2018-05-01
平时经开湾仔,特别系要搭渡轮既时候,都会留意湾景中心呢头d餐厅有次行过比呢间新开既餐厅吸引左因为佢有分子料理,而我一直以为好贵既价钱,点知比想像中合理,今日经开就真系特登入去试下成个门面一眼睇哂,其实地方唔大在户外,夏天应该会有蚊。门面都企企理理分子料理当然唔少得,另外仲有d dinner set, 价钱合理,而另外系menu亦发掘左样好特别既饮品,热情果 “液态氮” 特饮。好新奇😂😂😂佢用负百几度低温既液态氮,倒落杯野饮到,即刻成杯野出烟出左几分钟,成支饮管都硬哂同冻哂😂仲要加10蚊炸,特色分爆哂,大家要试👍🏼轮到主菜分子料理,食左4样,味道系非常特别,有d难用笔墨黎形容😂不过有样野几好系,个待应会逐样介绍个做法、食法等等。第一次食既我真系觉得好新奇😂可以用图文不符黎形容!左上系晶球化作用45个月纯种橡果黑毛猪火腿哈密瓜球,哈密瓜球里面系液体既状态,外面用一层薄薄既膜包住,搭上黑毛猪火腿,口入面既感觉太奇妙😂😂😂而另一道系由三种菠萝,加上带子而整成,食到咸甜的感觉。而柚子醋针鱼刺身,用液态氮低温,将柚子醋变成粉末既状态,再比我地因应自己既口味点个份量而呢个就系分子料理既主菜,虾仁🦐冇
有次行过比呢间新开既餐厅吸引左
而呢个就系分子料理既主菜,虾仁🦐冇虾肠,清得几干净,配上龙虾汁既味道,唯独海鲜唔多
叉烧外皮有点像焦糖炖蛋上面的焦糖脆皮,烹调方法几特别,同蜜汁有异曲同工之妙
最后叫左个甜品,菠萝雪芭!呢个几推介可以试下,佢系用新鲜菠萝整成蓉,之后再用一定份量既液态氮,系我地面前慢慢整成雪芭既形状,最正系,我地可以落手落脚整,一个唔错既体验!