2019-02-02
平日出街最钟意周围lunch set食,可以用好抵的价钱轻尝特别菜式。由于我真系好钟意食日本野,出尖沙咀一定没错啦。间餐厅开张时间尚短加上系楼上舖,OL又或好似我咁网上睇过review黎既人比较多。Menu中低价选择的炎海丼$88,连三款小吃。虽然系比较平既set,材料性价比远远超过呢个价呀!炎海丼系一个火炙刺身饭,有北海道带子,三文鱼同剑鱼。亦附有两片海胆、腌三文鱼籽、渍梅。火炙过的刺身满满油香,表层带些少焦香,对于女仔黎讲仲有个处就系无咁生冷。 这碗丼饭我偏好:剑鱼>带子>海胆>三文鱼>三文鱼籽。剑鱼用既部位系厚切鱼腩,出去食两件至少要$40。半烧熟左都好滑, 新鲜的程度可以同高级日本餐厅比,入口甘香。带子唔只甜仲有佢本来的带子鲜味,最重要无雪味腥味。一粒有两节手指般大,真系好满足。Lunch set包含芝麻酱沙律,正正常常,但另一道迷你沙律就好出色。我形容佢为三文鱼青瓜沙律,熟三文鱼块加洋葱粒同青瓜薄片整成的沙律送饭正呀。午市加$5就有饮品,或者加$20可以换三串串烧。多春鱼BBQ时最难控制火喉,朋友话好食唔太干。旁边的牛肋肉结实,系当中最浓味的。
必食烧豆腐,臭豆腐的脆皮但就用唔臭既滑豆腐,份量合理。至于烧白蘑菇一咬爆汁,但调味就淡左一点。
朋友点既特上三色丼多左油甘鱼同吞拿鱼蓉,一样有海胆、剑鱼、三文鱼。鱼生片都好靓,油甘鱼更加系雪白剔透。据朋友所讲,海胆仲表面的纹理好清晰,入口唔腥不错。
整体环境坐得好舒服,楼上舖租金压力细少少食物质素都相应更好。我既刺身食本来都有9件鱼生,加埋味噌汤串烧等等,饱到食唔哂呢。