2016-03-11
韩式烧肉食得多,日式既就第一次试,朋友带路黎到呢间和匠日式烧肉店,令到我印象深刻。店入面既枱都十分大,唔会放左几碟食物就无晒位置,好少食店会有咁大张枱,因为占用左位置就少左位俾新既客人。芥辣八爪鱼粒($48)首先点左个小菜食下,芥辣正好带出新鲜八爪鱼既味道,八爪鱼本身肉质都十分有弹性,加上芥辣十分惹味,作为开胃小菜黎讲真的不错。韩风泡菜($38)估唔到系日式烧肉店都可以食到泡菜,呢个泡菜做得唔错,不会太辣但系就好重辣椒既香味,好少可以食到咁高质素既泡菜。盐烧鸡翼($36)鸡翼烧得十分香口,唯一不足就系落盐有少少重手左,个人认为有点咸。黎到烧肉店点都要烧一烧佢,主角就系墙上挂牌写住既特大缅甸虎虾。特大缅甸虎虾($240)真系好大只,成只碟咁大好巨形,因为咁大只一见到就夹左落去烧,店员都好细心咁话烧到差唔到会黎帮我到烧D荃熟既位。正反两面烧完之后,店员就帮我地立起只虾烧虾头底下难熟既位置,好彩有店员既帮手先顺利咁食到呢只巨形既虎虾。烧左好耐终于食到,咬落去真系啖啖都系肉,好有质感,加埋虾膏一齐食配搭更加完美。厚切美国PRIME小排($188)靓既牛肉只需要烧一阵就好好味,唔需要太熟,去到五
鸡翼烧得十分香口,唯一不足就系落盐有少少重手左,个人认为有点咸。 黎到烧肉店点都要烧一烧佢,主角就系墙上挂牌写住既特大缅甸虎虾。
靓既牛肉只需要烧一阵就好好味,唔需要太熟,去到五成左右就足够,肉味十分浓同埋十分软熟,入口咬两啖就已经溶化,加上店提供既三款不同酱料,可以试足三种不同既风味。
呢个朋友要求食既,就系为左个海胆,食完真系觉得无拣错。乌冬十分弹牙有嚼劲。加上一大块海胆,海胆食落好鲜,没有平时放题送既苦味,系香港食到好味既海胆,就可以知餐厅既用料够唔够新鲜。
最后真系十分多谢朋友带我黎又好味又好服务既餐厅。