2023-12-30
早两个月嘅时候有朋友就嚟要移民,问佢走之前想食啲乜嘢,其中一样讲起嘅就系鸡煲/打边炉!🍲 而咁啱我哋都无食过「家嫂」,就决左book位试试佢😛 除咗有鸡煲同边炉,仲有刺身船+任食海鲜!净系睇餐牌已经够吸引~ •🥢 环游海鲜火锅放题 $428/位 (晚市)📸 季节当造刺身刺身唔系任食嘅,只会上一次~ 因为我哋得4个人食,所以就系一盘~ 同场有见到其他枱多人食就有只成张枱咁长嘅刺身船🫢 不过其实刺身款式都算多:油甘鱼、三文鱼、帆立贝、大虾、北寄贝、八爪鱼同埋一碟辣辣哋嘅腌鱼生(有啲三文鱼粒、八爪鱼、青瓜、芝麻同埋蟹籽)~ 刺身质素都唔错,解冻得好好,而且切得厚薄适中~特别一赞原粒上嘅帆立贝,好厚好大粒😛P.S. 之后睇返人哋食嘅相,刺身款式好似都会随人数而增加,人少好似无咁抵🥹•📸 精选𠮩𠹌小食食完刺身,一下子就嚟咗7款小食😯 黑松露虾多士、红糖糍粑、麻酱螺肉沙律、上汤杂菌、麻辣宽粉、麻辣花生,同埋一碟好似翠玉瓜但原来系青色嘅茄子🍆钟意食麻辣嘅朋友都觉得麻辣两款几惹味,但宽粉𠮶碟就入味啲,而且宽粉好q弹~ 炸嘅两款都炸得干身唔太油,但红糖糍粑就较有惊喜😛 表面脆脆哋,入面好烟韧,再加埋个
🥢 环游海鲜火锅放题 $428/位 (晚市)
📸 季节当造刺身
📸 精选𠮩𠹌小食
炸嘅两款都炸得干身唔太油,但红糖糍粑就较有惊喜😛 表面脆脆哋,入面好烟韧,再加埋个红糖馅唔会太甜👍🏼
麻酱螺肉都好食,螺肉好弹牙,但就有啲太多酱🫢食得多有啲腻~
小食都可以逐款追加,不过因为我哋惊食唔到之后嘅嘢就无追加到了🤣
📸 惹味鸡煲
鸡煲我哋就叫咗小辣,对于食开10小辣米线嘅我嚟讲,食咗几啖就食唔到🙈 呢到嘅鸡煲同平时出面食嘅味道几唔同,呢款唔系麻辣味,食落好似无咁惹味😬
鸡方面份量系多,但都偏向多骨😕 但特别啲就系有弹牙索汁嘅猪皮同埋蚬~
我哋一人食咗几嚿就放弃咗,侍应就帮我哋将啲鸡倒落只碟到,然后换过个火锅汤~ 不过其实最后碟鸡都系无食返🤭 因为后面嘅海鲜同边炉先系重点!
📸 四季汤底 - 家嫂花胶老火汤底
呢个汤底要提早预留嘅,因为我喺WhatsApp订位,侍应会喺当日再确认出席,然后佢就会问要唔要加钱预留是日甜品/海鲜,同埋仲可以预留唔使另加钱嘅花胶汤底!不过就数量有限,先预留先得~
花胶汤底有莲藕、红萝卜同埋每人一件嘅花胶!汤底饮落鲜甜浓郁,而且有肉香,无乜味精味👍🏼我哋都每人饮咗一至两碗先开始打边炉!🤤花胶都唔细块,发到好腍,而且无腥味😛
📸 环游海鲜船
当日嘅海鲜款式都几多:鲍鱼、贵妃蚌、珊瑚蚌、蛏子、蚬、虾、鱿鱼、带子、墨鱼滑酿菇同埋两款鱼~😍
海鲜整体都好新鲜,而贝壳类都唔会食到有沙~ 我哋就特别encore咗两次鲍鱼、贵妃蚌同珊瑚蚌!👍🏼 要记得睇住时间捞起啲海鲜,如果唔系就会韧晒🫢
📸 极上牛肉 / 豚肉卷 / 手工火锅配料 / 蔬菜组合
牛肉同猪肉都各得1款,牛肉就系普通肥牛咁😂
火锅配料嘅选择就相对少啲,都系手打丸同饺子为主,另外仲有个「笼」装住嘅鱼皮同响铃~
蔬菜种类都有唔少,但一次过上一堆菜有个唔好处就未必样样都啱食🙈 不过食过好食都可以再个别追加~
📸 饮品
自助饮品区除咗有罐装汽水、果汁、乌龙茶,仲有啲应该系自己制嘅饮品,例如竹席茅根、苹果雪梨茶、红枣圆肉杞子茶、柠檬薏米水等~
另外仲有侍应会推住架车仔,入面有各式各样嘅红白酒,有免费嘅红白酒任饮,但靓啲嘅酒要当然要另外加钱啦~