2014-01-17 1424 浏览
这店开业不久已经光顾, 是朋友介绍的, 也是我第一次食日本正宗的つけ麺. 之后食过无数的日本拉面, 但每次去西九都会心思思挂住隠家的つけ麺. 今次食完想为这初心食店写食评.平日放工去到已经有人龙, 我地都算早所以好快有位. 个staff很耐心介绍不同味道 (其实我食过晒!), 好快就选了白伝和黑伝.餐厅环境几日式, 好以小型士多咁. 另外客人系坐汽水箱食麺, 都几特别. 每枱都有介绍如何食つけ麺. 系有图step-by-step咁教仲有教边只口味落边种调味料, 等大家唔好乱落破坏碗麺的味道.约10分钟上麺. 卖相不相. 个麺系幼麺, 硬度适中, 不会太腍. 虽然系直身幼麺, 但挂汤能力都OK. 两碗汤都有味付糖心蛋,荀, 半肥瘦叉烧, 和印有' 隠家 '的紫菜. 糖心蛋十分流心, 好好味! 叉烧分量足够, 几腍不太肥.白伝- 即系原味猪骨汤底. 未食麺先饮汤, 都几浓猪骨味. 我觉得可以再浓D令麺更容易挂汤. 另外个汤不是太油, 食完冇咁饱咁滞 .黑伝- 即系猪骨汤底加黑蒜油. 一样系浓猪骨味底 但我觉得黑蒜味可以再浓D. 本身自己系好钟意黑蒜的, 所以要扣分!!总括来说分量系一人前,

白伝
黑伝

总括来说分量系一人前, 唔会唔够饱. 价钱合理. 下次我想买佢个外卖SET返屋企都可以食!
庆祝纪念
圣诞节