2019-03-16
今晚同朋友出旺角买game,行过附近见到有间系企喺到食既日本餐厅,款式唔少又唔算贵。等左一阵就入得,香港寸金尺土,铺租又贵,立食真系悭返唔少位。鲜虾味噌汤,少少咸,好香浓既虾味。特选三文鱼盛合,爱好三文鱼既人推荐叫呢个,因为已经有哂鱼腩、火炙同辣几款既味道。大满足海胆特盛(迷你),对我地啲佬香讲坚系细碗,但系咁先显得出海胆既矜贵,味道浓厚甘甜。之后叫左堆寿司,唔续一讲了。中吞拿鱼腩,中拖罗脂肪比较高,恰到好处既鱼油脂非常甘香。本鲔赤身,由于呢个部位系鲔鱼最具结实,所以油脂少,肉质带少许咬口。火炙左口鱼,特别在烧完烟烟韧韧,无平时食开既咁油腻。海胆军舰,由于食完海胆饭想再食多少少海胆,所以转食军盘 (PS紫菜系脆的)碎葱吞拿鱼腩手卷,葱花既香味可以消去油脂既油腻,再加上脆皮既紫菜,正!喜之次寿司,本身Kinki就系贵既海鲜唔系好多地方有,所以见到有即刻叫左件,肉质比较结实,火枪炙烧一下外皮,可以令油脂更出。
鲜虾味噌汤,少少咸,好香浓既虾味。
之后叫左堆寿司,唔续一讲了。
中吞拿鱼腩,中拖罗脂肪比较高,恰到好处既鱼油脂非常甘香。
火炙左口鱼,特别在烧完烟烟韧韧,无平时食开既咁油腻。