2013-07-22 171 浏览
上星期六同朋友去食位于金钟商业区既日本怀石料理Hatsu,因为位于商业区,所以晚餐时段人比较少,我同朋友一致认同,绝对系享受宁静既好去处!!成个dinner time有如置身日本一样,完全唔似人来人往既香港。讲番食物啦,我同朋友每人叫左一个set,佢系牛肉薄烧,我系蒲烧鳗鱼,其实我地都好想试佢地最出名既岩盐烧,不过我朋友唔食鱼,我又唔食牛,所以一个岩盐烧对一个食量唔大既女仔黎讲就太大份。先讲我地既前菜,系一碟几香口既咸鱼仔,少少辣。另外一个小碗入面有虾,酸酸地,几开胃。鸭胸、甜蛋同海带,各种食材都俾你醒下个胃既,当中以甜蛋做得曼出色,质感有别于一般日本餐厅,唔知呢D系咪就系怀石料理同一般日本餐厅既分别?前菜之后就系我好期待既鱼生,虽然MENU话系三件,但系我地数数,大家都有五件!!而且望落每一块鱼生都几厚切。我朋友唔食鱼所以鱼生全部落晒我肚,真系大满足三文鱼入口即溶,食得出系新鲜、肥美度尚可,但都好香鱼油味。食完三文鱼其实我已经好满足,之后黎左煮物,入面分别有鱼,茄子,薯仔同萝卜,成个set真系好丰富,其实如果三个女仔食两个餐都可以,因为我地个主菜都比想像中大份我既鳗鱼好大份,而且好肥
三文鱼入口即溶,食得出系新鲜、肥美度尚可,但都好香鱼油味。
我既鳗鱼好大份,而且好肥美!!食到一半我已经想打包!!因为知自己一定食唔晒,所以饭上之前我地都要求左少饭。而佢地系用日本秋田米,的确比一般珍珠米弹牙及烟韧,可惜我同朋友都太饱,就算半碗都食唔晒,有d浪费
朋友既薄烧牛肉都好大份,有d似炒牛肉,不过朋友话口感松软有牛肉味都唔错。
最令我地惊喜既系甜品!!一早听闻佢地个柚子雪葩好味,一试果然柚子味香浓,而且食到果肉,应该唔系买返黎的,正好于食完一餐咁丰富既晚餐后食返个雪葩去一去油腻感。连本来食唔落既两件袖珍cheese cake都搞掂埋
( 个雪葩一黎到我地就挂住食,唔记得影相
整体黎讲,环境、食物加埋服务,呢个价钱一个set dinner都唔算太贵,可以享受难得既宁静,都算满足既一餐。
2013-07-20
  • 蒲烧鳗鱼