2021-11-28
一人鮨境 - 弦 午餐15件680+10%啤酒 $75荃湾终于开到一间有质素既系某谷入面见到个熟识既面孔系度做就心痒难耐打去book位新店暂时预约冇难度!!店内光猛bar枱目测有15-16个位,由三位师傅主理,今次系Wilson师傅为我服务,入面重有包间,都系bar枱5-6个位。舍利微酸,颗粒分别有咬口但唔会al dente,舍利温度比室温暖一点。服务周到,侍应妹妹有礼貌,加茶勤力,见客倾紧偈就算系你背脊慢慢等都唔会打断你讲野问你问题。预备完鱼料就拎新饭------------------------------紫菜芡茶碗蒸- 真心系未食过咁大碗既茶碗蒸,感觉食左好耐都未食完,滑身,紫菜味系有,但唔浓,但容器真心几好睇蜜柑鲷- 第一件极醒神,好耐冇食过会觉得浓鱼味既蜜柑鲷,唔知系自己平时口淡定果日味蕾特别,浓得黎带D柑橘香味,真系醒神深海池鱼 安冈葱- 正常的深海池鱼,夹左葱系鱼同舍利中间,葱香鱼鲜平政- 印象不大金线鲷 酸汁啫喱- 酸汁啫喱都系醒神,唔太酸,夹埋鱼味系舒爽的帆立贝 岩盐- 一拍落去系识扯的,肌肉纤维一梳梳,证明唔系急冻货,微微用岩盐调味,份量合适,唔会太多抢走左帆立贝
啤酒 $75
荃湾终于开到一间有质素既
系某谷入面见到个熟识既面孔系度做就心痒难耐打去book位
新店暂时预约冇难度!!
紫菜芡茶碗蒸
蜜柑鲷
深海池鱼 安冈葱
- 正常的深海池鱼,夹左葱系鱼同舍利中间,葱香鱼鲜
平政
- 印象不大
金线鲷 酸汁啫喱
- 酸汁啫喱都系醒神,唔太酸,夹埋鱼味系舒爽的
帆立贝 岩盐
- 一拍落去系识扯的,肌肉纤维一梳梳,证明唔系急冻货,微微用岩盐调味,份量合适,唔会太多抢走左帆立贝本身的鲜味,朴实无华但好食
金目鲷
- 上面落左少少盐鞠之余都有落酱油,但酱油的份量感觉是少了一点,但经过盐鞠提鲜,就算鱼皮没炙烧过,味道层次都仍然很丰富,好食
墨乌贼
- 上面有适量的柚子胡椒,唔抢味,乌贼本身唔算太浓味,但新鲜,冇痴立立
梭子鱼
- 界花,网烧,油香重,鱼味不缺,用白萝卜茸压一压油腻感,不错
换饭------------------------------
北寄贝
- 师傅话系400G+一只大,贵得黎又难揾,但北寄贝真系愈大只愈好食,大只既味道更浓口感更爽口,正
甜虾昆布渍
- 我估师傅有睇到大家睇到大神上次去食话条虾尾唔靓仔,所以切走左果一忽,我估因为做完昆布渍先搣壳(虽然好似系搣左先渍)? 虾肉干左D水会
难搣D,有机会问下师傅。
筋子酱油渍
- 腌渍用的酱油不甜亦不太咸,腌渍的程度感觉很精准,能吃得出酱油的风味,但一点咸味之中也带了一点别的风味,我猜是木鱼汤? 季节性食材一般都好吃的
中拖罗
- 师傅讲完产地唔记得左了,好吃,但都是朴实的一贯
网烧秋刀
- 大爱的秋刀鱼,油脂唔算极丰富,但网烧后的油脂香搭救,重口但我很喜欢
太刀鱼木鱼清汤
- 木鱼清汤放了一片太刀鱼在里面,太刀鱼本身事前用网烧或炙烧过,令汤中有啖啖的鱼油鱼肉香,吃的时候鱼肉也有淡咸味,好喝又好吃
北寄贝裙边 象拔蚌裙边 三文鱼籽手卷
- 大堆头的贝类组合,鲜甜爽脆,加上口爆三文鱼的汁液,异常满足,因为是最后一个离开,师傅还请我多吃了一条,爽
开心果味雪糕
- 真系有开心味果,唔太甜,本人表示很喜欢
总结:
地方对我黎讲太方便,订价系荃湾黎讲有少少进取但可接受,服务好,酒柜都多选择,会有预谋地再访!