真汉子再访北角嘅意素园,一间加入咗福建菜元素嘅素食小店。上次嚟食系刚开张冇耐,咁耐冇嚟唔知有咩新嘢食呢?😋餐牌多咗自选面餐,类似车仔面,但嚟到呢度梗系食啲其他地方冇嘅特色嘢啦。我睇中咗「福来面线」 $58 连小食同饮品,系纯素㗎。👍🏻面线食落好滑,又大碗,配料有好弹牙嘅贡丸,火腿,汤底有好多切碎嘅菜,红萝卜丝同菇丝。面线索哂啲汤,好入味,同埋由于面线唔使点咬,基本上可以连埋汤当粥咁食都 okay 。😆小食系我上次食完好挂住嘅福建菜果(两件),唔使问都系超好食啦。如果钟意食蛋嘅素友亦可转做炒蛋。🥚饮品我拣咗红枣茶,真材实料,好味又有益。💪🏻另外试咗素肉羹汤 $48,原来汤底系蕃茄薯仔汤,好清甜。素肉应该系猪嚟嘅,味道同口感都几可乱真,同埋真系好大旧同有好多旧,食极都仲有嘅感觉,钟意素肉嘅朋友下次识嗌啦?😁食饱梗系食甜品啦,我试咗香芋饼 $25,个皮烟烟韧韧,个馅甜度啱啱好,食落真系充满家乡嘅味道。🥹以家乡菜做主打嘅素食餐厅似乎冇乜,唔知有冇祖籍福建嘅朋友食过,觉得还原度高唔高呢?我自己乡下系中山,又唔知有生之年会唔会食到有中山/石岐菜特色嘅素食呢?🤔

福来面线

福建菜果

饮品我拣咗红枣茶,真材实料,好味又有益。💪🏻

素肉羹汤

香芋饼