Tokyolima是pirata group 旗下的酒吧餐厅,可以话系第一间把有过百年历史的nekkei cuisine(传统秘鲁风味x和食文化-糅合两种文化)带来香港Tokyolima位于中环心脏地带 餐厅刻意打造类近日本居酒屋氛围 邀请客人短暂忘记时间 逃离现实 享受美秒嘅饮料及美食餐厅灯光昏暗 以啡红及钴蓝为主色调 餐厅四周更放置不同类型嘅画作及干花 充满格调及异国色彩 十分有气氛朋友临近生日 一于带朋友仔去ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋᴇᴅ已久嘅日本秘鲁菜餐厅 试啲未试过嘅菜式ᴛᴏᴋʏᴏʟɪᴍᴀ座落于熙来攘往嘅中环摆花街 餐厅位置隐蔽 不易找到 门口系一个有点重量嘅大木门 一入去已经有笑容满面嘅ꜱᴛᴀꜰꜰ招呼👩‍💼ꜱᴛᴀꜰꜰ安排位置后就立即向我们介绍餐牌上嘅特别菜式 ᴛᴏᴋʏᴏʟɪᴍᴀ除咗有散叫嘅菜式外 仲有如同ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 般嘅ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ: ᴘʟᴇᴀꜱᴇ ᴄʜᴇꜰ ꜰᴇᴇᴅ ᴍᴇ $520/ ᴘ. ᴘ. 由厨师发板决定客人食咩(当然也可向店员要求 佢地会尽量配合Xd)由于当日我同朋友唔太肚饿 所以就决定散叫( ´▽`)🐄 ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ 💰160 (ʀᴀᴛɪɴɢ:

由于当日我同朋友唔太肚饿 所以就决定散叫( ´▽`)

🐄 ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ 💰160 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.6/10)
依个半生熟牛柳可谓系最满意嘅菜式 牛煮得刚好 有轻轻烤熟 厚薄适中 柔软度偏腍劲易咬 有点点嘅烟熏香味 配上ᴀᴊɪ ᴀᴍᴀʀɪʟʟᴏ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ 嘅辣酱汁 再配上青芒果丝沙律 劲惹味ꜱᴏᴏᴏ ɢᴅ(≧∇≦)

🍣 ᴍᴀɢᴜʀᴏ ɴᴜᴇᴠᴏ 💰140 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.2/10)
呑拿鱼牛油果卷 软硬适中嘅饭粒包住软滑嘅牛油果+无咩筋同腥味嘅呑拿鱼仲有芒果酱汁
饭嘅上层放咗沙律酱同飞鱼籽调味 令口感更加丰富 碟嘅中间有红菜头打成嘅酱作为酱料 冇咩味道 带微甜 好似冇令到啲卷味升华咗咁🤔
但整体普通冇惊艶 清新开胃口 卖相吸引但唔系必试

🍗 ᴘᴏʟʟᴏ ᴀ ʟᴀ ʙʀᴀꜱᴀ  💰240 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.7/10)
有大半只鸡嘅份量 烧鸡包括有鸡胸同鸡脾 鸡脾嫩滑 唔嚡口 鸡胸就差少少 烧鸡配上泡菜+橙沟成嘅浓浓腌制酱汁 酸酸甜甜带一点点辣 好惹味

可能系因为淋上汁所以冇烤制嘅香味及皮脆焦香效果 但都尚算好食

🧁 ʟᴀᴅʏ ᴍᴀʀᴍᴀʟᴀᴅᴇ 💰120 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
以ʀᴜᴍ ᴍɪʟᴋ ᴄᴀᴋᴇ 作为底 配上佢地自己制嘅ꜰɪɢ ᴊᴀᴍ 同ꜰɪɢ ꜱᴏʀʙᴇᴛ整体系偏酸 另外仲有ᴘɪꜱᴛᴀᴄʜɪᴏ碎碎增加口感 冇咩记忆点
用金色球装住超级ɪɴꜱᴛᴀɢʀᴀᴍᴍᴀʙʟᴇ

🍹ᴀʟᴡᴀʏꜱ ꜱᴜᴍᴍᴇʀ 💰60
好好饮嘅ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ好清新

总结:
好欣赏依度嘅ꜱᴇʀᴠɪᴄᴇ超级ᴡᴇʟᴄᴏᴍɪɴɢ 由入门口到介绍餐牌每一道菜式 推荐我地食啲咩饮咩 都讲得劲详细同埋劲有耐心😳

到我预备同朋友庆祝生日 佢地帮手写字系甜品 嚟唱生日歌 仲要最后送张手写生日卡ᴄᴏᴜᴘᴏɴ比我朋友 ꜱᴇʀᴠɪᴄᴇ真系超级唔话得🫶🏻

食物方面可能本身对佢有劲高望 所以食物普通嘅时候有点失落 不过依度真系超级适合庆祝生日/节日 气氛好好!

✨味道:7.75/10

✨环境:8.5/10