2018-04-27
同老婆庆祝纪念日, 谂住揾间好啲嘅餐厅, 见近排多左餐厅做omasake, 又未试过, 问过下朋友, 就介绍左呢间系大角咀嘅餐厅俾我。一入到去, 成个装修非常简单, 见到一个刺身柜同3位师傅系到准备食材。 由于系第一次食厨师发办, 只知道所有野都食都系厨师话事,由前菜,汤, 刺身, 渍物, 寿司到生果估唔到前前后后上左成廿几款野。每上一款食物, 师傅都会讲一下食物名, 见到我地有疑惑时,更会介绍一下个食物产地,特质甚至食物嘅外型。 而食嘅食物,好多都系第一次听嘅, 好似鹰羽鲷, 八角鱼,鲛碟鱼等等。。另外,都见到师傅对食物嘅执著,将食物放枱时一定要佢地放好, 可能呢个就系厨师应要用嘅态度。由于太多款食物, 依到只系讲其中几款特别深刻印象嘅:墨乌贼加昆布:墨乌贼几爽口弹牙, 加埋昆布嘅香, 唔使沾鼓油都已经好够味。赤身: 鲜甜,而且软熟, 虽未系入口即溶,但咬几下后已经溶化了大拖罗: 真系入口即溶, 配上紫菜同紫苏叶,食起上黎冇咁腻,但又唔会盖过鱼嘅油香, 个after taste仲可以keep到好耐。珍宝牡丹虾: 北海道黎嘅, 超爽甜同埋大只, 而且连个头都可以食埋, 咁当然唔系话食
由于太多款食物, 依到只系讲其中几款特别深刻印象嘅:
珍宝牡丹虾: 北海道黎嘅, 超爽甜同埋大只, 而且连个头都可以食埋, 咁当然唔系话食个壳, 系入面啲膏同个脑, 仲一啲腥都冇添。
马粪海胆,三文鱼子加葱吞拿鱼:无敌组合, 甘香,鲜甜, 加上个底有旧寿司饭, 一口食哂, 成个感觉好balance, 好满足。
另外呢到嘅寿司饭同系出面食个嘅好唔同, 唔会话一阵醋味, 握出黎嘅饭好松软,唔系压到扁哂, 望落去仲见到d饭仲系一粒粒,但又唔会一攞起就散。
最后食埋个水果, 咁餐饭就正式完结啦。 总括黎讲, 成餐饭都好满意, 对住未食过Omasake嘅我黎讲, 更加特别同有趣,因为唔会知自己有乜野食, 每一道菜上黎时都有一个期待嘅心情。