2021-08-21 258 浏览
见到尖沙咀开咗新嘅印度菜,即刻叫埋朋友一齐嚟试下~店员见我哋系度研究餐牌,都行过嚟介绍一下,仲话之后会有中文餐牌架,到时再嚟食下先今晚我哋叫咗 Dahi Golgappe,其实系印度嘅小吃,一粒粒嘅爆脆波波,里面有薯仔,仲有洋葱同少少酸辣酱,食落去甜甜酸酸咁,好好味呀,不过食个阵要成粒放落口架,如果唔系就会食到好论尽呢~平时食沙律多数系蔬菜水果沙律,今次食嘅Mixed Bean Salad 都唔错~材料有鹰嘴豆、红腰豆、粟米、青瓜、蕃茄同洋葱等等,好有口感呀,同店员讲起先知鹰嘴豆系印度主要嘅的五谷之一,难怪食食下都有少少饱嘅感觉 之后有热辣辣Murg Malai Tikka(烤鸡无骨),一块块嘅烤鸡再配忌廉同印度香料,啖啖鸡肉都好浓味呀,仲可以配搭埋唔同嘅酱汁架!而主食仲有Shabnam Curry(咖喱蘑菇)再配埋Tandoori Roti (印度原味烤饼)+ Garlic Nan (大蒜烤饼),简直系最佳配搭,开头都惊咖喱会太辣,不过原来少少辣嘅咖喱蘑菇都好惹味。再加咗两杯饮品 Fruit Punch + Strawberry Milkshake,今餐真系好丰富呀
Dahi Golgappe
Mixed Bean Salad