讲到麻辣火锅,重庆「刘一手」绝对系老饕津津乐道嘅好选择!最近小编发现刘一手喺又一城正式开店!据说今次同过往不同,新店属直营店,无论食物质素或质量都更有保证!食材用上和牛、龙虾、鲂𫚒、刺身……等矜贵材料,仲有破格新增一系列丼饭、寿司及凉菜,似乎有意洗去旧形象,实行全面升级!😋​✦ 奔驰锅​ HK$304(以单味汤底嘅半价计算)一行几个朋友,个个口味唔同,所以拣咗有三个汤底隔嘅奔驰锅,我就当然拣招牌一手辣方麻辣红油汤底!至于不爱辣嘅朋友就拣养生滋宝花胶螺头炖鸡汤及皮蛋芫茜汤。​值得一赞系,店内嘅招牌重庆麻辣汤底,麻辣胆都系由重庆本店直送,以4种干湿辣椒、花椒、红油炒成,再加辣椒干、花椒和骨汤做汤底,分4个等级辣度,啱晒唔同程度嘅麻辣控!​当汤底滚起,牛油香及花椒麻香直涌鼻子,食上口,辣劲与麻痺感散布整个口腔,好正!​​✦ 刘一手招牌三拼 HK$638​火锅点少得肉?原来刘一手嘅类类拼盘都系好似奖牌咁送上!第一次见咁嘅presentation,真系好特别!打卡100分,不过放得耐会有血水,影完相还是平放较好!😂 ​呢款三拼分别有三角腩、牛小排及黑豚肉,肉质无碍系用足靓料,肉类鲜味弹牙,无咩可
✦ 奔驰锅​ HK$304(以单味汤底嘅半价计算)
奔驰锅(以3款单味汤底嘅半价计算)
刘一手招牌三拼
​✦ 刘一手招牌三拼 HK$638​
呢款三拼分别有三角腩、牛小排及黑豚肉,肉质无碍系用足靓料,肉类鲜味弹牙,无咩可挑剔。​
✦ 鲜海虾(2只)、蕃薯蚬(4只)、新鲜爽白鳝(2片)、新鲜鱿鱼仔(2只)
朋友好爱海鲜,所以我哋就样样order咗啲,最钟意白鳝,肉质够弹牙,好有咬口,品质唔错。​蕃薯蚬及则鲜海虾鲜甜饱满,简单点酱油就好好味。
招牌刘毛肚
✦ 招牌刘毛肚 HK$98​
毛肚系刘一手必点嘅配料!比起普通黑柏叶,足足有手掌咁大块,质感亦较软熟,唔会一灼就韧,轻灼十零秒就食得,好爽脆。​
丸丸拼盘
✦ 丸丸拼盘 HK$98​
呢款丸丸拼盘有5款丸,每款2粒,啱晒咩都想试下嘅朋友。分别有鱼蛋、龙虾沙律丸、手打牛筋丸、正宗香菇贡丸、墨汁花枝丸。​
田园蔬菜拼盘
​✦ 田园蔬菜拼盘 HK$148​
好钟意佢哋嘅蔬菜拼盘,砌到好似艺术品咁靓!有多款嘅蔬菜及菇菌,七彩缤纷,睇落去都好有食欲!😝​
2021-09-07
奔驰锅(以3款单味汤底嘅半价计算)
刘一手招牌三拼
招牌刘毛肚