2024-02-29
最近成日食酸菜鱼,有好多新口味都好好食,但系不知不觉令我怀念最原本既味道。呢间餐厅,就系我最早接触酸菜鱼既地方。黎到点菜嘅时候,出于突然嘅觉悟,感觉应该要点未食过既野,我就点左水煮牛肉同埋武隆尖椒鸡。 🍖水煮牛肉用左辣椒同辣油带出阵阵嘅香辣味,好多餐厅其实好多时都系用辣味盖过唔新鲜既食材。好嘅餐厅相反会识得用辣味带出食材嘅新鲜。用辣油煮过嘅牛肉特别鲜嫩,而且咬落去嘅时候,会将味道留喺牙逢间,饮啤酒可以冲走辣味,但系就唔会冲走个阵齿夹留香嘅味道。讲开啤酒,蓝妹既生啤真系好饮过樽装嘅好多,更加有气而且泡沫充足。 🍖武隆,我唔知喺边度,但因为新年应下景,就武隆咁舞。入边有尖椒同泡椒,唔知佢地系点处理,呢两种平时都好辣既野,变成左带辣既香椒。鸡肉切成细粒,用油炸过之后,外皮香脆,呢种鸡肉唔可以话系嫩滑,但系好好味,尤其系佢近骨既位,炸左既骨令人食到香酥既感觉。而全碟我最中意系切粒莲藕,佢既爽升华左全碟既口感,变化无穷。 ✨️郑和同哥伦布发现左新大陆而且将自己野带到当地改良同发扬光大,但冇因为咁大家会觉得原产地唔好。孔子同耶苏都讲过,初恋无限美,而且再细心体会,初恋仲有好多可爱野你会miss左。所
✨️郑和同哥伦布发现左新大陆而且将自己野带到当地改良同发扬光大,但冇因为咁大家会觉得原产地唔好。孔子同耶苏都讲过,初恋无限美,而且再细心体会,初恋仲有好多可爱野你会miss左。所以我之后会多d反呢度食。