2016-04-29 956 浏览
今日嚟到宝琳探朋友,佢拣咗屋企附近晚餐,话带我试吓新野,正东胡同烤猪,哗,喺外边已经见到一件件烤猪。入面似新式酒楼嘅格局,干净整洁,座位亦都很多,连碟都有猪嘅模样。平时系香港都好少食烤猪,而且店内主打系明炉烤猪,咁真系要试吓烤猪先得,见到呢个烤猪套餐,都几丰富,就二话不说点一个嚟食。胡同烤猪餐 $365胡同烤猪 拚 爆脆猪件桂花糕虽然烤猪只系得数片(6片),不过好有水准,非常香脆。食既时候将烤猪放入薄饼皮,再加少少酱汁同埋葱丝、青瓜,出嚟口感非常丰富,好似平时食北京田鸭咁。先有热辣辣既饼皮,香脆既烤猪,香浓既酱汁,再加上爽口既葱丝连青瓜,各样食材配合得唔错,不过略嫌饼皮比较厚身,冻左之后偏硬。另外佢仲有一个芝麻酱沙律,可以清一清口腔。爆脆猪件桂花糕系好特别既食物,最上层系烤猪,下面有蜜瓜,桂花糕,而最下面系饼干,食既时候好有新鲜感,因为呢个组合真系未试过,食材一次过入口既时候口感复杂,又有咸味又有甜味,不过好容易一咬就散开哂。盐水鸭系一道前菜,用以冻食,感觉盐水鸭味道咸左少少,可能腌过的关系,但系肉质就唔错,够淋同埋都几多肉,唔使点酱直接即可食用。香炸小黄鱼两条竖起既小黄鱼完整地系碟上
胡同烤猪餐 $365
胡同烤猪
胡同烤猪 拚 爆脆猪件桂花糕
爆脆猪件桂花糕
爆脆猪件桂花糕

香炸小黄鱼

两条竖起既小黄鱼完整地系碟上,食之前都仲惊鱼有好多骨,估唔到食晒成条鱼都无食到骨,而且食落去外脆内软,又唔觉得油腻。
小笼包

一笼四只,夹上嚟都要小心翼翼,因为惊浪费左入面精华。小笼包好多汁,建议先饮左再食包,又唔会弹到四围都系,小笼包皮都系比较厚身。
高力豆沙
高力豆沙

大大粒既高力豆沙,入口软熟,不过自己钟意食好多豆沙既馅,呢度嘅豆沙份量比较少。
花茶
套餐包每人一壶花茶,而且种类都几多。
茉莉小龙珠

刚开始饮嘅时候,感觉有淡淡既茉莉花味,当茶叶浸得耐左,会慢慢变深色,再饮就似比较浓既香片。
台湾翠玉乌龙

台湾乌龙茶令我想起天仁茗茶的人参乌龙,此翠玉乌龙的味道真的有点像913茶王,少少参味再加一点乌龙味,喝下很舒服。

仲以为套餐冇饭食会唔饱,点知食完都好够饱。店员服务态度亲切友善,临走仲送糖水俾我哋食。
胡同烤猪