2019-01-26 423 浏览
上年毒男弟弟想我陪他去吃女僕CAFE, 本來沒有打算寫文, 但真的太伏了, 所以真的想寫一下心得...不過看到它已經結業, 真的覺得是應該的呢雖然超細, 但裝修還是很正常的, 好像CAFE的感覺, 不過燈光就比較黃了一點好恐怖的蛋包飯, 蛋超少又淡, 藍色的咖哩超難吃! 豬排又乾又油膩, 怎麼可以一個常餐, 每個東西都那麼難吃?把不同顏色的汽水合在一起的東東, 喝起來完全就只是藥水味的甜汽水, 為什麼弟弟要選這一家呢...不過, 服務是還好, CP值就比較...
不過看到它已經結業, 真的覺得是應該的呢

不過, 服務是還好, CP值就比較...
2016-08-04 1006 浏览
小女平時對女僕、執事cafe或其他特色特別既野超感興趣,所以當有經驗者(友人)說陪我去,我當然二話不說叫好,並馬上book位,因為感覺上去呢d地方,同d有經驗者人士去過一次,先知點做,下次可以自己去都得,唔洗被人當死蠢。首先冇諗過禁細其次早知唔洗book位啦,因為一個客人都冇然後餐牌好特別,好得意,係關於魔女魔法,i like it!隨後有中午套餐,但唔多吸引,所以要左個"勇者回復蛋包飯套餐",首先,餐牌提供六種魔法力量顏色,即是醬汁意思,最初選了茶色(好像是魔菇汁),女僕說沒有,之後我選了最基本的茄汁(好像是赤紅魔法力量),之後素材想要黑森林的魔菇,但女僕又說沒有,最終選了劇毒的鴨嘴獸。我呢個"套餐"包埋氣泡魔法水、女僕合照一張,蛋包飯制作需時,全場又得2個女僕,我好驚訝,原來食物及所有東西均由女僕"一腳踢",同動漫漫畫睇既唔同,可能因為細間,所以人手簡化。首先女僕推左架車仔,係我地面前施魔法製做氣泡魔法水,見到d瓶都好得意好特別,同埋d顏色好靚,女僕叫我地選喜歡既顏色,攪好後,送上我們面前,再施魔法,之後更叫我們跟著她一起念咒語施魔法,我第一次當然覺得好尶尬,所以都冇馬上跟著做,至

首先
冇諗過禁細
其次
早知唔洗book位啦,因為一個客人都冇
然後
餐牌好特別,好得意,係關於魔女魔法,i like it!
隨後

首先女僕推左架車仔,係我地面前施魔法製做氣泡魔法水,見到d瓶都好得意好特別,同埋d顏色好靚,女僕叫我地選喜歡既顏色,攪好後,送上我們面前,再施魔法,之後更叫我們跟著她一起念咒語施魔法,我第一次當然覺得好尶尬,所以都冇馬上跟著做,至於我友人,佢經驗豐富,日本、台灣、香港的去過不少,但呢一刻,佢同我一樣,你眼望我眼,我地又望住個女僕,後來,女僕鼓勵我地跟住一齊施魔法,最後我地都有跟住做,因為"費時"要女僕難做,而且又冇其他客人係度,所以ok la~~人生點都要有一次既
至於味道,淺色個杯係荔枝味梳打水,深色個杯好似係黑加侖子味梳打水,味道不過不失,一般。
女僕調制魔法水
再者
我同友人既勇者回復蛋包飯上啦!(PS:其實都等左幾奈下,但一直傾計,所以等既時間都ok ge)女僕呈上來的,跟我想像中的蛋包飯又不一樣,又是根據動漫漫畫的經驗,不是長條形的嗎?
女僕問我地想要咩圖案,友人喜歡樹熊,所以叫畫樹熊,我看了後,要了最簡單的貓咪就好了。
之後,當然又係施魔法時間,令食物變得更美味的魔法,這次笑了笑後,很快就跟著做了。正所謂一次生,兩次熟。
劇毒的鴨嘴獸 蛋包飯
味道方面,鴨嘴獸 = 鴨肉,本身已有味,所以比唔到d咩評語,蛋挺嫩,可是不足,其他都吃光光,剩下飯跟角落上的幾條菜,成個飯整體黎講一般以下,飯略硬,但其實我黎呢度,並唔係為食而黎,所以都ok.....

最後
臨走前同女僕合照一張,本來有2個,但其中一個女僕因為食材不足,要去分店借,所以送完蛋包飯後,很長時間都只剩一位女僕,我地2個都係同同一位女僕合照,仲要客人互相幫對方拍照,感覺有點無言,但冇人都冇計,女僕還問我們要不要跟她一樣帶貓耳拍照,我說好,因為冇咩機會可以帶黎影相
但其實我想同另一位拍照多d,可惜……我地臨走前,係門口撞到另一位女僕剛回來,唉~~~命運就是這樣。

進入前需脫鞋,臨走前請穿鞋!
 女僕懷疑係part time,所以對客人所提問的東西沒有很專業的回答 *(本人意見:即使係part time,希望對於當日有既食材或餐牌有所了解,這才是身為一位女僕或工作者的本份。)
 為我地服務既女僕,看起來應該是中學生,很可愛,而且為我地服務既時候叫我地做主人,語言之間感覺佢好緊張,但佢都有主動跟我們談天,雖然唔係好熟練,但這樣應該是她的賣點之一吧!

後記
唔好以為動漫漫畫個d同現實一樣阿
不過可能我要去多幾間比較下先知,但友人說日本個d同動漫漫畫個d一樣架,有機會真係要見識見識!
2016-06-04
女僕調制魔法水
2015-02-22 1984 浏览
女僕cafe,小妹從未來過…友人熱情推介來這裡high tea,嗯~在小妹腦海中女僕cafe不是給宅男去的麻?要去都要去執事cafe,起碼眼睛會雪亮點,哈~(多心了吧!)地方不難找,就在旺角鬧市中,不過位於大廈樓上舖。去到門口,按門鈴,入內首先要除鞋,幸好小妹當天穿著裙子和長靴,不穿綁帶的波鞋,倒是方便。女僕是一位戴眼鏡的少女,樣子應該還是讀中學吧,小得很,顯得小妹變成姨姨了。她穿著了一套黑色的女僕服裝,頭箍了一條白色蕾絲帶子,外形十足一個女僕,另外水吧還有一個穿著同樣制服的女僕。我們五人坐了一張長枱子,地方狹窄,另外只容納到2枱客人。友人已預訂英式下午茶,因為要提早落訂,其他的可來到才叫。 英式下午茶2 sets,用上精緻的銀鐵盆盛著,底下襯托白色蕾絲花紙,看上很美觀。最底層分別是公司三文治共4件,內裡夾著嫩滑雞蛋、青瓜絲、火腿,面包很鬆軟,吃得出是即制。中間是鬆餅3小件,富很重的牛油香氣,附有忌廉和果醬塗抹。最頂層是生果撻3件,甜忌廉配合不同生果,撻底比較淋身,但這個英式下午茶口味很符合小妹口味。另外加添一份 焦糖香蕉吐司,面頭噴滿香甜忌廉,內裡則舖滿切片香蕉,還有雪糕球,最後

英式下午茶
焦糖香蕉吐司
另外加添一份
焦糖香蕉吐司,面頭噴滿香甜忌廉,內裡則舖滿切片香蕉,還有雪糕球,最後澆上濃濃焦糖醬,真邪惡!不過因為即整關係,小妹吃完英式下午茶還等待一段長時間才到,頸子都變長了,好在大伙兒女孩子話題不斷。
朱古力多士
友人不知在那兒拿的優惠券,可獲贈
朱古力多士/減$10優惠,我們揀前者。後尾才發現只是多士一片,還要燶燶的,女僕會拿著朱古力筆在我們面前細心即場繪畫,出來的效果就見仁見智,但起碼有著無限心意,值得讚賞!
點選花茶系列可以在茶櫃揀選喜愛茶杯,茶櫃放滿店主的珍藏,每隻杯子都不一樣,印有各種不同圖案和形狀,小妹都在茶櫃欣賞了一陣子。
選了2壺花茶,一種是果味
水蜜桃紅茶
 雲尼拿油紅茶,及
凍牛奶,細心留意一下便會發現茶壺的茶漬清楚可見,小妹有點介意。

可能我們幾個三姑六婆忙著傾談,不想作打擾,女僕大多數時間站在水吧旁,有食物才端上。細心發現她的心口位置掛住''見習女僕''的名牌,稱呼我們都是叫小姐,挺怪怪的…女僕不是叫主人的嗎?是小妹想多了吧…
下午茶
2012-12-10 2528 浏览
去過2間唔同形式的MAID CAFE,今次我地睇中左呢間...事前我到上過OPEN RICE 睇下人地D食評,但負評都幾多,但心諗只向一試的心態,點到要試下首先:食物方面,呢間女僕因為係即叫即整,所以呢,我提議大家入到去好睇定食咩,否則真係等好耐我地幾個分別叫蛋包飯,香蕉脆批,同埋一個多士,全部都係SET DINNER推介:蛋包飯:個人認為,真係新鮮整,仲熱WOR,味道同唔錯,茄汁唔會太酸,唔單止係咁,仲要係睇得出用心整的。香蕉脆批:真係咬落去脆,唔會淋哂,夠哂甜,而香蕉味都幾重,幾香,不過真係夠哂細份LO對於細食的女性一流。呢杯咖啡order之前都好似有得簡唔同種類,好細心水蜜桃茶,真係一飲落去醒神環境:其實成間CAFE真係好静,真係蚊飛過都聽到, 之前去ge MAID CAFE都比較噪吵,都係似普通 CAFE 多D,一個人去都唔覺得怪,真係好想係到訓教服務:當我入去果陣真係好有返屋企感覺,所以一入去就要除鞋,女僕好有禮地用日語說歡迎返到屋企之類啦....係服務細節黎講呢,整體都好好,女僕總算係同客人都有交流,幾PRO,睇得出真係訓練出黎。不過每位客人只有2個鐘頭時間,所以一入位呢,

推介:
AKB48....XD

香蕉脆批:真係咬落去脆,唔會淋哂,夠哂甜
,而香蕉味都幾重,幾香,不過真係夠哂細份LO
對於細食的女性一流。
呢杯咖啡order之前都好似有得簡唔同種類,好細心
水蜜桃茶,真係一飲落去醒神

服務:

不過每位客人只有2個鐘頭時間,所以一入位呢,真係好叫定食物,因為真係等好耐。

終結
一個休息好去處,食物味道整體都OK,不過份量就唔岩我D男士啦,多人去的話建議包場,因為真係好容易影響到人,
我同自己講,我一定會再黎
,希望都可以保持水準..
2012-12-09
AKB48....XD
2012-09-07 1764 浏览
是日朋友生日,黎左女僕cafe,因為貪服務好,亦有個家的感覺,所以入舖前要先脫鞋間舖好細,我地大約10人已經包場了,仲有其中兩位冇得坐有pan的椅,我地食既係party套餐,所以我唔知平時係點食,而亦都係朋友預先點菜,我唔知party set 有乜選揀。如果飲茶,可以先o係茶杯櫃揀一隻自己喜歡的杯,女僕話d杯購自英國,打爛左仲貴過佢一日人工,不過呢,普通既玻璃杯打爛左就唔洗賠(天音:咁盡情打爛佢!!)飲品係雜果賓治,先黎一個大dull,女僕將佢放o係另一張矮枱,用湯落d細細既玻璃杯到(sorry我唔識寫o個d字><")不過佢地呢個服務實在浪費時間,隻杯又細,飲兩三淡冇哂,又要咁樣落去,,如果係酒樓d一jar jar你話快幾多,,,冇計,,佢要靚同服務,但我地有成十個人喎,佢一個女僕,真係等得時間有點過火野食方面,因為都係d大路野食,都合乎水準既,個雞翼有少少痴底,最特別既就係個雞蛋薯仔沙律,雖然普通野,但係咁撈埋又幾好食不過其實我最中意係公司三文治之後仲有個雞皇通粉同雞皇飯冇影到相,由於我地係除左鞋,所以廁所門前會放左一對拖鞋比客人用=]女僕服務有禮,野食不錯,相信朋友

靚靚既茶杯
飲品係雜果賓治,先黎一個大dull,女僕將佢放o係另一張矮枱,用湯[殼][不]落d細細既玻璃杯到(sorry我唔識寫o個d字><")不過佢地呢個服務實在浪費時間,隻杯又細,飲兩三淡冇哂,又要咁樣[不]落去,,如果係酒樓d一jar jar你話快幾多,,,冇計,,佢要靚同服務,但我地有成十個人喎,佢一個女僕,真係等得時間有點過火

雞蛋薯仔沙律
不過其實我最中意係公司三文治
公司三文治
痴底蜜糖雞翼
之後仲有個雞皇通粉同雞皇飯冇影到相,
面包布丁
由於我地係除左鞋,所以廁所門前會放左一對拖鞋比客人用=]
女僕服務有禮,野食不錯,相信朋友生日會過得開心
2012-07-28
庆祝纪念
生日
靚靚既茶杯
公司三文治
2011-12-20 1261 浏览
不得不說有點羨慕台灣有固定的執事店...身在香港只能到台灣旅行時才能光顧有點不甘心!!!!延續7月份Cafe Matsuri 的執事日, 同店終於再推出12月份執事日...沒想到...會看到座位全滿的境象!!!!!餐點:威靈頓三文魚佐雜菌忌廉汁伴天使麵麵的份量有點少...倆人分來吃有點難度...不過熱烘烘的酥皮三文魚真的很美味,也不太乾~(因為倆人分別是酥皮控和三文魚控,所以有點偏心~笑)和式甜品拼盤,應該是:抹茶紅豆Mousse蛋糕豆腐Mousse蛋糕黑芝麻Mousse依然是倆人分來吃,可以說是少食多滋味~味道不錯!不錯!大吉嶺玫瑰茶:店裡最近增添了新茶杯,所以點茶~~(其實不是重點!!!笑, 只是為了補償7月時沒有把手交給執事吧了!說明白一點是:執事會扶著大小姐起身~~~=////=)Green Sparkle(Soda of Kiwi, Lemon, Orange):因為是Soda控,所以又有點偏心~笑就這樣我們又被治癒了~能夠變得容易滿足真好~
不得不說有點羨慕台灣有固定的執事店...
身在香港只能到台灣旅行時才能光顧有點不甘心!!!!

沒想到...會看到座位全滿的境象!!!!!

餐點:
威靈頓三文魚佐雜菌忌廉汁伴天使麵
麵的份量有點少...倆人分來吃有點難度...
不過熱烘烘的酥皮三文魚真的很美味,也不太乾~
(因為倆人分別是酥皮控和三文魚控,所以有點偏心~笑)

和式甜品拼盤,應該是:
抹茶紅豆Mousse蛋糕
豆腐Mousse蛋糕
黑芝麻Mousse
依然是倆人分來吃,可以說是少食多滋味~味道不錯!不錯!

大吉嶺玫瑰茶:店裡最近增添了新茶杯,所以點茶~~
說明白一點是:執事會扶著大小姐起身~~~=////=)

就這樣我們又被治癒了~能夠變得容易滿足真好~
2011-12-11
庆祝纪念
生日
  • 威靈頓三文魚佐雜菌忌廉汁伴天使麵
2011-07-10 1048 浏览
Cafe Matsuri於七月舉行了執事活動,因為我們相當有興趣,所以一早預約前往見識見識。令人意外的是,當天指明並不能拍照,連食物都不能拍,所以我這次沒有拍任何照片。我們在預約時間前十分鐘到場,但是執事們開門說,我們必須依照預約上的時間才能進入Cafe。事實上,門外相當炎熱。於是我們又再下樓去逛了十分鐘再上樓。因為預約前,我們有看到「執事經過訓練」,於是就相當期待,可是卻有點失望。當天服務的執事有兩位,他們兩位的日語不佳是為最大的缺點。不過當然,這裡是香港,我們亦不算太介意,畢竟單是價格就不能比。當天的上菜時間相當久,長達25分鐘以上,我們的桌子只有幾杯水。而且令人不敢恭維的是,三文魚意粉的三文魚像件柴皮。不過意粉汁倒是可以接受。當我們用饍完畢,在聊天之際,執事們很有風度地來幫我們倒茶。然而,他們卻壺套連茶壺一起倒翻。正常的服務業,要是打翻了客人的茶壺,是否應該再沖一壺給客人呢?可惜並沒有,而且提也沒有提。他們在打翻茶壺後,只是很乾脆地抹了桌面,再把剩餘的茶倒在客人的杯子裡。他們既沒有執事精神,也沒有服務業應有的態度,實在叫人卻之不恭。相當失望的一頓晚饍。

事實上,門外相當炎熱。於是我們又再下樓去逛了十分鐘再上樓。

當天服務的執事有兩位,他們兩位的日語不佳是為最大的缺點。

而且令人不敢恭維的是,三文魚意粉的三文魚像件柴皮
不過意粉汁倒是可以接受。

相當失望的一頓晚饍。
2011-07-10
  • 三文魚意粉,茶
2011-06-28 1001 浏览
是咁的,因為最近MADOKA大熱,各朋友都瘋狂沉迷在這部作品之中,而正好CAFE MATSURI 有MADOKA主題活動,於是一行8個女生就一齊去體驗MAID CAFE 之旅一入門口,見到個花牌就知道應該無認錯,戰戰兢兢地咁鐘~打開門就有溫柔女僕小姐歡迎我地第一眼望入去環境細細地,略嫌有點迫,但相對地咁令人更有家的感覺而背景音樂不停播著該動畫的片頭片尾OST 等~ 再加上相關的雜誌留言簿同埋布置等,為CAFE增加了不少氣氛!基本上,我地係BOOK枱時已經ORDER好晒D食物,而廚房係開放式,所以仍然可以見到佢係即時做比我地~既然今次重點係主題活動,咁自然唔少得主題食物,人多好處就係可以見齊晒咁多種野食個樣首先上枱的係QB三文治其實只係好普通的士多啤梨醬三文治~但個醬聽講係自製,甜度啱啱好,幾好食!然後造型上完全體現出該動畫中的名場面,對於各位不滿意QB的朋友,這三文治簡直不得不叫XDDDDD特別附上QB臨終的一刻角色造型的曲奇味道ok啦~ 其實就同出面普通曲奇差唔多@@但重點係個型都做得幾似幾可愛!!////會有女僕幫你寫字的QB奄列飯~感覺上好似係有少少雞肉的茄汁炒飯?如果熱時即食應

一入門口,見到個花牌就知道應該無認錯,戰戰兢兢地咁鐘~
打開門就有溫柔女僕小姐歡迎我地

而背景音樂不停播著該動畫的片頭片尾OST 等~

首先上枱的係QB三文治
QB三文治
其實只係好普通的士多啤梨醬三文治~
但個醬聽講係自製,甜度啱啱好,幾好食!

特別附上QB臨終的一刻
角色造型的曲奇
魔法少女曲奇
味道ok啦~
其實就同出面普通曲奇差唔多@@
但重點係個型都做得幾似幾可愛!!////

會有女僕幫你寫字的QB奄列飯~
可自由點字的QB奄列飯
感覺上好似係有少少雞肉的茄汁炒飯?
如果熱時即食應該會更好食~!
憤怒的人魚魔女
其實真面目只係普通的炸雞炸魚炸薯條。
雖然大家都食剩晒D生菜ww
但其實o個個用黎點生菜的唔知咩汁都幾好食!!
用黎點包的話好正~

各種飲品~
鹿目圓香/曉美焰/QB/美樹沙耶加/佐倉杏子
因為沒人對茶有興趣...於是除了學姐外其他角色的特飲都點齊了~!!
由左至右分別係..

鹿目圓香-草莓+牛奶+雲尼拿雪糕

曉美焰-藍莓+梳打+芒果凍
無諗過堆芒果凍原來係星星形!!!!!!!

QB-草莓朱古力+牛奶
飲到底部會見到有D好附合QB特式的殘渣w

美樹沙耶加-巨峄提子+梳打
這個不得不提,本來以為是平平無奇的藍色只是因為貼近該角色的主色,但原來搞絆後會變成全黑!!!!

連劇情都貼合,是很有深度與心思的飲品!

佐倉杏子-草莓+梳打+彩色朱古力
我自己就點左LE個,我覺得唔夠甜

草莓味唔係好夠OTL||||

各飲品搞絆後的樣子~
搞伴後的各飲品
留意本來是藍色那杯現在已變成黑色了

最後係本次最期待的Charlotte 芭菲~
Charlotte 芭菲
眼耳口鼻同身上的紅點全部都係曲奇餅~
配上雲尼拿雪糕同朱古力CREAM~
底部個D 好似係玉米片之類o既野???

可能因為我本身好鐘意同朱古力有關的食物~
我覺得都幾甜都幾好食啊!! 而且個賣相真係整得好正好似好得意~XDDDD

最可惜的係,聽講唔夠杯,所以同時最多只可以出現4杯... OTL||||
所以都唔係咁易有機會食到@"@
好在我地係一早連食物都訂埋

總括而言...
其實食物一黎到大家就忍唔住瘋狂猛影相XDDDD
某程度上都體驗唔到食物最新鮮滾熱辣個刻

不過去得MAID CAFE都預左唔會點對食物味道有大要求,但OVERALL D食物味道都算幾OK啊,最低消費係一杯飲品,可能有D人會嫌貴左少少

但以賣相黎睇,見佢比左咁多心機落D造型到,其實咩都抵番晒

不過如果一心係想諗住填飽肚的話,就唔多建議@@
限時2個鐘,食物上枱的速度其實都唔算快,食得慢少少的人可能會覺得食得幾急。
同埋.. 因為個環境都唔算大,唔太適合諗住勁HIGH勁嘈的活動

雖然好可惜我地係星期五去,食唔到只有WEEK END先供應的學姐便當

但OVERALL都係一個愉快的體驗~ MAID 姐姐好溫柔好好人!!!

如果有機會下次有另一個有興趣的主題應該會再去掛~

2011-04-01
QB三文治
魔法少女曲奇
可自由點字的QB奄列飯
憤怒的人魚魔女
Charlotte 芭菲
鹿目圓香/曉美焰/QB/美樹沙耶加/佐倉杏子
搞伴後的各飲品
「歡迎光臨CAFE MATSURI」一句溫柔的歡迎,大慨是大家到女僕CAFE最想聽到的。或許很多人會聽過女僕CAFE, 也甚至上過去惠顧。但明白當中奧妙的大慨有多少?今天我們先來說一說,女僕CAFE的分別。一般的女僕CAFE, 如銅鑼灣的著名店子,旺角其他的女僕CAFE(據我知道是2間?)它們經營理念是自宅式,就是大家很喜歡說的歸宅,這裡是你的家,回來大家也為了你的舒適而服務。但MATSURI跟它們其實很不同,有沒有發現,女僕們或在盛夏中出現的執事們也沒稱呼大家主人,大小姐之類的?看一看她們的網頁,MATSURI的主人是一位名為琉璃夫人的女士。這裡是她為了宴請貴賓的咖啡室,這樣當然不會叫你主人了~日本正宗沒有這樣的女僕店?請大家到秋葉原,MIYA女CAFE就是這一種形式的,是英國式的貴族咖啡室。一進門,溫柔的女僕就會滿臉笑容的歡迎你的到來,細心請你脫下走了很長路的鞋子,舒緩一下緊張的心情。寧靜的環境,優雅的音樂,香味四逸的大吉嶺紅茶,女僕們請你親自挑選你的杯子,尊重你的喜好。開放式的廚房沒太多的油煙,爽朗的廚子初看起來有點兇又禮貌不周,但多聊幾句會發現是個性情男子。手勢一流,極力推薦他

「歡迎光臨CAFE MATSURI」

一句溫柔的歡迎,大慨是大家到女僕CAFE最想聽到的。

今天我們先來說一說,女僕CAFE的分別。

手勢一流,極力推薦他們的白汁蜆肉意粉,用料也很足很新鮮。

地方是小了點,桌子也不多。有時遇上年輕一點的客人也許會有點吵,可以預約的話先下來問一下店長。

甜點,餅乾全是女僕手做,一些菜色更會細心給你畫上你要的花樣圖案。

也許上菜時間慢,但看看那小廚房,一個廚子在忙,看在食物的品質每碟也很不錯份上,就體諒一下。

通常香港CAFE的女僕們也不太敢打擾,大慨是香港人不像日本或台灣一般,人人也喜歡跟陌生的店員聊天。

我是從英國回來的,一個微笑,一聲問候,聊起天來,女僕和廚子也十分友善。

或許小小的咖啡室還有許多不足的地方,但這絕對是在香港繁忙中,能夠休息一下,靜下心神的好地方。
2011-06-08
下午茶
  • 白汁蜆肉意粉
  • 曲奇餅
  • 紅茶們
(非会员)
2011-04-08 589 浏览
陪朋友來這間cafe事前上來openrice做資料搜集眼見有好評有劣評還是決定用自己眼睛好好確認一下誰是誰非因為已吃了飯我只點了杯咖啡,不錯!朋友說他的餐味道也不錯一般樓上cafe都是給人hea、食物飲品不會用心可是這一間cafe的食品/飲品都是新鮮即製(雖然要等很久很久...)而且賣相精緻可惜此店好像不能拍照不敢拿出電話拍下食物呢Menu...的確如下面所說有不少錯別字呢(抱歉我是讀語言學的,對文字有點敏感)例如看見Menu上有"Incubater"這個字我想店方其實是想表達"incubator"?服務方面總覺得店主(應該是店主?看到有指揮其他女僕)臉色不太好沒有甚麼笑容害我有點坐立不安了以為去樓上cafe吃東西可以比在一般餐廳hea可是看來在此店要守很多規矩呢總括來說還是要謝謝朋友帶我去見識~
陪朋友來這間cafe
事前上來openrice做資料搜集
眼見有好評有劣評
還是決定用自己眼睛好好確認一下誰是誰非

因為已吃了飯
我只點了杯咖啡,不錯!
朋友說他的餐味道也不錯

一般樓上cafe都是給人hea、食物飲品不會用心
而且賣相精緻
可惜此店好像不能拍照
不敢拿出電話拍下食物呢

Menu...的確如下面所說有不少錯別字呢
(抱歉我是讀語言學的,對文字有點敏感)
例如看見Menu上有"Incubater"這個字
我想店方其實是想表達"incubator"?

沒有甚麼笑容
害我有點坐立不安了
以為去樓上cafe吃東西可以比在一般餐廳hea
可是看來在此店要守很多規矩呢

總括來說還是要謝謝朋友帶我去見識~
2011-04-04 443 浏览
今日和4位朋友們一齊到了這cafe,來的主要原因是在日本某紳士blog竟然見到佢地個food menu既介紹...覺得這個event太有heart(實物見下圖),覺得點都要試下就過來了。女僕的服務很好,很有禮貌和很有笑容,還會主動和我們閒聊,果然女僕cafe服務就係比普通cafe好啊!! 我自己點了QB 士多啤梨奶和Charlotte芭菲。先說QB 士多啤梨奶吧,很好很給力!1. 味道很好。2. QB面的泡沫做得很好,把整個泡沫吸入口很有madoka QB某個scene的感覺。3. 飲完后杯底的朱古力真的很有QB 給人的感覺...飲完后覺得這杯QB 士多啤梨奶由外到內都很貼題,非常好啊!!!到Charlotte芭菲,真的和cafe blog上的一模一樣!味道就是 vanllia雪糕芭菲, 原本看相片以為是栗子味,原來係朱古力cream,我個人比較喜歡朱古力cream,所以很好~環境不錯。如果menu可以有更多小食和甜品(最好是有主題特色的)就更好。對於喜歡 madoka的朋友真是要來,非常推薦。P.S. 美中不足(?)就係冇叫主人

我自己點了QB 士多啤梨奶和Charlotte芭菲。

先說QB 士多啤梨奶吧,很好很給力!
1. 味道很好。
3. 飲完后杯底的朱古力真的很有QB 給人的感覺...

味道就是 vanllia雪糕芭菲,

對於喜歡 madoka的朋友真是要來,非常推薦。

P.S. 美中不足(?)就係冇叫主人
QB 士多啤梨奶
Charlotte芭菲
2011-04-03
QB 士多啤梨奶
Charlotte芭菲
2010-11-01 582 浏览
在潮流特區門口對出街道上,看到穿着女僕服裝的可愛女生在派傳單,我接了來看,覺得幾特別,同女友上去吃晚餐。到達了門口,我地諗緊是否有好多女僕和電車男。當門打開,女僕已在,有禮地歡迎我們。走廊有一級要上,女僕細心提示,店內有兩女僕(一個高大、一個細小)和兩男士(一個看漫畫、一個玩電腦,唔通就係傳說中所謂的電車男?),女僕制服的心口位、衫領及肩頭位尺度好岩身,不是草草了事,是真係用心製作。點餐時,女僕行過來跪下了,我有些驚訝!因就到萬聖節,所有食物都鬼怪起來,無套餐叫,只能散叫,肉醬意粉…附送女僕撈撈服務,一邊撈意粉,一邊會說「撈呀撈,撈呀撈呀撈」維持一分鐘,意粉做得幾好,彈牙,肉醬多些會好d,南瓜湯…杰杰的南瓜湯,湯面蜘蛛網,幾特別,再配上蝙幅麵包,有心思,蛋包飯…附送女僕塗鴉服務,由平凡變成可愛的蛋包飯,見女僕塗鴉時,她樂在其中,飯有些硬,味道不太好,但勝在心思搭夠,限時兩小時,食物來得慢,所以食完都夠鐘,其間都無客人上來,所以氣氛寧靜,不會嘈雜,總結…女僕好有禮貌,真的投入角色,但美中不足是由我入門至到離去,都無叫我們一聲「主人」。

點餐時,女僕行過來跪下了,我有些驚訝!

因就到萬聖節,所有食物都鬼怪起來,無套餐叫,只能散叫,

鈴鐺一響,女僕即現。
人手寫餐牌
蜘蛛網南瓜湯
科學怪人曲奇餅
蝙幅仔肉醬意粉
好邪惡的邪惡貓蛋包飯
2010-10-29
鈴鐺一響,女僕即現。
人手寫餐牌
蜘蛛網南瓜湯
(非会员)
2010-09-14 452 浏览
今日為咗同同事仔 farewell,請咗佢去Matsuri High Tea!!不過因為執事已經返咗Swan's House,所以今次上去係女僕~!約咗3:00pm~今次上去無上次咁緊張喇,不過同事仔就好似我上次咁,成個人"梗"哂XDDD按門鐘入門後,就到玄關除鞋,今日得"小藍藍"一個女僕係到,可能因為係平日啦~今次坐近窗口嘅二人枱,上到去得我哋一枱,好靜XD"小藍藍"先介紹一下,又比低份menu我哋睇~原來執事同女僕用嘅menu係唔同,不過份menu都係手寫嘅~本來想食英式下午茶set,但menu上無寫,於是叫同事仔搖鈴呼喚女僕詢問,原來個set係要預訂,所以唯有散叫~!最後叫咗:時令三文治配薯仔沙律+英式鬆餅+鮮果脆皮批飲品:同事仔~本格珈琲 本人~伯爵紅茶點解又叫伯爵紅茶??因為想飲之餘又想用漂亮嘅杯子落好order之後"小藍藍"就引領我去選杯子~等咗半個鐘左右,終於有食物上枱~"小藍藍"見我哋好似好迫,主動地拼張枱比我哋放嘢~D嘢食真係唔錯,個鬆餅仲係咁好食個薯仔沙律又好啱我口味~!食到差唔多,佢就上埋個脆皮批,D朱古力畫好靚呀!!因為係幫同事仔 farewell,所以
不過因為執事已經返咗Swan's House,
所以今次上去係女僕~!約咗3:00pm~

今次上去無上次咁緊張喇,
不過同事仔就好似我上次咁,成個人"梗"哂XDDD
按門鐘入門後,就到玄關除鞋,
今日得"小藍藍"一個女僕係到,可能因為係平日啦~

今次坐近窗口嘅二人枱,上到去得我哋一枱,好靜XD
"小藍藍"先介紹一下,又比低份menu我哋睇~
原來執事同女僕用嘅menu係唔同,
不過份menu都係手寫嘅~
本來想食英式下午茶set,但menu上無寫,
於是叫同事仔搖鈴呼喚女僕詢問,
原來個set係要預訂,所以唯有散叫~!

最後叫咗:
時令三文治配薯仔沙律+英式鬆餅+鮮果脆皮批
飲品:
同事仔~本格珈琲 本人~伯爵紅茶
點解又叫伯爵紅茶??因為想飲之餘又想用漂亮嘅杯子
落好order之後"小藍藍"就引領我去選杯子~

等咗半個鐘左右,終於有食物上枱~
"小藍藍"見我哋好似好迫,
主動地拼張枱比我哋放嘢~
D嘢食真係唔錯,個鬆餅仲係咁好食
個薯仔沙律又好啱我口味~!

食到差唔多,佢就上埋個脆皮批,
D朱古力畫好靚呀!!
因為係幫同事仔 farewell,所以要求碟上加同事仔個名上去,
"小藍藍"都好樂意幫我哋~

食到差不多,因為要趕下場,
所以去個洗手間就埋單,
搖鈴通知"小藍藍",我哋要出門口,
佢就攞賬單過嚟,
比錢時佢仲好感心咁問咗句:你朋友生日呀??
我話唔係,係farewell啫,
可見佢確實有留意我哋一舉一動XD

埋單後,佢引領我哋着返鞋,送我哋出門口~
第二次"歸宅"正式結束 !!
2010-09-13
2010-07-29 330 浏览
之前看過一些關於執事Cafe/maid Cafe的報道,但於網上所見評價差落甚大,這裡的評價更令人有點猶豫。以往去同類食店,亦未有特別大興趣,故一直未有前往。剛好今天與友人在MK聚舊,說起這類食店,抱著一試無訪+好奇的心態,向Matsuri進發。正確一點來說,應該是Swan's House,因為今天適逢執事日。按下門鈴後,心情有點緊張,在想…開門的景象會怎樣呢?不消幾分鐘,2位執事打扮的少年有禮地開門歡迎。我當時第一時間…聯想起早前電影《我的腐女友》其中一幕,雖然不是那般誇張的列隊式迎賓,也不是那華麗裝潢,但一些細節,如提手袋、溫文的語調簡介+笑容、拉椅子等,原來現實也有,這些讓女生在意的細項也照顧了,緊張感也少了一點。起初擔心初來報到,不懂規距。見執事先生送上餐牌後,細心簡介店內守則,頓時放下心頭大石。對於友人關於飲品種類的疑問,執事先生也耐心地詳細解釋。最後我們也同樣選「雜菌忌廉意粉配煎鮭魚」SET,餐飲我選了大吉嶺紅茶,友人則選了危地馬拉咖啡。個人認為,發現茶是不錯的選擇~除了多了項執事幫忙倒茶的服務,亦可自選喜歡的杯隻(重點),按心情/茶選用自己認為合適的器皿,亦為一件樂事。在

個人認為,發現茶是不錯的選擇~除了多了項執事幫忙倒茶的服務

在白色主調的房間中,跟友人邊品茶邊談天,就到主菜出場。

意粉軟度適中,磨菇香味跟白汁的奶味混合,亦輕重得宜,而鮭魚(三文魚)也煎得恰到好處,微微金黃的效果。唯一美中不足,有點貪心…就是魚塊可以大件一點就好了。

整體來說,食物味道比想像中好,與樓上CAFE比較,亦算不錯。二位執事的服務亦值一讚(特別是解釋MENU,因為客人或會希望決定食物前,了解清楚上面的是什麼,是否合自己)。至於環境,整體感覺寧靜舒適,那坐地燈帶出有點柔和的感覺,令人留下印象。而MENU方面,若字體可大一點,則更好。價錢方面,我也不肯定我們食的是正餐還是下午茶MENU?!但基於這類CAFE也不算是低消費,所以個人認為可以接受。
2010-07-22 57 浏览
久違的gathering早在2星期前已做了很多資料搜集最後選址在標榜正宗的Cafe Matsuri由於booking不接受8人, 於是我們只好分了兩桌去book懷著緊張的心情按門鈴穿著正式女僕服的小櫻親切地開門, 一剎那真的有被治療的感覺餐牌選擇不多, 很大部份也暫停供應最後想了半小時, 終於點了一個晚餐set, 粟米湯+蛋包飯+飲品+甜品(麵包布甸)上菜速度十分緩慢, 大概等了30分鐘才有餐湯上桌作為餐湯的粟米湯味道不錯, 只是略嫌奶味太濃後來要再等了30分鐘才等到蛋包飯的到來女僕小櫻十分細心地用茄汁在上面寫字只是蛋包飯十分普通, 嚴格來說是蛋和飯, 並沒有包, 飯有點乾和硬但女僕小櫻態度搭夠, 至此依然感覺良好由於gathering的朋友們已經很久沒見了, 2桌的距離又真的很遠於是我們開始嘗試和另一桌的友人調位, 以便和其他友人交談此時小櫻拿著一名友人的飲品上桌, 但此名友人剛去了另一桌交談我們下意識指了一指在另一桌的友人說是她點的但為免麻煩還是決定叫小櫻只要放下就好此時, 開放式廚房傳來了廚師的大喝聲:「小姐!!唔該你地唔好調黎調去!!咁樣會令到出錯的女僕好困擾!!」字面上睇,
久違的gathering
早在2星期前已做了很多資料搜集
最後選址在標榜正宗的Cafe Matsuri

懷著緊張的心情按門鈴
穿著正式女僕服的小櫻親切地開門, 一剎那真的有被治療的感覺
餐牌選擇不多, 很大部份也暫停供應
上菜速度十分緩慢, 大概等了30分鐘才有餐湯上桌
作為餐湯的粟米湯味道不錯, 只是略嫌奶味太濃
後來要再等了30分鐘才等到蛋包飯的到來
女僕小櫻十分細心地用茄汁在上面寫字
但女僕小櫻態度搭夠, 至此依然感覺良好
於是我們開始嘗試和另一桌的友人調位, 以便和其他友人交談
我們下意識指了一指在另一桌的友人說是她點的
但為免麻煩還是決定叫小櫻只要放下就好
此時, 開放式廚房傳來了廚師的大喝聲:

字面上睇, 句子並無太大問題, 而我地亦明白係我地調位在先
我地絕對係有唔岩的地方
但重點係該名廚師的態度
引用友人舉的例子:「就好似中學生俾老師大聲鬧一樣」
而我個人只係覺得既然身處女僕cafe, 就即係身份係主人
唔明點解做主人做到要俾人大聲鬧
如果係態度良好的勸告, 我會欣然地接受
我諗我就算去茶餐廳食飯調位坐都唔會俾個廚師

大喝聲後全場dead air, 友人們心情亦頓時低到極點
大家都只想快些吃完就離開算了
不幸地, 友人的意粉在限時的最後十分鐘才上菜 (Cafe Matsuri每次限時2小時)
於是友人們都吃得十分痛苦和狼狽
在限時的最後5分鐘, 甜品終於上桌
正當甜品只吃到一半, 店主就以之後有booking為由草草地把我們趕走!

其實限時2小時本應能夠悠閒地吃東西再好好聊天
即使有半小時被優柔寡斷的我們在點餐上浪費了, 也還有90分鐘!
而友人的一個意粉居然要花上80分鐘才能上菜
險些以為自己在吃法國大餐
友人的甜品更因沒時間準備而被退回錢了
實在不能理解為何90分鐘都不能完成「完整」的一餐
第一次未吃完東西就被人趕走!

在一開始已經說過我們是分了2桌的
另一桌比我們遲半小時才夠鐘
後來另一桌的友人說:
「其實你地走左之後都無再見佢有4位的客人上黎, 你地坐個張桌到我地走都係空的」

聽罷, 腦入面即時浮現劉華的聲音:「今時今日咁樣的服務態度係唔得架!」
女僕小櫻親手寫的蛋包飯
2010-07-17