2019-07-31
❤️2019年6月~新开业,全单85折❤️同朋友晚饭想拣个中间点,知道雅兰开左好多餐厅⋯就过来拣下食边间做晚餐⋯事先冇search过边间好食⋯见「点心廊」装修几grand, 价钱都OK,我哋又唔算太肚饿,就决定拣点心做晚餐!入到餐厅坐低左,先知系由前喜来登酒店天宝阁总厨陈小麒师傅主理,自己喺喜来登酒店做过intern, 一直知道天宝阁点心出名好食,所以真系觉得冇拣错😂茗茶有好多选择,我哋拣咗玫瑰荔枝茶,好清香⋯好似仲有桂花乌龙茶⋯𠮶d拣!🥟🍤创作六式拼盘(每款两件,for 两个女仔刚刚好)海胆凤眼饺:日式夹中式,估唔到都几match几好食!海胆配热食都唔错,凤眼饺皮亦好薄身!金箔墨汁蟹粉鲜虾饺:墨汁饺皮包住弹牙鲜虾,皮薄馅靓,虾好大只同新鲜!黄金啤梨咸水角:啤梨型状,啤梨叮系炸过嘅面条,好精致!咸水角皮好烟韧香脆!原只鲍鱼鸡粒酥:有鲍鱼铺面够贵气,配上香脆酥底,好夹!一口燕窝挞嘅:好多燕窝呀,for 女士好养颜!黑白芝麻流心煎堆仔:可能倾得太耐计先食,唔觉好特别!🍛鲍汁花胶捞饭:满满花胶,献汁适中,唔油腻,每人吃两碗已经好饱!「点心廊」最令我印象深刻,就系觉得食点心都可以唔油腻,唔会食肥自
🥟🍤创作六式拼盘(每款两件,for 两个女仔刚刚好)
原只鲍鱼鸡粒酥:有鲍鱼铺面够贵气,配上香脆酥底,好夹!
一口燕窝挞嘅:好多燕窝呀,for 女士好养颜!
黑白芝麻流心煎堆仔:可能倾得太耐计先食,唔觉好特别!
「点心廊」最令我印象深刻,就系觉得食点心都可以唔油腻,唔会食肥自己,仲可以好养颜🥰
不过有一样可以做得再好啲,就系店里嘅音乐时大时细声,如果可以音调适中会较好😅