2024-09-17 1845 浏览
就到中秋,就决定同屋企人食好少少,因为有家庭成员食素,佢提议去呢间店食中秋饭。无意中发现素食都有厨师发办,未食过素食厨师发办嘅我,就决定试试佢。厨师发办菜单前菜︰生机水克非尔 (自家制有汽益生菌)绿野水果沙律白木耳百香果伴非转基因木瓜日本山药球伴碧绿果仁酱汤品︰鲜椰子海玉竹石斛猴菇黄耳养身炖汤主菜︰香蒸鲜蔬水晶球伴胜瓜自家制生煎包 (南瓜素咸蛋莲子馅) 伴烧菜秘制非洲G能量手炒生机功能菜 (石斛苗, 油麦菜)椰菜花能量饭甜品︰川贝杏仁茶炖雪耳生机抹茶牛油果蛋糕生机水克非尔 (自家制有汽益生菌) 杯饮品几得意,饮落有d似玉泉西柚味汽水,又有d似陈年醋咁~ 最好就系饮落唔甜绿野水果沙律 同市面d沙律唔太一样,除左水果同菜,厨师仲落左大量坚果,沙律酱无用普通美乃滋,似系用左酸忌廉调汁,蔬果又拣左酸酸甜甜嘅菠萝同红菜头黎配搭,食落感觉好清新。白木耳百香果伴非转基因木瓜 除左白木耳,其实厨师都用左猫耳朵,令到个视觉效果再丰富d。白木耳食落去好爽,比猫耳朵更爽口,个辣汁同白木耳完全融为一体,可惜木瓜偏生 (唔知系咪熟木瓜个甜咪同个辣汁唔衬🤣),呢度要扣少少分,但总体黎讲系好食又坊间好少见嘅配搭

厨师发办菜单
前菜︰
汤品︰
鲜椰子海玉竹石斛猴菇黄耳养身炖汤
主菜︰
椰菜花能量饭
甜品

白木耳百香果伴非转基因木瓜

除左白木耳,其实厨师都用左猫耳朵,令到个视觉效果再丰富d。白木耳食落去好爽,比猫耳朵更爽口,个辣汁同白木耳完全融为一体,可惜木瓜偏生 (唔知系咪熟木瓜个甜咪同个辣汁唔衬🤣),呢度要扣少少分,但总体黎讲系好食又坊间好少见嘅配搭黎。
日本山药球伴碧绿果仁酱

山药球食落无平时果种黏黏嘅感觉 (利申︰本人平时最怕呢种黏黏滑滑嘅感觉),仲带d甜味,配埋个坚果酱,感觉好特别,有少少似食紧甜品
鲜椰子海玉竹石斛猴菇黄耳养身炖汤

好少可饮到d炖汤系真系好滚,呢个炖汤上完台放左 5-10分钟都仲好滚。汤入面有大量切得好薄嘅椰子肉,方便客人食,都落左大量石斛,但个汤并无因为d石斛而变甘,饮落仲好甜添。

香蒸鲜蔬水晶球伴胜瓜

呢个食落去似越式菜个蒸粉包,要赞一下个胜瓜,头先已经提过,本人好怕食d黏滑嘅食材,呢个胜瓜做到好爽,又无乜黏滑嘅感觉 (虽然结论都系唔中意食胜瓜
)。
自家制生煎包 (南瓜素咸蛋莲子馅) 伴烧菜

生煎包食落去剩系食得出南瓜 mix 左d好杰身嘅野,有少少似食紧月饼,但个皮变左生煎包。隔离有d菌酱,但由于内馅太浓味,食唔出个酱嘅味。整体感觉不过不失。
秘制非洲G

非洲G其实就系非洲鸡,用左猴头菇做肉,配上香料酱汁,都系市面上比较少见嘅素食。
能量手炒生机功能菜 (石斛苗, 油麦菜)

就咁睇个名同卖相以为好普通,一食落口就觉得好正
! 厨师用左黑白芝麻加麻油,成个菜劲香芝麻味。而石斛苗同油麦菜都系带少少甘味嘅菜,个芝麻味令到个甘味转为甜味,真系超正! 即使石斛苗有少少渣,都完全唔觉得会令道菜减分!

又系一个好正
嘅菜式! 好多时食到嘅椰菜花饭或者豆腐饭,都有一种好寡 / 鞋口嘅感觉,再唔系就好西式果种好 cream 嘅感觉。厨师将呢两样野 mix 埋一齐,豆腐嘅滑同椰菜花嘅口感,互相弥补对方嘅不足,食落有d似食紧珍珠米嘅感觉。
川贝杏仁茶炖雪耳

杏仁味香得黎唔腥,唔,食完觉得真系养到颜
生机抹茶牛油果蛋糕

好浓抹茶味,唔系好食到牛油果味,但个蛋糕个坚实程度唔会令你怀疑佢落牛油果嘅份量,都系唔。
生机抹茶牛油果蛋糕
家人饮完个汤就已经开始饱 (利申︰份量好正常,唔会过多或过少,只系家人细食),所以佢地就问店员︰下次可唔可以唔驶一人一份厨师发办,一d叫厨师发办,一d散叫咁。估唔到店员答︰可以! 店家真系好贴心

总括黎讲︰食物质素中上,食物配搭几新颖,服务好,价钱同食物质素份量成正比! 呢间店绝对系素食同埋生酮饮食嘅好朋友。
2024-09-13
  • 能量手炒生机功能菜