2021-11-08
适逢周末,最好约埋朋友一齐出去食下野😋 今次拣咗一间旺角楼上Cafe,主打南越南fusion菜,我哋坐嘅位置近窗边,自然光透入嚟好舒服,餐厅装修充满东南亚风🌿而且播住越南歌,真系令人有一种置身于越南嘅感觉😆招牌金边粉 $88既然系餐厅嘅招牌菜式点可以唔试,配料有牛肉片、牛面颊、牛腱、牛筋、牛肉丸,肉质都好嫰滑同埋好入味,真系好足料,钟意食牛嘅朋友一定好满足,仲有好脆嘅油炸鬼浸落汤一齐食,牛骨汤底熬制足24个钟,味道香浓,而金边粉爽滑弹牙,完全吸晒汤嘅精华,值得推荐🤤脆米纸薄饼 $54作为饼底嘅脆米纸好松脆,上面铺满咗萝卜丝、青瓜丝、虾干再加埋越式香肠,配有千岛酱,一次过食到甜酸咸三种味道,口感好丰富,而且配搭都好match🤤Shake shake鸡软骨 $52鸡软骨系用纸袋装住,原本调味有蒜香调味粉、青柠叶同香茅,份量好多,可以自己加红辣椒碎同埋青柠汁,Shake一shake就食得la,香脆嘅鸡软骨加埋辣真系好惹味,我哋都食到停唔到😆扎肉心内美米纸卷 $58米纸卷入面包住扎肉、生菜、青瓜同紫萝卜,配埋特制花生酱汁,成个菜式好refreshing🤩柑桔柠檬绿茶🍋 $23柑桔同柠檬嘅味道几
招牌金边粉 $88
脆米纸薄饼 $54
Shake shake鸡软骨 $52
扎肉心内美米纸卷 $58
柑桔柠檬绿茶🍋 $23
柑桔同柠檬嘅味道几清新自然,甜度都适中
南越蛋咖啡☕️ $35
系用蛋黄、砂糖、炼乳打到起泡,之后加落咖啡,就可以做出cappuccino嘅泡沫效果,咖啡最上面一层微烧过嘅焦糖脆面蛋酱,饮嘅时候记住唔好搅匀,直接咁饮,饮落去好浓郁蛋香味,蛋香同咖啡嘅味道好夹~
平时越南菜我哋就食得多,但呢间餐厅好有特色,可以试到创新嘅南越南fusion菜,菜式创意十足,如果大家食惯传统嘅越南菜,想换吓新口味,就一定要嚟试吓啦😉