2019-02-23
本来黎到希云街想带朋友试某间出名既波波冰,但离远又见人龙,想放弃之际转个靓身见到呢间雪\下,装修几靓又带偏黄暖色灯光,温馨得黎又好实在既感觉(相信女人既第一印象)看看餐牌原来全部都系甜品!天啊,作为街坊既我居然对呢间新野毫不知情,二话不说入去试左先讲menu选择不太多,主要系厚班戟/雪冰/饮品既唔同味道变化之选,个「底」基本上都一样,所以决定试最original 最招牌的两款:*抺茶红豆刨冰* 同 *蜂蜜班戟******刨冰:size当然不及对面果间蛋形刨冰咁cute同大,不过谂下㖞,呢度价钱几乎系佢既一半,而且食完后我敢讲味道远超出果个蛋!抹茶味浓得黎带甘,不会一味只得苦涩,甜度适中,连不嗜甜的朋友都觉得刚刚好;奶味主要来自奶浆同中间既牛奶雪糕(系,原来收埋系中间!surprise !) 香甜而幼滑;刨冰既冰片好幼好碎,但又pack得足够实唔会轻飘飘咁食到山泥倾泻上面既红豆系十胜红豆,超大粒,甜到起绵;仲有少有既蜜豆/黑豆同场加映,虽然得3粒但非常大同蜜味更浓!整体黎讲刨冰🍧系超乎预期的好食!望住食完既碗底有种莫名既「圆满」,真系要学日本人咁讲句「多谢款待」😋😋*****蜂蜜厚班戟:
*****
*****
蜂蜜厚班戟:
基本上叫蜂蜜蛋糕比较贴切;很完美的圆形,偷望下厨房原来系用模具cup住系铁板度烘煎,有焗煮既效果,可以以较低温既方法令到蛋糕唔会焗到干晒,所以整既时间较耐,同埋出黎既蛋糕够湿润,冒住水蒸气咁serve上桌!因为真系好厚,切住食有d似食生日蛋糕咁,而且*非*常*饱*足! 饭后甜品黎讲系第二餐饭黎,当然对我黎讲真系小事一桩!好食的当然通通吃掉!
值得一提的是,蛋糕自身微甜,可以就咁食其蛋香味;涂抹牛油再淋上蜂蜜又系另一享受!望落简单但系都整得好好食
店内位置不多,一排望过去大家都系满足既样;虽然厚班戟讲到明要等15-20分钟但小店会先比刨冰(如有order)大家share住食住等,食得黎岩岩好出埋厚班戟,热辣辣新鲜制作,先「冻」后「热」,敏感牙齿既朋友要小心d啦