮;先饮一口汤,不太咸又不觉油腻,鱼介味超浓! 鸣虎选用幼面条,面质软硬度适中,汤汁亦易挂上,咬落弹牙。叉烧经过灼烧,有独特既碳香味,每块都有少少肥膏,几厚身,入口融化绿虎 - 四国香葱油拉面青葱控既我,睇一眼就必选”四国香葱油拉面”;上枱己闻到葱粒香气,汤底以猪骨浓汤,咸味适中,浓郁味美;再配适当份量既葱粒,带出四国香葱既特有青葱味道,增加鲜味道的效果,饮起来更加温顺可口;溏心蛋,带著微微酱油味的嫩滑蛋白,加上浓稠合度的蛋黄,入口蛋味十足日式龙虾沙律🦞小龙虾肉结合飞鱼子及带子粒,真材实料,肉质非常爽口不会太硬,鱼子咬落卜卜声;配上日式沙律酱加上少许wasabi清新得黎带点刺激,再夹上附
鸣虎 - 日本鱼干猪骨汤拉面

绿虎 - 四国香葱油拉面

日式龙虾沙律🦞

配上日式沙律酱加上少许wasabi清新得黎带点刺激,再夹上附送既紫菜卷埋一齐食,有多层口感,满足非常
波子气水 (原味及可乐味)🥤
原来除左原味同士多啤梨味,仲有可乐味

佢既碳酸比系一罐既可乐仲强,仲好饮!!
整体用餐都很满意,食物味道跟日本本地拉面店感觉一样,汤底亦用心淆制,可以食到碗热辣辣的拉面真系满足☺️
2023-03-28