位于尖沙咀K11的星巴克系8月开幕喇,话虽尖咀已经好多分店,不过真系唔够的啦,有好几间店更全天候多人,想揾个靓位坐都唔得呢,虽然呢间分店唔大坐位又唔多,系一眼睇哂咯,不过就比较远离尖咀中心,所以都算较少人来到呢到,平日晚上来就最好不过喇。而店内有部分装潢由画家亲自于现场绘画,果然贯彻K11艺术先行。柠檬姜味芒果啫喱汽滋乐 Lemon Ginger with Mango Jelly (T $39)Fizzio™改左个中文名叫汽滋乐....的确有点奇怪,简单来讲就系梳打水加生果啫喱喇,今回推出有3款口味:柠檬姜味杧果啫喱、柠檬芙蓉花啫喱及乳酸杧果啫喱,我钟意柠檬,当然拣左<柠檬姜味芒果啫喱>试下啦。中见佢冲调时唔系用手调㖞,而系放入一新专用机,相信系打D汽入里面用的,第一啖饮落都几有汽,不过好快就走哂汽了;柠檬姜味偏啖啫,芒果啫喱就极有丰富芒果味,呢杯还可啦。薯蓉牛肉批 Shepherd's Pie ($29)呢个都唔系第一次推出架喇,不过今次就同之前点分喇,起码外貌系靓仔左嘅。叫职员烤浓少少,批面的薯蓉带点香脆㶶㶶地,好食;牛肉感觉有点似咖啡牛肉包的馅味,都唔错噃,批底普通喇。馥莓蛋糕

薯蓉牛肉批 Shepherd's Pie ($29)
馥莓蛋糕 Very Berry Loaf Cake ($26)

蛋糕中间有整粒蓝莓和士多啤梨酱,甜甜酸酸,蛋糕唔太湿润偏干,不过连同莓粒一切食湿度刚本嘅。
烟三文鱼多谷牛角包 Smoked Salmon Multigrain Croissant ($33)

其实本身$18个的多谷牛角包加左好多谷物,虽然冇哂牛油香又唔会瘦D,但翻烤后包及面层的亚麻籽、燕麦、葵花籽外脆内软已经好食,不过加多了大大片的烟三文鱼即时觉得升级左,烟三文鱼本身已经够浓郁,底下涂抹薄薄一层紫洋葱蛋沙律,好味。

2014-09-22