2022-07-08
有时好想食日本野,但又唔想食鱼生寿司,又唔想食串烧放题,想食D简单D既日本菜,我通常都会去MUJI cafe,家常便饭,但MUJI份量不大,又有D贵,所以我揾到呢间婆婆珈啡屋平替MUJI。一入到去,就好有昭和年代FEEL, 虽然背景音乐播住「群青」,但都好有FEEL,佢周围都贴住上世纪日本广告,佢连装野饮既杯都系昭和年代既花花杯,好怀旧。佢地的料理系分三、四、五品料理,分别有前菜、主食、饭或面及甜品,属于日式家常小菜,我本应想叫出名的富士山饭团,可惜售罄,所以我叫了乌冬、可丽饼、薯仔沙律、糖心蛋同杏仁豆腐。个可丽饼很好味,外面炸得很脆,入面的忌廉很丰富及软滑,带有少少牛肉碎,好味!糖心蛋都好好味,真的流心。而个杏仁豆腐,令我感受到去到日本一样,因为个味真的好似我系日本便利店买的杏仁豆腐,很怀念。吃完一个三品料理,比起我系MUJI叫四品饱,而且价钱仲平D,食完仲可以系餐厅shopping,餐厅隔壁有个小小地方系卖富士山精品,很精致的的。 可惜地方比较少,去之前book定位会好D。