2015-06-04
早几日下午约左朋友仔去尖沙咀一转,难得约左朋友仔,当然要揾个地方倾计聚一聚啦!我真系好少嚟尖沙咀都唔系好识去揾食,所以朋友仔就带我去左一个倾计食甜品的好地方~哈哈哈...依度就系尖东新文华中心嘅RBTea,系一间新开嘅日西式餐厅嚟呀!茶室入面环境都唔错,而且整座位都坐得好舒服呀~不过我地真系大乡理,等左一阵先知原来店铺系以半自助形式,而要自己去收银处点食物及拎取餐具呀~餐牌入面啲食物都好吸引呀~由于我地两个都唔算太饿,所以只系点左啲小吃。自行去付款后,就会有一个兔仔号码牌,等一阵就会有店员送上食物啦~天气热热地,我同朋友仔都分别点左草莓冰雪乐及芒果冰雪乐~两杯好足料嘅果汁刨冰,再配上MOVENPICK雪糕,饮落真系凉一凉,都几啱我俩口味,唔错呀!香肠芝士西兰花薄脆~我地嘅主角终于都嚟到,分别就系草莓轻食松饼及香蕉抹茶轻食班戟~草莓轻食松饼就系我俩强烈推介,因为个松饼即叫即焗,而且又唔会太干或太㶶,一口松饼加雪糕一齐食,真系非常好味呀~香蕉抹茶轻食班戟就系由三层班㦸外层抹上抹茶酱汁,再加上香蕉,既特别之余仲几靓添。不过我地都觉得个抹茶味唔算太突出,如果可以加多少少抹茶味,应该会更加好呀~
我真系好少嚟尖沙咀都唔系好识去揾食,所以朋友仔就带我去左一个倾计食甜品的好地方~ 哈哈哈...依度就系尖东新文华中心嘅RBTea,系一间新开嘅日西式餐厅嚟呀!
茶室入面环境都唔错,而且整座位都坐得好舒服呀~ 不过我地真系大乡理,等左一阵先知原来店铺系以半自助形式,而要自己去收银处点食物及拎取餐具呀~ 餐牌入面啲食物都好吸引呀~ 由于我地两个都唔算太饿,所以只系点左啲小吃。自行去付款后,就会有一个兔仔号码牌,等一阵就会有店员送上食物啦~ 天气热热地,我同朋友仔都分别点左草莓冰雪乐及芒果冰雪乐~ 两杯好足料嘅果汁刨冰,再配上MOVENPICK雪糕,饮落真系凉一凉,都几啱我俩口味,唔错呀!
香肠芝士西兰花薄脆~ 我地嘅主角终于都嚟到,分别就系草莓轻食松饼及香蕉抹茶轻食班戟~ 草莓轻食松饼就系我俩强烈推介,因为个松饼即叫即焗,而且又唔会太干或太㶶,一口松饼加雪糕一齐食,真系非常好味呀~ 香蕉抹茶轻食班戟就系由三层班㦸外层抹上抹茶酱汁,再加上香蕉,既特别之余仲几靓添。不过我地都觉得个抹茶味唔算太突出,如果可以加多少少抹茶味,应该会更加好呀~ 我地唔觉唔觉都边食边倾左两个几钟,唔系我要赶返去接小小猪放学,相信我地仲可以有排坐有排倾呀!
哈哈哈...依家发现左一个既舒服又好味嘅揾食好地方,下次出尖沙咀又多一个选择啦!