2016-08-04 1006 浏览
小女平时对女仆、执事cafe或其他特色特别既野超感兴趣,所以当有经验者(友人)说陪我去,我当然二话不说叫好,并马上book位,因为感觉上去呢d地方,同d有经验者人士去过一次,先知点做,下次可以自己去都得,唔洗被人当死蠢。首先冇谂过禁细其次早知唔洗book位啦,因为一个客人都冇然后餐牌好特别,好得意,系关于魔女魔法,i like it!随后有中午套餐,但唔多吸引,所以要左个"勇者回复蛋包饭套餐",首先,餐牌提供六种魔法力量颜色,即是酱汁意思,最初选了茶色(好像是魔菇汁),女仆说没有,之后我选了最基本的茄汁(好像是赤红魔法力量),之后素材想要黑森林的魔菇,但女仆又说没有,最终选了剧毒的鸭嘴兽。我呢个"套餐"包埋气泡魔法水、女仆合照一张,蛋包饭制作需时,全场又得2个女仆,我好惊讶,原来食物及所有东西均由女仆"一脚踢",同动漫漫画睇既唔同,可能因为细间,所以人手简化。首先女仆推左架车仔,系我地面前施魔法制做气泡魔法水,见到d瓶都好得意好特别,同埋d颜色好靓,女仆叫我地选喜欢既颜色,搅好后,送上我们面前,再施魔法,之后更叫我们跟著她一起念咒语施魔法,我第一次当然觉得好尶尬,所以都冇马上跟著做,至

首先
冇谂过禁细
其次
早知唔洗book位啦,因为一个客人都冇
然后
餐牌好特别,好得意,系关于魔女魔法,i like it!
随后

首先女仆推左架车仔,系我地面前施魔法制做气泡魔法水,见到d瓶都好得意好特别,同埋d颜色好靓,女仆叫我地选喜欢既颜色,搅好后,送上我们面前,再施魔法,之后更叫我们跟著她一起念咒语施魔法,我第一次当然觉得好尶尬,所以都冇马上跟著做,至于我友人,佢经验丰富,日本、台湾、香港的去过不少,但呢一刻,佢同我一样,你眼望我眼,我地又望住个女仆,后来,女仆鼓励我地跟住一齐施魔法,最后我地都有跟住做,因为"费时"要女仆难做,而且又冇其他客人系度,所以ok la~~人生点都要有一次既
至于味道,浅色个杯系荔枝味梳打水,深色个杯好似系黑加仑子味梳打水,味道不过不失,一般。
女仆调制魔法水
再者
我同友人既勇者回复蛋包饭上啦!(PS:其实都等左几奈下,但一直倾计,所以等既时间都ok ge)女仆呈上来的,跟我想像中的蛋包饭又不一样,又是根据动漫漫画的经验,不是长条形的吗?
女仆问我地想要咩图案,友人喜欢树熊,所以叫画树熊,我看了后,要了最简单的猫咪就好了。
之后,当然又系施魔法时间,令食物变得更美味的魔法,这次笑了笑后,很快就跟著做了。正所谓一次生,两次熟。
剧毒的鸭嘴兽 蛋包饭
味道方面,鸭嘴兽 = 鸭肉,本身已有味,所以比唔到d咩评语,蛋挺嫩,可是不足,其他都吃光光,剩下饭跟角落上的几条菜,成个饭整体黎讲一般以下,饭略硬,但其实我黎呢度,并唔系为食而黎,所以都ok.....

最后
临走前同女仆合照一张,本来有2个,但其中一个女仆因为食材不足,要去分店借,所以送完蛋包饭后,很长时间都只剩一位女仆,我地2个都系同同一位女仆合照,仲要客人互相帮对方拍照,感觉有点无言,但冇人都冇计,女仆还问我们要不要跟她一样带猫耳拍照,我说好,因为冇咩机会可以带黎影相
但其实我想同另一位拍照多d,可惜……我地临走前,系门口撞到另一位女仆刚回来,唉~~~命运就是这样。

进入前需脱鞋,临走前请穿鞋!
 女仆怀疑系part time,所以对客人所提问的东西没有很专业的回答 *(本人意见:即使系part time,希望对于当日有既食材或餐牌有所了解,这才是身为一位女仆或工作者的本份。)
 为我地服务既女仆,看起来应该是中学生,很可爱,而且为我地服务既时候叫我地做主人,语言之间感觉佢好紧张,但佢都有主动跟我们谈天,虽然唔系好熟练,但这样应该是她的卖点之一吧!

后记
唔好以为动漫漫画个d同现实一样阿
不过可能我要去多几间比较下先知,但友人说日本个d同动漫漫画个d一样架,有机会真系要见识见识!
2016-06-04
女仆调制魔法水