2023-06-28
今日同家人嚟咗呢间位于荔枝角长沙湾广场入面嘅居酒屋。咁啱我哋坐近吧枱位置,咁就好似omakase咁样可以同店员讨论吓啲嘢食,长下知识。我哋先点咗一个酒 - 青 ($98)店员话系佢哋嘅招牌Cocktail入面有Vodka, 青苹果汁同菠萝汁, 仲有Wasabi. 感觉超神奇, 又好啱居酒屋嘅主题。wasabi 饮到最后系有少少确喉, 但有菠萝汁中和返𠮶个辣味。坐吧枱仲可以睇住佢好型咁样调酒前菜其中一样系海苔牛脷,落咗啲麻油,海苔唔系面豉汤𠮶种又滑潺潺又薄,佢系比较厚身的,需要咀嚼下,慢慢带出到𠮶个海苔嘅香味。鳕鱼片 ($68)烤到好香脆,非常松化,一啲都唔硬,暖暖地嘅时候食就最啱。加上佢有一个日本沙律酱配七味粉点,就更加适合送酒食。叉烧和牛串 ($98)呢个组合好神奇, 用咗叉烧汁烧嘅和牛串有少少似食紧叉烧,但当然佢个和牛个质感同叉烧好唔同啦,肉质好软熟。牛舌味噌煮 ($88)牛舌系我嘅至爱,呢个味噌煮几好食,而且价钱又唔贵。听店员讲佢系慢煮咗三个钟头,唔怪得咁嫩滑,而且又锁住到啲肉汁啦。
我哋先点咗一个酒 - 青 ($98)
店员话系佢哋嘅招牌Cocktail
坐吧枱仲可以睇住佢好型咁样调酒
鳕鱼片 ($68)
叉烧和牛串 ($98)
牛舌味噌煮 ($88)