2015-03-06 2886 浏览
因为朋友A系美国番嚟,所以一定要聚一聚。而朋友B系食素嘅,记起之前系 U-Magazine睇过铜锣湾有间新开素食店叫悠蔬食好似几特别,有中式,又有西式野拣。而佢 facebook 又upload咗 dinner menuSend 俾班姊妹睇,大家一致赞成,等我就打去 book位先!7点上到去,间餐厅已经半满,之后食下食下仲坐满晒添。可能因为早 book位,有卡位坐!Yeah!餐厅环境好靓,个卡位系天蓝色嘅个白色窗花好靓!跟住我地叫咗3个 Set dinner唔记得咗影相,有兴趣可上佢哋facebook自己睇!三个前菜好快就嚟咗!D沙律菜好新鲜。粉皮好滑,不过可以多一点麻酱。或者加青瓜,会match过加萝卜!汤我哋全部女仔都拣晒竹笙炖百合汤。滋养D麻!唔知点解,唔落肉都咁清甜嘅~好味!饮紧汤嘅时候,嚟咗个芒果牛油果手卷。Waiter哥哥好好咁温馨提示我们话个手卷要食先,如果唔系块紫菜会无咁脆。我哋梗系乖乖哋即刻试咗先!好脆!好够味!完全唔觉得自己食紧素!主菜我哋分别拣咗番茄露笋扁意粉 & 芝士焗意大利饭配日本南瓜!超好食!我们差唔多食哂先记得影相…番茄露笋扁意粉煮得唔会太淋,最怕𠮶D淋到
因为朋友A系美国番嚟,所以一定要聚一聚。
好似几特别,有中式,又有西式野拣。

7点上到去,间餐厅已经半满,之后食下食下仲坐满晒添。
可能因为早 book位,有卡位坐!Yeah!

餐厅环境好靓,个卡位系天蓝色嘅
个白色窗花好靓!
跟住我地叫咗3个 Set dinner
唔记得咗影相,有兴趣可上佢哋facebook自己睇!

三个前菜好快就嚟咗!
D沙律菜好新鲜。
三个前菜

番茄露笋扁意粉煮得唔会太淋,最怕𠮶D淋到一Pat 嘅意大利粉!个番茄汁好香,又唔会太酸。Yummy!
不过我哋几个一致觉得,都系芝士焗意大利饭配日本南瓜好食D。日本南瓜比一般南瓜真系好味好多。意大利 cross over日本野,又估唔到几match㗎噃!
主菜
已经好饱了!我哋都差D唔记得咗个餐仲有甜品!我哋两款都试哂~share食。椰汁红豆糕都几香!最好味系个芝士蛋糕!D芝士味劲香!虽然个个话饱,但系我哋都食晒D甜品!之后我哋趁waiter 哥哥得闲D,问佢个芝士蛋糕系咪厨师自家制…. 跟住佢话我知系Ken师傅自家制!用嘅芝士仲要系人地文华东方酒店好出名嘅cheese cake 用𠮶只!唔怪得D cheese cake咁香啦!我哋跟住又劲八卦问下Ken师傅嘅来头,原来佢之前系香巴拉The Herbivores 做大厨!
甜品
系咁倾计,倾到喉咙都干晒。谂注叫几杯野饮。原来Set Dinner可以加钱要饮品!见到有慢磨鲜果汁,就试下佢!慢磨果汁机好贵㗎!好似要成几千蚊部,话慢磨可以保留蔬果水溶性纤维同营养wor…等我试下杯苹果雪梨汁先,超鲜甜!饮得出无沟水,好健康呀!出面旺角𠮶D沟哂糖水嘅果汁都卖成十几蚊杯,呢度20蚊杯真系超值!
慢磨苹果雪梨汁
呢度D服务真系好好!加水又频繁啦!我哋一拎个相机出嚟,仲主动帮我们影合照!原来帮我们影合照嘅系店长!好好倾,仲教我哋坐埋一边卡位影相会靓D!
同店长吹下水,先知道原来除咗Ken师傅之外,其他厨师都好劲!佢哋嘅大厨原来之前系功德林做行政总厨。唔怪得D炖汤咁好味啦!同埋佢哋餐厅嘅理念系提倡健康素食。我觉得最好嘅系佢哋无乜用人工制嘅素肉,咁样真系清新健康好多!
总括而言,呢间素食店真系超水准!最好味系炖汤, risotto, 同芝士蛋糕!完全唔觉得自己食咗素!又好味又健康!下次约人去铜锣湾,都一定要再嚟!

2015-03-05
三个前菜