老友升职请我今晚去湾仔食饭, 由于我地两个嘅老婆都唔食刺身, 所以我地两个约食饭9成都系去食日本野。今次老友故作神秘, 唔肯讲订左边度开餐。🙊由于大家都放得早, 6点几已经可以系湾仔地铁站集合。老友带我系A1出口直行到谢斐道已经到餐厅所在的香海大厦, 原来老友今日系请我食Omakase, 仲要系呢间咁出名嘅鮨鹤日本料理, 真系受宠若惊。😍鮨鹤日本料理系Openrice评价非常好, 之前其实一直都想试, 不过老婆唔食生野, 又好难约到脚食, 今次能够同老友来食到真系超开心。😊 店内装修非常日式, 大部分座位都系对住师傅, 可以近距离欣赏师傅嘅刀功, 同埋听师傅细心对每款食物嘅讲解。师傅非常nice, 每款菜式经佢悉心介绍后, 感觉特别美味。👍菜单非常简单, 有4款Omakase选择, 由于系老友请客, 当然由佢话事啦。😙今晚嘅Omakase由好清爽醒胃嘅先付: 北海道白粟米, 胡麻贝裙边伴菠菜同海云杯开绍。北海道白粟米超清甜, 之前去北海道旅行时食个一次, 味道同系北海道食一样, 粒粒都鲜甜多汁, 比熟食嘅粟米好食好多。胡麻贝裙边伴菠菜味道好夹, 海云杯调味微酸, 口感似爽口嘅发菜, 非

今晚嘅Omakase由好清爽醒胃嘅先付: 北海道白粟米, 胡麻贝裙边伴菠菜同海云杯开绍。北海道白粟米超清甜, 之前去北海道旅行时食个一次, 味道同系北海道食一样, 粒粒都鲜甜多汁, 比熟食嘅粟米好食好多。胡麻贝裙边伴菠菜味道好夹, 海云杯调味微酸, 口感似爽口嘅发菜, 非常醒胃。
北海道白粟米 胡麻贝裙边伴菠菜 海云杯

先付之后就到我最爱嘅刺身出场, 师傅会先附上自家腌蒜头及萝卜。自家腌蒜头腌得好好, 完全唔辣, 好爽脆, 我食到师傅帮我refill左几次。😂
自家腌蒜头及萝卜

今晚嘅刺身超级新鲜, 师傅选料好讲究, 不时不食, 好多款刺身我都系从未试过, 为我带来味蕾嘅新冲击。师傅逐一细心介绍, 令我地对日本饮食文化嘅认知都增长不少。👍

第一款刺身叫粒贝, 味道似曾相识, 口感似象拔, 不过比象拔更爽脆鲜甜。😋
粒贝

赤贝好新鲜, 口感爽脆。
赤贝

师傅介绍呢款平政系油甘鱼嘅亲戚, 味道比油甘鱼更好, 鱼肉味更浓, 更香。👍
平政

北海道真蚝我第一次食, 好夸张, 未食已经闻到佢嘅鲜蚝味, 海水味浓郁, 蚝肉非常鲜甜。😍
北海道真蚝

海胆腐皮系用福冈嘅海胆,味道鲜甜,不过师傅话呢个时候最好嘅系北海道白海胆,仲预告我地会享用到。👍
海胆腐皮

真鲷剌身好有弹性,而且鱼脂丰富,非常甘香。
真鲷

品尝完真鲷剌身之后师傅再切真鲷的鱼腩部份加上柚子胡椒俾我地食,果然鱼脂更丰富,味道更甘香,食完仲留有余香系口腔入面。😌
真鲷鱼腩

呢款酒盗白虾非常出色,虾肉超鲜甜,更惊喜系酒盗呢个我第一次品尝嘅美食,师傅介绍今日呢个酒盗系用鲣鱼内藏自家腌制的,入口滑溜咸香味浓。👍🏻
酒盗白虾

鲭鱼我地都食得多,不过鲭鱼刺身我地都系第一次食,师傅话因为鲭鱼好客易变坏,所以大多以腌制令保存期较长,如果要做刺身只可以尽快即做即食。鲭鱼刺身鱼味好浓配以姜葱开辟去鲭鱼的腥味,而且味道好配。
鲭鱼

脆紫菜包海胆带子令我回味无穷,师傅会先把紫菜烤脆,叮嘱我地尽快享用,入口先感受到紫菜香脆嘅口感,之后到软腍弹牙带子嘅鲜甜,最后浓郁嘅海胆鲜味从口腔慢慢渗出。实在太美味啦。😍
脆紫菜包海胆带子

刺身部份完左系寿司登埸之前,师傅送上煮鲍鱼。鲍鱼软腍入味。
煮鲍鱼

寿司前店员会先替客人收起豉油碟,因为呢度嘅寿司师傅已经预先调好味。

第一款寿司石垣贝寿司上碟时会卷动,非常有趣。口感爽口弹牙,鲜味浓。👍🏻
石垣贝寿司

北寄贝寿司同平时食果D完全唔同,非常鲜甜,而且爽脆。
北寄贝寿司

小肌寿司我系初次品尝,略带腌料的微酸之余亦食到鱼肉嘅鲜味,色泽光鲜非常吸引。😍
小肌寿司

左口鱼经常会吃得到,而今日呢个右口鱼寿司我系第一次食,鱼肉非常鲜嫩配上师傅扫上薄薄的酱油,味道更突出。
右口鱼寿司

沙甸鱼寿司食唔到鱼腥味,配上配料口感清新。
沙甸鱼寿司

秋刀鱼寿司我亦系初次尝到,味道不错。
秋刀鱼寿司

拖罗油脂分布均匀,入口充满拖罗嘅油香,令人食完已经立刻回味。😋
拖罗寿司

今晚如果要我拣一款我最喜爱的寿司,我会拣呢个北海道白海胆寿司。北海道白海胆好厚身,口感绵密味道浓郁,非常Creamy。😍
北海道白海胆寿司

食埋呢个吞拿鱼腩蓉伴三文鱼子丼已经好饱好满足。😙
吞拿鱼腩蓉伴三文鱼子丼

寿司部份完左之后,师傅送上呢款由6种不同鲷鱼淆制成的浓汤俾我地暖胃。
鲷鱼浓汤

最后食埋最后一品: 宇治抹茶奶冻配红豆蓉,全个Omakase食足3小时,一边食一边同师傅交流,非常愉快嘅一晚。😙
宇治抹茶奶冻配红豆蓉
北海道白粟米 胡麻贝裙边伴菠菜 海云杯