2023-12-17
一踏入12月,圣诞聚餐接住来,今年圣诞大餐第一击就同姊妹来咗湾仔利东街老牌美式餐厅 Dan Ryan's,今年圣诞餐厅更推出了一系列以圣诞糖果主题特饮和cocktail,唔单只好味,卖相又劲好打卡呀~无论室外和室内的都是圣诞布置,节日气氛爆登呀!🔮Salted Carmel Chia Ice Tea (Chai Tea, Fresh lemon Juice, Caramel, Salt)卖相见到都好开心,大大粒棉花糖和彩色波板糖做ganish,好得意呀~咸咸地的焦糖Chia Tea, 入口有种清新的茶香味,搭几啖糖,再饮一啖茶,味道很搭又过瘾呀!🔮Candy Cane (Green Tea Kuppa Kombucha, Apple, Cinnamon)杯面嘟上鲜忌廉再洒上彩色的圣诞造型糖果,色彩缤纷,好靓好吸引呀~忍唔住打了很多张卡!饮落清清地又满有苹果甜味,顿时有种好甜蜜幸福的感觉呀~🔸️Complimentary Bread Basket有三款不同的面包,全部都好软熟,最正系个士多啤梨忌廉芝士,香甜幻滑,用来配面包食一流呀~🔮England Clam Chowder 蚬肉周
🔮Salted Carmel Chia Ice Tea
🔮Candy Cane
🔸️Complimentary Bread Basket
🔮England Clam Chowder
蚬肉周打汤
真材实料周打鱼汤,真系同我系外国饮嘅味道好似呀!入面有海量的蚬肉,又有鱿鱼,薯仔,其他杂菜等,啖啖都有蚬肉,汤味道鲜甜浓郁,放系个掏空了酸种面包入面,饮到中间还是暖暖的,好warm呀~
🔮Mussel Corner
青口煲
这个青口煲最特别的是用餐厅的自酿draft beer 烹煮的,青口新鲜大只,鲜甜无腥味,加入蒜蓉,洋葱,西式香料等,更加惹味呀~
🔮Slow Roasted Baby Ribs + BBQ Chicken with sweet potato fries(half)
慢煮BBQ猪排骨 + 烤鸡 (半份)
美国菜果然系大大份呀!猪肋骨非常软腍入味,个BBQ酱超级惹味到我连骨头都lur埋;烤鸡皮脆肉嫩又juicy,仲有用beer butter 嘅方法来炸蕃薯条,脆甜香口
食完个咁丰富嘅圣诞大餐之后,更可以系外面利东街影灯饰,夜晚仲有飘雪表演,节日气氛超浓厚呀!