2015-03-14
想食上海菜, 系OPENRICE睇完之后见到呢间既食评都唔错, 而且又有得用TABLEMAP卜枱, 非常方便, 仲有甜品送添, 所以就一于决定黎呢到试一试喇呢到既餐牌都有好多选择, 不过最后都系散叫, 因为想食既套餐都无等左15分钟到, 佢一次过上哂所有菜红油抄手: 辣味刚好, 皮够哂薄, 但佢地既大小非常之差次, 有一粒特别细小我觉得要点D醋先更能带出佢既鲜味雪菜肉丝炒年糕: 调味刚好, 唔会话过咸年糕亦都够哂弹牙, 好怕食个D林哂既年糕赛旁蟹: 一上枱个蛋黄已经穿左......点解会咁架...不过味道的确系好既, 即使加左醋, 每一啖都食到蛋黄既香味麻辣担担面: 好钟意佢个汤底, 麻同辣做得好平均, 唔会话麻到完全无感觉。不过个面就真系差左D喇, 完全唔弹牙, 无口感, 可惜拔丝苹果:唔系到到都有得食架, 所以一见到餐牌有就即刻点喇!不过因为友人唔食香蕉既关系, 所以被迫拣苹果......职员会先拎出一盘冰水, 然后再拎出个碟充满糖浆既拔丝苹果, 即场系你面前放入D冰水到, 等佢急速冷却。见到佢一丝丝既糖浆已经好急不及待想食啦果然做到外脆内软! 系嫌个外皮厚左少少者不过外甜内酸,有
等左15分钟到, 佢一次过上哂所有菜
我觉得要点D醋先更能带出佢既鲜味
年糕亦都够哂弹牙, 好怕食个D林哂既年糕
不过味道的确系好既, 即使加左醋, 每一啖都食到蛋黄既香味
不过因为友人唔食香蕉既关系, 所以被迫拣苹果......
果然做到外脆内软! 系嫌个外皮厚左少少者
不过外甜内酸,有D唔习惯, 因为平时食开都系食拔丝香蕉, 下次黎再试过