2019-01-12 443 浏览
在街市买4只鲍鱼$60, 两只花蟹$270, 蟹重18两, 去这酒家加工, 小菜点了姜汁介兰, 生炒骨, 椒盐豆腐.谁知姜葱炒蟹上枱后拨开一看, 只得一只破碎小块的蟹盖, 蟹钳只有三只, 但蟹钳中间一节就有四只, 找来老板娘询问为何只得一只蟹盖, 以下是对话内容老板娘:这种蟹一炒就会爆壳, 所以蟹盖已碎晒我:就算爆壳都只见到一只蟹盖, 另一只盖呢?老板娘:我拣出嚟俾你睇(结果拣出一堆零碎蟹壳)我:点解得三只蟹钳?老板娘:其中一只蟹系单钳,所以三只钳我:花蟹系刚从街市买, 我亲自拣, 两只都系完整先俾钱, 点会单钳老板娘:你应冇睇清楚只蟹系单钳我都费事再同佢讲, 奇怪就系我由坐低到交自来海鲜给侍应攞去厨房, 再上枱发现问题, 这段时间老板娘都冇见过或接触过我D海鲜就话我睇错
老板娘:这种蟹一炒就会爆壳, 所以蟹盖已碎晒
我:就算爆壳都只见到一只蟹盖, 另一只盖呢?
老板娘:我拣出嚟俾你睇(结果拣出一堆零碎蟹壳)
我:点解得三只蟹钳?
老板娘:其中一只蟹系单钳,所以三只钳
老板娘:你应冇睇清楚只蟹系单钳
椒盐豆腐
生炒骨
姜汁炒芥兰
果皮蒸鲍鱼
姜葱炒花蟹
题外话/补充资料: 师傅功力深厚, 将花蟹盖炒成碎块, 连其中一只蟹钳都可炒至粉碎, 令人冇办法砌返一只蟹出嚟, 佩服
2019-01-11