2023-04-06 71 浏览
之前睇电视介绍呢间米芝连拉面,今日趁放假终于有机会同老婆试下。一入去唔算好大,但环境干净整齐我老婆叫左贝汁盐味拉面,而我叫左烟薰黑椒豚骨拉面。烟薰黑椒豚骨拉面 — 个人认为中上,可能豚骨汤底每家煮法差不多,所以味道浓郁,未算有突破表现,算系中规中矩。拉面中间有肉碎,烟薰味同黑椒味道好香,系呢个拉面既精粹,系我最欣赏既地方。我评价为4分(5分满分)贝汁盐味拉面 — 呢个拉面汤底反而超级美味,清得黎好鲜甜,不愧为米芝连拉面,中间有烟肉颗粒同牛肝菌酱,再加上白松露油为其锦上添花。整体香、甜平衡做得好好,令我好期待下次试下贝汁酱油拉面。我评价为4.5分(5分满分)两个拉面都系配上慢煮叉烧,好嫩滑,食落三层油膏都唔肥腻,非常之唔错!可惜系面无得拣硬度,我个人钟意比较硬身少少,如果面底硬返少少系更好味😋鸟皮乌贼扬 — 鸡皮包住墨鱼丸再炸,感觉好新鲜,就咁谂,有鸡皮既脆,加墨丸既滑,应该好有趣,但系鸡皮痴住墨鱼炸反而有湿气,所以唔够脆,减左少少分🙈佢配有类似甜芥辣酱俾食客沾,但呢个酱味道太浓烈,沾左反而食唔到墨鱼同鸡皮既味(但个酱本身系好味既)。我反而沾左佢配菜上既类似醋或者系橘汁,更加夹同带出佢既

一入去唔算好大,但环境干净整齐
我老婆叫左贝汁盐味拉面,而我叫左烟薰黑椒豚骨拉面。

贝汁盐味拉面

我评价为4分(5分满分)

我评价为4.5分(5分满分)

鸟皮乌贼扬

鸟皮乌贼扬 — 鸡皮包住墨鱼丸再炸,感觉好新鲜,就咁谂,有鸡皮既脆,加墨丸既滑,应该好有趣,但系鸡皮痴住墨鱼炸反而有湿气,所以唔够脆,减左少少分🙈佢配有类似甜芥辣酱俾食客沾,但呢个酱味道太浓烈,沾左反而食唔到墨鱼同鸡皮既味(但个酱本身系好味既)。我反而沾左佢配菜上既类似醋或者系橘汁,更加夹同带出佢既鲜味
我谂如果呢个小食配上橘汁或者柠檬汁可能风味更佳。
我评价为4分(5分满分)

整体来讲,贝汁盐味拉面系我暂时食过既拉面最鲜甜既,系一趟非常唔错既美食之旅,绝对值得回头既拉面
2023-04-06
贝汁盐味拉面