2019-07-13 39 浏览
餐厅设计同平时嘅Omakase setting 有啲唔同。除咗有bar 枱之外,仲有好多好似平时食日本菜嘅餐枱,可以坐得舒舒服服咁食Omakase  不过呢到原来除咗Omakase, 仲有得散叫日本菜架,下次可以试吓讲返个Omakase 先... 一坐低就有一盘靓sake 杯俾你拣,原来系用黎饮樱花茶架 🍶糖心蛋鸭胸一上枱嘅时候已经好吸晴 店员会系你面前打开个盖,制造烟雾嘅效果。等啲烟雾散咗,就会见到一碟摆得好靓嘅鸟巢... 上面就系糖心蛋鸭胸啦! 一切开,蛋黄呈现绵密的膏状,中心有少少液状,唔会煮得过熟 👍 个鸭胸肉都好嫩,肥瘦比例都岩岩好梅酒沙冰清清甜甜,可以清一清个味蕾,准备食下一道菜牛油果tataki厨师将几种唔同嘅鱼生切粒 (食到三文鱼,池鱼,鱿鱼) 加落搅溶咗嘅牛油果入面, 好creamy. 呢个食法都好特别,仲要配合埋大部分女仔都钟意嘅牛油果,感觉好似好健康 和牛牛尾骨汤+木鱼花好有心思嘅presentation. 餐厅用咗冲咖啡个啲壸煲滚啲汤,当到咗适当温度,啲汤会自己冲上上面个格,加埋啲木鱼花,filter 完再落返下面个壶 😱 呢个程序仲隔埋油架,好方便. 将啲汤倒

一上枱嘅时候已经好吸晴

梅酒沙冰
清清甜甜,可以清一清个味蕾,准备食下一道菜

和牛牛尾骨汤+木鱼花
好有心思嘅presentation. 餐厅用咗冲咖啡个啲壸煲滚啲汤,当到咗适当温度,啲汤会自己冲上上面个格,加埋啲木鱼花,filter 完再落返下面个壶 😱 呢个程序仲隔埋油架,好方便. 将啲汤倒落啲汤料到一齐饮 (和牛,和牛牛尾骨,同莲藕)... 牛尾骨煲得好淋,但仲保持到啲牛味,莲藕就好爽脆 👍

炆豚肉配天妇罗
上菜嘅时候有少少感觉似中菜... 不过加埋天妇罗,个感觉又几唔同㖞。豚肉炆得好淋好入味,加埋啲甜甜地嘅汁,连天妇罗都唔洗再点其他酱汁

南瓜糯米包, 黑松露, 乌冬汤汁
用木盒形式上菜,好香南瓜味呀 ~ 切开细细件咁食,仲可以点埋啲乌冬汁,令到个糯米包唔会好干。原来食到中间仲有只细虾仔架

柚子沙冰
间场时候出现嘅柚子沙冰,好清新。个人觉得可以再浓味少少, 朋友就话可能整成雪葩会更好

生菜包烧三文鱼
呢个系我最钟意嘅一碟 😊 用咗韩式嘅生菜包idea 去包住一排烧三文鱼。三文鱼食落好似入口即溶咁,加埋生菜,咬落去唔单只多咗爽脆嘅口感,仲少咗份油腻感。厨师仲落咗啲芝麻酱系入面,大大提升咗呢个三文鱼卷嘅质数,好好食!

豆子寿司
朋友个豆子寿司系用黄色米纸包住,感觉好似烧卖 hahha. 米纸本身无咩味,入面就系新鲜嘅虾寿司
低温慢烧鹅肝配炸寿司饭

低温慢烧鹅肝配炸寿司
不嬲都以为鹅肝系法国菜,估唔到系呢到都食到。 厨师为咗保留返日本嘅原素,特登配咗个炸寿司饭,再用低温烧鹅肝,等佢无咁多油

少少微辣嘅吞拿鱼蓉上面放咗啲春卷皮增加咗啲卜卜脆嘅口感

蟹肉糯米包
厨师介绍呢个构思系原自于食粽嘅idea.. 所以馅料一定要用糯米。将佢连埋黄豆粉(唔肯定系咪咁叫)一齐炸,再用块叶包住佢,好似个袋仔咁。倒埋啲蟹肉系面,变咗个新式嘅蟹肉寿司

法式炖蛋多士配芝麻/红豆雪糕
多士烘咗2次,烘到超干身,超脆口,加埋甜甜地嘅法式炖蛋味道系面。食埋个甜品,好满足
低温慢烧鹅肝配炸寿司饭