2024-03-13 247 浏览
冒喜 - 上环📍上环文咸东街22-26号柏廷坊25楼冒菜系香港都比较少见,见佢有三间分店,感觉都非常可靠。店舖写明采用正宗冒菜做法烹调汤底,制作过程中必需使用辣椒油,因而正宗冒菜会有一定的油腻感。我地就拣左一辣一唔辣既汤底比较下。吉祥套餐(6𩠌) - $66 + $5 主食秘制香辣汤(微辣)潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨鱼丸、贵州丁家脆哨、竹轮、滑牛、萝卜片+米线养生白胡椒汤潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨鱼丸、贵州丁家脆哨、肥牛、油麦菜、芫茜+米线两个汤头都好味, 香辣汤有少油,但整开啲油就会品尝到少少辣味、少少蒜味同埋少少肉味,好有层次。 白胡椒汤好清甜,好暖胃,用呢个汤叫菜就岩岩好。配料方面,最特别就系脆哨,系酥脆既肉燥,可以就咁食底连汤食。牛肉系爆晒汁既,墨鱼丸都好有咬口。菜类都好新鲜,白萝卜够淋无渣。洛神花山楂苹果/酸梅青柠乌龙茶 - $15两个口味都系酸酸甜甜,除左开胃仲解辣一流,真系一饮就无晒辣感,好神奇。滕椒凉拌鱼皮 - $48鱼皮爽口弹牙,川式调味好惹味,但又唔会太重口味。可惜当日无冰粉,可以下次再战。
冒喜 - 上环

📍上环文咸东街22-26号柏廷坊25楼

吉祥套餐(6𩠌) - $66 + $5 主食

秘制香辣汤(微辣)

养生白胡椒汤

洛神花山楂苹果/酸梅青柠乌龙茶 - $15

滕椒凉拌鱼皮 - $48
鱼皮爽口弹牙,川式调味好惹味,但又唔会太重口味。

可惜当日无冰粉,可以下次再战。