2023-08-09
今日带阿女去钻石山玩,见到甜姨姨原来开左过黎钻石山,即刻下午茶过嚟食个甜品先😍❤️趁夏日炎炎,就试下佢地既日式刨冰😍😍佢地既刨冰刨得好幼细,好轻好软绵,入口即溶😍一定要由顶食起,如果唔系会冧架😝今次叫咗400次脏脏KitKat冰同甄沾记椰子糖冰✨🤎400次脏脏KitKat冰 Muddy Mood呢款刨冰充满朱古力味😍刨冰顶既400次咖啡cream既咖啡味好香浓,夹埋朱古力味既刨冰真系非常夹😍 刨冰嘅入面系满满嘅美禄粉同脆饼,而刨冰底仲有一球朱古力雪糕😍食到一半再加啲朱古力酱落去,简直系indulgence😍🥰由头开始食到底出现好几种口感,非常有惊喜❣️🤎甄沾记椰子糖 Yan Chim Kee(Caramelized Coconut)好特别嘅口味,简直系童年回忆😍幼细既刨冰上淋上左好香浓嘅椰子糖酱,食落有椰子糖嘅香甜味,刨冰既中层系一片片既「甄仔记脆脆椰」,「脆脆椰」嘅椰子味好香浓,而且好脆口,食到中层加埋伴碟既甜椰奶,真系啖啖椰子味😍再食到去底层,系椰子味雪糕,成个刨冰都充满椰子糖味,真系好正❣️伴碟既有两件抹茶蕨饼,蕨饼沾满抹茶粉,抹茶味非常香浓,蕨饼嘅质感香软,有种清洗味蕾嘅感觉,唔错👍
400次脏脏KitKat冰同甄沾记椰子糖冰✨
🤎400次脏脏KitKat冰 Muddy Mood
🖤黑心太软(海边走走)
见到个名觉得好特别,原来系黑芝麻嘅心太软,好创新从来都未食过,即刻拣咗呢款✨黑芝麻嘅心太软配上一球Häagen-Dazs云呢拿雪糕,切开中间有浓郁嘅黑芝麻酱流出,伴碟仲有黑芝麻糖碎,每啖蛋糕沾上雪糕,黑芝麻酱同埋黑芝麻糖,真系一个黑芝麻味非常香浓嘅一个甜品,正❤️
呢度真系有好多好有特色,又好精致既创新港式甜品,品质非常高,好有惊喜💕一定要再encore❣️