2019-07-08 3156 浏览
因为我同朋友都好钟意食牛,所以拣咗呢间中环嘅高级日式烧肉omakase食一啲都唔失望,仲好惊喜添去到我哋坐吧枱,可以睇到师傅帮我地烧牛肉仲可以边食边问算系第一次食又贵又高级嘅烤肉我哋拣咗中间𠮶set ‘Omakase Kiwami’因为佢一日只系serve 10setS, 因为我哋早到所以好好彩每食一到牛,都会问师父系咩部位首先系appetizer - 用紫菜包生牛肉配饭生牛肉入口即溶,配紫菜又香又脆第一味已经好好食更期待下面7cuts第一系牛既膊头位-Shakushi,见到师傅真系烤左两下,反一反就已经可以食啦配上蛋白加酱油,溶落去牛入面,拼埋来食好香嫩多汁可以咬出牛味第二系牛背脊-Fillet, 肉身比较厚,肉质咬起来比较干,唔算juicy, 同膊头位有得比较唔同口感同味道第三系牛既膊头三角位-Daisankaku,好多汁食落去好甜,牛味好重肉质都算厚第四系牛既88肉位-Misuji, 肉质比三角位薄身,入口即溶,有牛油香味,但牛味较轻第五系牛既下手臂-Misuji Briand,肉质厚身,半成熟有咬口又有啲根位但个人比较中意食薄身既牛入口即溶既88肉最岩我第六系牛既前手肘-Tou

一啲都唔失望,仲好惊喜添

去到我哋坐吧枱,可以睇到师傅帮我地烧牛肉
仲可以边食边问
算系第一次食又贵又高级嘅烤肉
我哋拣咗中间𠮶set ‘Omakase Kiwami’
每食一到牛,都会问师父系咩部位

首先系appetizer - 用紫菜包生牛肉配饭

生牛肉入口即溶,配紫菜又香又脆
第一味已经好好食
更期待下面7cuts

配上蛋白加酱油,溶落去牛入面,拼埋来食好香嫩多汁
可以咬出牛味

第三系牛既膊头三角位-Daisankaku,好多汁
食落去好甜,牛味好重
肉质都算厚

但个人比较中意食薄身既牛
入口即溶既88肉最岩我

第六系牛既前手肘-Tougarashi,呢道特别小小,配木鱼汤食
感觉冇咁漏
咁食既牛味比较轻,汤味较香浓

第七道就系重头戏啦
系牛既Fillet入面中心位,一只牛既好小范围-Chateaubriand 牛柳,每日限量十份
先烤好牛柳,再焗六分钟,然后调埋用牛油加蒜配个饭汁

焗好后就完成啦
放在饭面,加埋北海道海胆淋埋饭汁
睇到都觉得好香

牛柳肉质软身,好林,牛味重又有咬口
果然系好好味
成餐饭睇得又食睇
又有师傅烧埋肉食,唔会自己烧到老晒
生熟软硬程度刚刚好
好perfect
好想再encore
环境同服务都唔错,下次带埋男朋友去食先

• Omakase