2023-09-04
今日同老婆庆祝生日,揾左间好特别既餐厅,四围都有唔同既打卡位,到处摆放了复古布置(纺织机),装潢华丽。我地坐低之后,餐厅会先送上一杯茉莉花雪梨茶,饮落口感清新味道清甜,令您感到愉快和舒适,杯底还有一条鱼,初时仲以为食得XDD。呢期以粉红梦幻为主题,所以我地都叫左呢个咁特别既套餐,呢个餐包左一个粉红牛乳玫瑰锅、粉红墨鱼滑和粉红蔷薇(砵仔糕)。粉红牛乳玫瑰锅都系第一次见,锅入边放左红玫瑰和白玫瑰,其实系牛乳冰。粉红色的牛乳汤散发著浓郁的牛乳香气。店员会先将木瓜剪开,慢慢滚煮,令牛乳的香气更加浓郁。墨鱼滑以粉红色的火龙果汁搭配墨鱼,质感更加嫩滑,每一粒都充满鲜美的墨鱼肉。粉红蔷薇是以玫瑰花造型呈现的砵仔糕,表面还撒上金箔,充满了少女心,就当送左三支玫瑰花俾老婆。砵仔糕口感绵密烟韧,内里则填满了红豆蓉,带来椰香的诱人滋味。之后点左款名叫太极两仪,有红酒浸安格斯牛及黑松露牛乳浸梅花猪肉。安格斯牛肉切得厚实肥美,肉质柔嫩,云石纹路分布其中,吸收了红酒的香气,带来一份酒醉芳香,用玫瑰花形状放系碟上令人有立即打卡既冲动。梅花猪肉则非常软嫩,肉汁鲜香美味,口感绵弹之余,肉的味道也十分浓郁。跟住来个华丽既
跟住来个华丽既七彩饺子拼盘。呢的饺子色彩鲜艳,摆盘精美,不但有味道既惊喜,也有视觉既享受。七款不同味道令人陶醉,各具特色,令人难以抵挡。
再来七色丸同一帆风顺,其实都系墨鱼滑整的,卖相精致。用秋葵做帆船再配搭上唔同味道嘅墨鱼滑,口感一流。
食咗咁多肉,当然要叫啲菜。花花绿绿,顾名思义就系蔬菜盘,呢度连菜盘都摆得好靓仔,好有心思。
当然唔少得嘢饮啦,叫咗一杯花月豪庭,杯嘢饮好特别,唔单止剩系得嘢饮,仲有嘢食。佢分两层,上层系水果棉花糖蛋糕,下层就系蓝莓苹果沟埋牛奶饮品,正。
另一杯叫香芳幻,有红桑子,菠萝汁,再用蛋白泡沫加起顶上边,味道清甜。